Dėkinga Seimo nariams: „Buvau žmogus, dabar – daržovė“

Ar sulauks pagalbos kenčiantieji? Jau įsibėgėjo pats gražiausias metų laikas – pavasaris... Sakoma, kad apie savo sveikatą, spręskite iš to, kaip jus džiugina rytas ir pavasaris. Daugelis žmonių jau nesulaukė šio gražaus metų laiko, bet nelaimingesni yra tie, kurie kentė skausmus ir buvo prirakinti prie ligos patalo.

Gydytojai tik gūžčioja pečiais.<br>V.Balkūno asociatyvioji nuotr.
Gydytojai tik gūžčioja pečiais.<br>V.Balkūno asociatyvioji nuotr.
Ilgai sergančiam žmogui reikia vis daugiau pagalbos.<br>V.Balkūno asociatyvioji nuotr.
Ilgai sergančiam žmogui reikia vis daugiau pagalbos.<br>V.Balkūno asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

R.

May 22, 2019, 7:51 PM

Taip ir sukasi galvoje ketureilis:

„Išėjot jūs ir nebegrįšit
Ir niekas niekad nebegrįš...
Ar sodai puošis baltom vyšniom?
Padangę virpins vyturys...“

Na, toks jau tas gyvenimas... Bet šių metų gegužės laukėme tie, kurie nebeturi ko laukti. Laukėm pagalbos iš tų žmonių, kurie galėjo mums padėti.

Lietuvoje – sunkiai

Kas tie mes? Tai neįgalieji, kenčiantys skausmus, negalintys savęs apsitarnauti tada, kai naudojami vaistai negali padėti. Esam be galo dėkingi seimo nariams Mykolui Majauskui, Irenai Degutienei ir visiems kitiems, prisidėjusiems prie sprendimo leisti Lietuvoje auginti medicinines kanapes.

Man 75 metai ir jau 15 metų sergu Parkinsono liga. Buvau kažkada žmogus, o šiuo metu aš – Daržovė. Žmonės džiaugiasi saulėtu pavasariu...

Sakoma, kad Parkinsono liga sergančiųjų gėlė yra tulpė. Sako, kad nuo žydinčių sodų svaigsta galva. Bet mes, ligoniai, sergantieji, surakinti savyje, to nepamatysim. Kai štarti paprastą žodį reikia daug pastangų... 

Kažkodėl Lietuvoje naujovės labai sunkiai skinasi kelią. Parkinsono liga nustatyta 1817 m. Portugalija nuo tų pačių metų šios ligos simptomams lengvinti naudojo kanapes. Šiais laikais medicininės kanapės naudojamos daugelio ligų gydymui palengvinti: vežio, išsėtinės sklerozės, AIDS, epilepsijos, Alzheimerio ir kitų.

Šioms ligoms gydymo palengvinimui kanapės įteisintos 25 JAV valstijose, Graikijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Nyderlanduose, Suomijoje, Čekijoje, Slovėnijoje. Medicininių kanapių naudojimą palaimino ir Europos vaistų komisija. Norėtume, kad būtų plačiau nušviesta, kas šiuo metu daroma, kad galėtume pasinaudoti šia priemone ligos simptomų mažinimui.

Bejėgiai kovoti

Bet atsiranda ir „protingų“ minčių. Kaip seimo narės, sveikatos reikalų komiteto pirmininkės Agnės Širinskienės, kai suabejojo, kad pasigenda mokslu grįstų įrodymų. Kas dar kokią auksinę mintį pateiks?

Tai iš dabar sergančiųjų jau mažai bus belikę. Negi visos šalys dabar naudojančios yra, neprotingiausių žmonių šalys, leidžiančios tokius įstatymus, o mes, „protinguoliai“, negalim pasinaudoti medicininių kanapių paskirtimi.

Lietuvos Parkinsono ligos draugijos vienas iš tikslų - kartu su medikais siekti, kad Lietuvoje būtų taikomi naujausi gydymo metodai, taip pat bendrauti su kitų šalių analogiškomis organizacijomis, keičiantis sukaupta informacija.

Laukiame visi ligoniai bei jų artimieji , kada galėsime pasinaudoti kanapių pagrindu sukurtais vaistais. Mums viena dieną pragyvent – iššūkis.

Tie žmonės – daržovės, bejėgiai kovoti.

Kai dar buvau vaikas, mano teta, labai pamaldi moteris, atsinešė į mūsų namus knygelę su pranašystėmis apie pasaulio pabaigą. Įstrigo tokia citata: „Prieš pasaulio pabaigą, kai kurie žmonės gyvens taip blogai, kad gyvieji pavydės mirusiesiems.“ 

Taip panašiai ir yra. Vaisto kelią į rinką Lietuvoje apibrėžia farmacijos įstatymo 8 str. 1 punktas, kad vaistiniai preparatai, pagaminti pramoniniu būdu arba apimančiu pramoninį procesą metodu, gali būti tiekiami Lietuvos Respublikoje tik tuomet, kai yra įregistruoti LR vaistinių preparatų registre.

O gydytojai, paklausti apie tokius vaistus, ironiškai nusišypso, nusiduoda, kad šio klausimo negirdėjo ir gūžčioja pečiais...

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.