Po 10 metų narkotikų liūne – žodžiai iš pomirtinio pasaulio

Mano pagrindinė priklausomybė plati. Pagrindinė – lošimas. Tačiau esu ir narkomanas, ir alkoholikas. Prisistatau žodžiu „priklausomas“.

 Neturėjau nieko. Man tiesiog neišėjo palaikyti santykių, sugriaudavau visų žmonių pasitikėjimą. <br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Neturėjau nieko. Man tiesiog neišėjo palaikyti santykių, sugriaudavau visų žmonių pasitikėjimą. <br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Dugną pasiekiau, kai man buvo 30 metų. Dešimt metų iki tol gyvenau nuolat vartodamas.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Dugną pasiekiau, kai man buvo 30 metų. Dešimt metų iki tol gyvenau nuolat vartodamas.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Marius, 33 m.

Jun 3, 2019, 4:25 PM, atnaujinta Jun 10, 2019, 1:23 PM

Nuo ankstyvos vaikystės buvau labai azartiškas. Iš pradžių buvo kortos, paskui – sportiniai žaidimai, visada buvo noras laimėti, buvo noras būti matomu, geriausiu. Ką visada prisimenu, tai pirmą rimtą žaidimą rūsyje, kai pats dar vaikas lošiau su 14-mečiais.

Tada pajutau tą laimėjimo-pralaimėjimo jausmą, kuris man labai įstrigo. Mokykloj žaisdavau iš pinigų, nuo 18 m. peraugo į kazino. Nuėjau ten pirmą kartą ir taip ir pasilikau.

Viena keitė kitą

Alkoholis atsirado 6-7 klasėje, jis buvo kiekvieną mokslo metų savaitgalį. Kiekvieną penktadienį dviese išgerdavom butelį vyno, surūkydavom cigarečių pakelį ir eidavom šlaistytis po šokius. Taigi, su alkoholiu iš pradžių buvau „savaitgalinis“ – kad įgaučiau drąsos, galėčiau pakalbint paneles ir panašiai.

Narkotikai mano gyvenime atsirado 17 m. – tai buvo žolė. O 18-os jau vartojau viską, kas įmanoma: kokainas, amfetaminas, žolė, ekstazi, hašišas, visi stimuliatoriai.

Dugną pasiekiau, kai man buvo 30 metų. Dešimt metų iki tol gyvenau nuolat vartodamas. Trumpi lošimo periodai, nuolat vartojamas alkoholis, kai yra galimybė – narkotikai... Viena priklausomybė keitė kitą. Vartojau, kad nuslopinčiau jausmus, kad nesisuktų mintys. Lošdavau, o psichologinį sunkumą slopindavau alkoholiu ar narkotikais.

Atsisakė net psichologė

Ką padarė priklausomybė? Buvau kalėjime, turiu baudžiamąją bylą dėl svetimo turto švaistymo. Daug apgautų žmonių, daug buvo anstolių, skolų, administracinių bylų, daug pakeistų nuomojamų butų. Naktį susirinkdavau daiktus, raktus palikdavau pašto dėžutėje – taip pakeičiau gal 13 butų. Dingdavau.

Artimi santykiai? Sugriuvo visi. Neturėjau nieko. Man tiesiog neišėjo palaikyti santykių, sugriaudavau visų žmonių pasitikėjimą. Buvusi žmona ir uošvių šeima – vieninteliai žmonės, buvę šalia manęs ir dėl manęs kentėję. Visi, šalia buvę, nuo manęs nukentėjo.

Vėliau, tiesa, jau blaivybėje, šeima griuvo. Kai priklausomas žmogus ima sveikti, tam, kad santykiai tęstųsi, ligą turi priimti abu poros nariai. Ne tik tas, kuris turi ligą. Sveikti psichologiškai ir keistis turi abu.

Dar vis sukdamasis narkotikų, alkoholio ir lošimų verpete į „Minesotą“ bandžiau ateiti kelis kartus, bet ir sau, ir jiems atrodžiau beviltiškas. Išbandžiau psichiatrus, psichologus, eksperimentinius vaistus, antidepresantus... Nusivyliau viskuo. Ilgus metus su manimi dirbusi psichologė manęs net atsisakė, nes atrodė, kad situacija beviltiška. Nesupratau savo problemos ir ligos masto.

Pranašingas sapnas

O visas stebuklas įvyko 2014-aisiais. Gavau atsivertimo malonę. Nuo tada pradėjo keistis mano gyvenimas, ėmė vykti stebuklai. Sulaukiau perspėjimo iš pomirtinio gyvenimo.

Susapnavau sapną, šeštadienį naktį, kai ruošiausi sekmadienį eiti į bažnyčią. Sapne man miręs priklausomas žmogus aiškiai pasakė: „Pakeisk gyvenimo muzoną.“

Tai yra, muziką. Aš jo klausiu sapne, ką tu nori tuo pasakyt? O jis sako: „Sakau tau, pakeisk muzoną, jis tau netinkamas.“

Tas sapnas mane labai sukrėtė, tuomet klausiau specialisto, ką jis reiškia? Sužinojau, kad tai perspėjimas – gyvenimo limitas baigėsi ir turiu susiimti arba mirsiu.

Po dvejų metų atėjau į „Minesotą“, tiesiog Dievo vedamas. Tuo metu jau buvau blaivas, bet visiškai nesusitvarkiau su emocijomis. Labai bijojau didelių pokyčių, bet labai jų ir norėjau.

Kalba ir kalėjimuose

Po „Minesotos“ įvyko vidinis išlaisvėjimas. Susidėliojau, kas yra mano gyvenimas, ko jame trūksta, ko norėčiau. Nežinojau, kaip tą įgyvendinti, bet žinojau, kad turiu kažką keisti. Vienos iš gydžiusių specialisčių dėka priėmiau tą iššūkį. Man buvo labai svarbu pasitikėti žmogumi, su kuriuo konsultavausi, ir jam galėti atsiverti. Atverk širdį – tik tada įvyks stebuklas.

Didžiausia dovana blaivybėje – laisvė gyventi. Į ją įeina žmogiškumas, dorybės, požiūris į viską ir dvasinė ramybė, dėkingumas. Sukūriau naują šeimą, užsimezgė visai kiti ryšiai.

Galiu tarnauti kitiem, o tai yra didelė dovana. Esu atsakingas už tarnystes kalėjimuose, reabilitacijose, gydymo įstaigose, lankau tris anonimines grupes: lošėjų, narkomanų ir alkoholikų.

Pagrindinis dalykas, kurį noriu, kad išgirstumėte. Vertinkit savo gyvenimą, pradėkit mylėti save, rūpintis savimi, pasitikėkite ir nebijokit nieko keisti. Nes tai, kas jūsų laukia, yra 10 kartų geriau už tai, kame dabar esate.

Lietuvos narkomanų anonimų (NA) pagalbos kontaktus galite rasti čia.

Lietuvos anoniminių lošėjų (AL) pagalbos kontaktus galite rasti čia.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.