Šiaulietė įsidarbino restorane. Velniava prasidėjo tada, kai prisiminė nėštumą

Įmonės atstovai atliko vidinį tyrimą ir atsiuntė portalui lrytas.lt papildomos informacijos. Jų komentaras – straipsnio apačioje.

Mergina administratore buvo tik vieną dieną.<br> 123rf nuotr.
Mergina administratore buvo tik vieną dieną.<br> 123rf nuotr.
 Pasakojimo autorė tikisi, kad teisingumas triumfuos ir nors įmonė didelė, žmonės neliks nuskriausti.<br> 123rf nuotr.
 Pasakojimo autorė tikisi, kad teisingumas triumfuos ir nors įmonė didelė, žmonės neliks nuskriausti.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

A. (vardas ir pavardė redakcijai žinomi. - Red.)

Sep 18, 2019, 7:35 PM, atnaujinta Sep 19, 2019, 4:59 PM

Norėčiau papasakoti savo istoriją, tikiuosi, ji sulauks dėmesio. Pradėsiu nuo to, kad neseniai grįžau į Lietuvą po ilgų emigracijos metų. Sutvarkiusi visus popierius kibau į darbo Šiauliuose paieškas. Nors parvykau besilaukianti, visą gyvenimą esu optimistė, tad tikėjau, kad kažkas tikrai priims į darbą.

Išsiunčiau nemažai gyvenimo aprašymų ir jau antro darbo pokalbio metu man pasakė, kad galiu pradėti dirbti. Pokalbio metu visuomet pasisakiau, kad laukiuosi. Taigi, populiarius restoranus valdanti įmonė (pavadinimas redakcijai žinomas. – Red.) mane priėmė – pokalbio metu pasakė, kad nuo rugpjūčio 6 d. galiu pradėti dirbti. Žinoma, jiems dar buvo reikalinga med. pažyma ir higienos pažymėjimas.

Pirmą darbo dieną, rugpjūčio 6 d., atvykau į darbą 11 val. Buvau trumpai apmokyta, ką aš, kaip administratorė, turėsiu daryti, kokios mano pareigos. Išdirbau iki maždaug pusės aštuonių vakaro, po to filialo vadovė maloniai man padėkojo ir priminė, kad lauks ateinančios kitą dieną, 14 val.

Atvykusi kitą dieną buvau pakviesta į vadovės kabinetą. Jai paklausus, kiek laiko mano nėštumui, pasakiau, kad 21 savaitė. Tuomet pasakė, kad palaukčiau rūbinėje – ji turinti pasišnekėti su vadovybe. Netrukus buvau pakviesta į kabinetą ir man buvo pareikšta, kad jie anuliuos mano darbo sutartį, nes nėštumas per didelis. Padavė 10 eurų už vakarykštę dieną ir paprašė atiduoti aprangą bei palikti restoraną.

Išėjau nesupratusi, kas čia ir kaip įvyko. Pakeliui namo užsukau į Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI) tiesiog pasiklausti, ar šitaip galima. Jų darbuotoja nurodė, kad turiu kreiptis į Valstybinę darbo inspekciją (VDI). Tą pačią dieną ten nuėjau. Darbuotoja įvedė mano duomenis į kompiuterį ir parodė, kad vis dar esu įdarbinta toje įmonėje, kurioje ir minėjau. Pasiūlė ateiti kitą dieną. Kai atėjau ir vėl suvedė duomenis, pati darbuotoja buvo šokiruota: aš jau buvau ištrinta iš sistemos. 

Parašiau skundą, dabar laukiu, kas bus toliau. Kaip jau anksčiau minėjau, esu optimistė ir tikiu, kad teisingumas triumfuos. 

***

Merginos kreipimąsi išnagrinėjusi VDI įmonės pažeidimų nenustatė. Atsakyme į autorės prašymą nurodoma, kad buvo apklausta kavinės vadovė, taip pat kartu minėtąją darbo dieną dirbę asmenys, tačiau niekas negalėjo patvirtinti A. darbo, o parodžius jos nuotrauką merginos niekas nepažino. Įmonės personalo vadovė nurodė, kad darbo sutartis naujam asmeniui buvo paruošta, tačiau sulaukus naujos informacijos iš padalinio Šiauliuose sutartis anuliuota. 

Įmonių grupės, kuriai priklauso minėtasis restoranas, rinkodaros vadovės teigimu, pagal gautą informaciją bus atliekamas detalesnis tyrimas.

„Dėkojame, kad atkreipėte dėmesį į šią situaciją. Nors Valstybinė darbo inspekcija šiuo atveju pažeidimų nenustatė, tačiau mes teikiame didelį dėmesį savo personalui – kad būtų priimami darbui tinkamiausi asmenys, jie būtų tinkamai apmokomi ir motyvuoti gerų darbo sąlygų mūsų kavinėse bei restoranuose.

Todėl atliksime ir papildomą savo vidinį tyrimą, kuris turėtų parodyti, ar įstaigoje Šiauliuose buvo laikomasi aukštų mūsų taikomų standartų bei numatytų procedūrų“, – žadėjo rinkodaros vadovė.

Po atlikto tyrimo vadovė portalui lrytas.lt atsiuntė papildomą komentarą. Tyrimo išvados – itin stebinančios. Pasirodo, nėra nė vieno žmogaus, kuris galėtų paliudyti, ar dokumento, kurio pagalba būtų galima įrodyti, jog mergina bent vieną dieną dirbo minėtoje įmonėje.

„Sunku įsivaizduoti, kad žmogus gali prasimanyti tokią istoriją, tačiau tiek darbuotojų liudijimai, tiek patikrinti dokumentai, tiek nustatytos faktinės aplinkybės rodo, kad nors minimas asmuo rugpjūčio 2 d. iš tiesų buvo atvykęs į piceriją ir ten užpildė prašymą priimti į darbą, tačiau pačios darbo sutarties nepasirašė ir į darbą rugpjūčio 6 d., kaip buvo sutarta, neatvyko.

Šiai moteriai nebuvo mokėta jokio atlygio, ji nebuvo ir atleista – kadangi taip ir nepasirodė darbe. Prieš pradėdami dirbti visi darbuotojai privalomai pasirašo darbo sutartį ir darbuotojų instruktavimo žurnaluose – minimos moters parašų nei viename dokumente nėra.

Tą pati konstatavo ir tyrimą atlikę VDI specialistai. Kadangi Sodra perspėjama likus dienai iki faktinio įsidarbinimo pradžios, tai ir padarėme, o moteriai neatvykus, informavome šią instituciją, kad žmogus dirbti nepradėjo. Nuoširdžiai apgailestaujame, jog kažkas pasirinko tokį socialiai jautrų klausimą ir pasinaudojęs žiniasklaida, nusprendė pakenkti mūsų įmonės įvaizdžiui“, – sakė vadovė.

 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.