Garliavoje gyvenantis tėvas įvardijo visų rajonų problemą

Noriu aptarti problemą, su kuria susiduria jaunos Kauno rajono šeimos, auginančios mažamečius vaikus. Pasidalinsiu savo istorija.

 Elektroniniu būdu galima prisegti tik 1 dokumentą.<br> 123rf nuotr.
 Elektroniniu būdu galima prisegti tik 1 dokumentą.<br> 123rf nuotr.
 Vaikas negali lankyti darželio Kauno mieste, kadangi jis registruotas rajone.<br> 123rf nuotr.
 Vaikas negali lankyti darželio Kauno mieste, kadangi jis registruotas rajone.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Modestas

2019-09-27 10:45, atnaujinta 2019-09-27 11:26

Mokiausi, gyvenau ir dirbau Kaune 15 metų. Prieš kelis metus išsikėlėme gyventi į Kauno rajoną, Garliavą. Gimė trečias vaikas, kuriam dabar suėjo dveji metukai ir trys mėnesiai. Mama planavo grįžti į darbą, tačiau paaiškėjo, kad rajone negauname darželio, nors prašymą parašėme tik gimus vaikui.

Kadangi dirbu Kaune, galėčiau vaiką vežioti, tačiau miesto darželiai nepriima prašymo, nes esu registruotas rajone. Gal galėtų susitarti Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybės, kad susidarius tokiai situacijai būtų galima vaikus vesti į miesto darželius? 

Pradėjome domėtis galimybėmis samdyti auklę ar vesti į privatų darželį, bet sužinoję kainas šio plano atsisakėme. Lietuvoje gimstamumas mažėja, Vyriausybė visokiais būdais skatina ji didinti, tačiau realybė yra kitokis. Turi vaikų - verskis kaip išmanai. Sodra už vaiko priežiūrą moka iki jam sukanka dveji metai, po to mamos pajamos dingsta, o dirbti ji šiuo atveju negali, nes nėra kam palikti vaiko. Vyresnysis sūnus į mokyklą eis Kaune, o į darželį jaunesnysis negali - keista.

Sakoma, kad mes padarėme klaidą, kad neprisegėme pažymos apie daugiavaikę šeimą. Tačiau sistema leidžia pridėti tik vieną dokumentą (gimimo liudijimą) - kitus dokumentus, pasirodo, reikia nešti tiesiai į darželius. Prašau pasidomėti šia problema, gal tuomet bus padaryti sprendimai, kurie padės jaunoms šeimoms lengviau suplanuoti savo ateitį.

***

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Jolanta Baltaduonytė teigė, kad miesto valdžia jau nuo pernai bando siūlyti sprendimus rajono valdžiai.

"Kauno miestas vietų trūkumo problemą vaikų darželiuose sprendžia nuolat, kryptingai vykdydamas įstaigų plėtrą. Šis susirūpinusio Garliavos gyventojo skundas yra dar vienas akivaizdus įrodymas apie Kauno rajone esančias spragas, kuomet neskiriamas pakankamas dėmesys darželinių grupių plėtrai, kas yra viena iš priežasčių Kauno rajono gyventojams rinktis Kauno miesto darželius.

Esame pasirengę prisidėti prie šių problemų sprendimo pasitelkiant ligšiolinį įdirbį ir sukauptą patirtį. Dialogą su Kauno rajonu dėl darželinukų ugdymo mėginome inicijuoti jau pernai, tačiau į miesto pasiūlymą atsako nesulaukta.

Tai jau nebe pirmas toks Kauno rajono gyventojų kreipimasis. Būtent dėl to ir pradėta svarstyti galimybė dalį Kauno rajono teritorijos apjungti su Kauno miestu. 

Šiuo metu iš maždaug 14,5 tūkst. darželių auklėtinių net 5 tūkst. vaikų bent vienas iš tėvų deklaravę gyvenamąją vietą Kauno rajone, taigi greičiausiai jie yra Kauno rajono gyventojai. Tai kasmet pareikalauja apie 10 mln. eurų iš Kauno miesto biudžeto, kuriais kompensuojamas rajone gyvenančių vaikų ikimokyklinis ugdymas Kauno miesto darželiuose.

Ne paslaptis, kad siekdami gauti vietą Kauno miesto darželiuose, kai kurie rajono gyventojai ryžtasi fiktyviai deklaruoti gyvenamąją vietą Kauno mieste. Tačiau tai tėra laikina ir tikrai netinkama išeitis.

Turime spręsti problemą iš esmės, priimdami principinius, strateginius sprendimus, kurie leistų užtikrinti kokybišką tiek darželinukų, tiek ir mokyklinio amžiaus vaikų ugdymą, o tėvams nebetektų nuogąstauti dėl vietų trūkumo įstaigose", - portalui lrytas.lt sakė J.Baltaduonytė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?