Mama paskaičiavo išmokas ir ištiko šokas – „Sodra“ paaiškino, kodėl

Vaiko priežiūros atostogos – jose esanti moteris antruosius motinystės metus gali ir gauti 40 proc. išmoką, ir dirbti. Skaičiuoti tampa sudėtingiau, vaikui susirgus. Kokia išmoka už slaugą ir priežiūrą priklauso mamai?

 Susirgus vienam iš vaikų mamai teko imti biuletenį.<br> 123rf nuotr.
 Susirgus vienam iš vaikų mamai teko imti biuletenį.<br> 123rf nuotr.
 Kaip skaičiuojamos vaiko priežiūros atostogų ir ligos išmokos?<br> 123rf nuotr.
 Kaip skaičiuojamos vaiko priežiūros atostogų ir ligos išmokos?<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 15, 2019, 9:41 AM

Mama prisistačiusi skaitytoja parašė „Bendraukime“ apie neatitikimus, skaičiuojant gaunamas išmokas. Vaiko auginimo atostogose esanti moteris teigė, kad vienam iš vaikučių susirgus ji gavo mažesnę, nei turėtų, išmoką.

„Sodros“ ir Socialinės apsaugos ir darbo ministro (SADM) atstovai paaiškino, ką skaičiuodama skaitytoja apsiriko ir kodėl išmokos yra būtent tokios, kokios turi būti.

Gavus išmoką – neatitikimai

Mamos teigimu, išmoka buvo mažesnė net trečdaliu.

„Įtariu, kad valstybė apgavo mamas, esančias vaiko priežiūros atostogose. Aš suskaičiuoju, kad gaunu mažiau nei turėčiau, susirgus vaikui.

Gaunu trečdaliu mažiau pajamų, susirgus vaikui – pajamų, skirtų medikamentams, skanesniam maistui ligoniui ir kitkam. Man šokas, nes valstybės tarnautojai rėkė, kad niekas niekam nesumažės, bet štai jums rezultatai.

Nesenai grižau į darbą po vienerių metų vaiko priežiūros atostogų (išmoka buvo paskaičiuota 2018 m.). Susirgus vienam iš trijų mano ikimokyklinio amžiaus vaikų, paėmiau savaitėlei nedarbingumą. Staigmena buvo išmoka už vaiko slaugą.

Priminsiu, ji skaičiuojama taip: einamasis mėnesis atmetamas ir skaičiuojamos prieš tai buvusių 3 mėnesių pajamos. Staigmena – pasirodo, vaiko priežiūros išmoka nebuvo indeksuota.

Mes, mamos, išėjusios vaikus auginti iki 2019 m., popieriuje gauaname mažiau nei eilinis pilietis. Vadinasi, mūsų draudžiamosios pajamos visoms būsimoms išmokoms yra mažesnės. Noriu priminti, kad dar antrus metus gausiu 40 proc. išmoką pagal senąją tvarką.

Taigi, valstybė mane apgaudinės beveik 2 metus iš viso. Taip išeina, kad nei aš, nei mano vaikai nebegalime sirgti, nes draudžiamosios pajamos paskaičiuotos pagal senąją tvarką, o išmokos skaičiuojamos ir mokamos pagal naująją tvarką su kitais procentais“, – rašė moteris.

Kaip yra iš tikrųjų?

Teigdama, kad išmoka nebuvo indeksuota, moteris neklysta. Tačiau klysta teigdama, kad gauna mažesnes išmokas nei kitu laiku išėjusios mamos – „Sodros“ atstovų teigimu, indeksuotos pajamos, taigi visos išmokos išlieka tokio paties dydžio, kokio buvo ir seniau.

„Sodros“ viešųjų ryšių atstovas Saulius Jarmalis paaiškino, kad ligo išmoka skaičiuojama ne nuo prieš tai buvusių pajamų, o nuo pastaruoju metu gaunamų pajamų – t.y., motinystės išmokų.

„Mamos, auginančios vaikus nuo šių metų, gauna tikrai ne mažiau. Vaiko priežiūros išmoka nebuvo indeksuota, bet buvo indeksuotos pajamos, pagal kurias tos išmokos skaičiuojamos ir dėl to žmogus visas išmokas gaus tokio pat dydžio, kokias būtų gavęs iki 2019 metų.

Išmoka už slaugą yra skaičiuojama nuo vaiko priežiūros išmokų, kurios pirmais metais (pasirinkus išmoką gauti dvejus metus) sudaro 70 proc. pajamų. Tai išmoka sudarys 85 proc. nuo 70 proc. pajamų, buvusių iki vaiko priežiūros atostogų (skaičiuojant į rankas)“, – sakė S.Jarmalis.

Išmokos netgi didesnės

SADM patarėja viešiesiems ryšiams Eglė Samoškaitė taip pat patikino, kad laiško autorė apsiskaičiavo ir detaliau patikslino, kaip yra skaičiuojamos ligos išmokos. Jei antraisiais motinystės atostogų metais mama dar ir dirba, vaiko ligos atveju jos gaunamos išmokos yra netgi didesnės nei tiesiog dirbančios arba tik vaiką auginančios mamos.

„Ligos išmoka prižiūrint vaiką sudaro 65,94 proc. nuo 3 mėnesių prieš vaiko ligą turėtų draudžiamųjų pajamų, kai neskaičiuojamas einamasis ir prieš tai buvęs mėnuo. Ligos išmoka prižiūrint vaiką gali būti mokama ne ilgiau nei 14 kalendorinių dienų. Kol moteris nėra pradirbusi 3 mėnesių, jos draudžiamosiomis pajamomis laikoma prieš tai gauta vaiko priežiūros išmoka – nuo jos ir skaičiuojama ligos išmoka.

Kaip galima suprasti iš laiško, moteris yra pasirinkusi vaiko priežiūros išmoką gauti dvejus metus. Kadangi vaiko priežiūros atostogų ji išėjo 2018 m., tai pirmaisiais vaiko auginimo metais jai mokėta 70 proc. išmoka nuo buvusio atlyginimo „ant popieriaus“, o antraisiais vaiko priežiūros metais ji dirba ir gauna 40 proc. išmoką nuo buvusio atlyginimo „ant popieriaus“. Visos išmokos jai paskirtos ir mokamos nieko nekeičiant.

Įgijusi nedarbingumą vaiko slaugai mama gauna 65,94 proc. ligos išmoką, kuri skaičiuojama nuo ankstesnės vaiko priežiūros išmokos, ir dar gauna 40 proc. dydžio vaiko priežiūros išmoką, kuri mokama iki vaikui sueina dveji metai.

Kadangi ligos išmoka priklauso nuo 3 mėnesius prieš ligą turėtų draudžiamųjų pajamų (kai neskaičiuojamas einamasis ir prieš tai buvęs mėnuo), tai ji nuolat kinta: pavyzdžiui, pradirbusi bent trejetą mėnesių ir gaudama darbo užmokestį, iš kurio būtų paskirta ligos išmoka, o kartu dar gaudama antrųjų vaiko auginimo metų vaiko priežiūros išmoką, mama gaus žymiai didesnę ligos išmoką nei kita mama, kuri dirbdama tiek pat gauna tik darbo užmokestį.

Skaitytojos teiginys, kad „valstybė mane apgaudinės 2 metus ateityje“ yra klaidingas, nes ligos visuomet išmoka priklauso nuo draudžiamųjų pajamų – šiuo atveju išmoka neabejotinai didės, jei mama šalia antrųjų metų vaiko priežiūros išmokos toliau gaus ir darbo užmokestį.

Be to, šeima gali pasirinkti, kad vaiką ligos metu prižiūrėtų ir ligos išmoką gautų vaiko tėtis arba draudžiamųjų pajamų turintys (dirbantys) seneliai“, – priminė E.Samoškaitė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.