Iš emigracijos grįžęs tėtis susidūrė su problemomis dėl PSD: „Deja!“

Norėčiau įspėti „bedarbius“ tėvus, auginančius mažamečius vaikus, kurie svarstys pasinaudoti Lietuvos suteikta privilegija į nemokamą gydymą. Deja, ne visada užtenka nusinešti į Teritorines ligonių kasas (TLK) asmens dokumentų ir parašyti prašymo...

 Pasirodo, nepakanka su asmens dokumentais ateiti į TLK.<br> 123rf ir lrytas.lt nuotr. koliažas.
 Pasirodo, nepakanka su asmens dokumentais ateiti į TLK.<br> 123rf ir lrytas.lt nuotr. koliažas.
 Draudimą turėjusi mama turi pasirašyti atsisakymą.<br> 123rf nuotr.
 Draudimą turėjusi mama turi pasirašyti atsisakymą.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vytautas

Jan 15, 2020, 7:41 PM

Situacija tokia, kad grįžau iš užsienio su mažamečiu vaiku, o mama liko toliau dirbti užsienyje... Prisiregistravęs Lietuvoje turiu mokėti už Privalomąjį Sveikatos Draudimą, nors juk turintiems mažametį vaiką vienam iš tėvų mokėti nereiktų?

Mama, kuri šiuo metu toliau dirba užsienyje, anksčiau gyveno Lietuvoje. Tada jai ir priklausė ta lengvata. Visa šito reikalo esmė, kad dabar aš, norėdamas gauti sveikatos draudimo lengvatą, turiu atsivežti vaiko mamą iš užsienio dėl kažkokio parašo... Kad ji atsisakytų draudimo, o aš jį perimčiau... Absurdas.

Yra taip, kad jeigu vienam iš tėvų buvo suteikta galimybė nemokėti PSD, kitam norint ja pasinaudoti, pirmajam reikia atsisakyti. O ką daryti, jei tas asmuo, kuriam priklausė draudimas, jau išsideklaravęs iš Lietuvos ir pusę metų dirba kitoje Europos Sąjungos valstybėje?

***

Komentarą portalui lrytas.lt pateikė Valstybinių ligonių kasų (VLK) Draudžiamųjų privalomuoju sveikatos draudimu registro skyriaus vedėja Natalija Jelenskienė.

„Lietuvoje valstybės lėšomis PSD apdraudžiamas vienas iš tėvų (įtėvių) arba globėjų, auginants vaiką iki 8 metų, taip pat vienas iš tėvų (įtėvių) arba globėjų, auginantis du ir daugiau nepilnamečių vaikų iki 18 metų. Globėjais laikomi tik tie žmonės, kurie yra įteisinę vaiko globą.

Gimus vaikui tėvai turi tarpusavyje nuspręsti, kuris iš jų bus draudžiamas valstybės lėšomis, nes juo gali tapti tik vienas iš tėvų – arba mama, arba tėvas. Vienas iš tėvų, pageidaujantis draudimo valstybės lėšomis, TLK turi pateikti atitinkamos formos prašymą nustatyti privalomojo sveikatos draudimo valstybės lėšomis galiojimo laikotarpį.

Kol tėvai nesikreipia į TLK, tol ligonių kasos neturi informacijos apie tai, kuris iš tėvų pasirinko draudimą valstybės lėšomis, šios informacijos neturi ir gydymo įstaigos, todėl jos negali teikti ligonių kasų kompensuojamų gydymo paslaugų.

Taigi pateikus prašymą ir reikiamus duomenis ligonių kasai, vienas iš tėvų tampa apdraustu valstybės lėšomis vaikus auginančių apraustųjų grupėje ir gali gauti kompensuojamas gydymo paslaugas.

Tais atvejais, kai teisė į PSD perduodama kitam iš vaiko tėvų (įtėvių), nei anksčiau buvo nustatyta, dėl ko nutraukiamas anksčiau nustatytasis draudimo valstybės lėšomis laikotarpis, pildomas sutikimas dėl PSD valstybės lėšomis galiojimo nutraukimo.

Sutikimą dėl draudimo galiojimo laikotarpio nutraukimo pasirašo tas iš vaiko tėvų (įtėvių), kurio PSD laikotarpis nutraukiamas, išskyrus atvejus, kai dėl objektyvių priežasčių vaiko (vaikų) tėvas (įtėvis) sutikimo pasirašyti negali (pvz., nuolat gyvena užsienyje ir pan.).

Tokiu atveju prašymą teikiantis asmuo prašyme nurodo, kad sprendimas dėl draudžiamojo PSD valstybės lėšomis yra priimtas abiejų vaiko (vaikų) tėvų bendru susitarimu ir savo parašu patvirtina, kad visi pateikti duomenys yra teisingi.

Norime priminti, kad draudimas valstybės lėšomis suteikiamas vienam iš tėvų, kuris gyvena ir augina vaiką (vaikus) Lietuvoje, neturi įsiteisėjusio teismo sprendimo dėl tėvų teisių netekimo (vaiko (vaikų) nuo tėvų atskyrimo, tėvų valdžios apribojimo, nedirba ir negauna kitoje Europos Sąjungos (ES), Europos ekonominės erdvės (EEE) šalyse ir Šveicarijos konfederacijoje veiklos pajamų ir nėra apdraustas sveikatos draudimu kitose ES, EEE šalyse ir Šveicarijos konfederacijoje“, – pabrėžė N.Jelenskienė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.