Atsakymas iš banko ne juokais sunervino pensininką: „Kokių staigmenų dar laukti?“

Niekada nemaniau, kad pensininkai kuo nors blogesni ar geresni už kitus. Visada mąsčiau, kad kiekvienas pats pasikloja sau kelią ir pasideda pamatus senatvei. Todėl visą gyvenimą dirbau – jaunystėje sunkiai fiziškai, vėliau ne mažiau sunkiai protiškai, kūriau gerovę sau ir savo šeimai. 

„Ar tikrai žmogus, vos išėjęs į pensiją, tampa nurašytas? Kiek dar tokių ir panašių staigmenų nuo šiol man teks patirti?“ – klausė laiško autorius. <br> 123rf nuotr.
„Ar tikrai žmogus, vos išėjęs į pensiją, tampa nurašytas? Kiek dar tokių ir panašių staigmenų nuo šiol man teks patirti?“ – klausė laiško autorius. <br> 123rf nuotr.
 Tenerifė.<br> 123rf nuotr.
 Tenerifė.<br> 123rf nuotr.
 Bankas pensininkui atsisakė išduoti kreditinę kortelę.<br> 123rf nuotr.
 Bankas pensininkui atsisakė išduoti kreditinę kortelę.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Pensininkas

Feb 20, 2020, 10:07 AM, atnaujinta Feb 20, 2020, 10:08 AM

Stengiausi, kad senatvės link nebeturėtume nei būsto, nei jokių kitokių paskolų (jų pavyko atsikratyti dar gerokai prieš pensiją), daug padėjome vaikams, ir šiandien džiaugiamės tvirtais ryšiais su jais. 

Susikūriau ir pasyvių pajamų, kad su žmona, kuri jau irgi pensijoje, galėtume gyventi gal ir kiek kukliau, nei anksčiau, bet oriai. Prieš pat pensiją be paskolų nusipirkome ir naują hibridinį automobilį – kad užtektų ilgam ir nereikėtų sukti galvos dėl remontų ir didelių eksploatacinių išlaidų. 

Taigi, nuo sausio aš – pensininkas. Nebedirbu, nes pavargau. Noriu pailsėti, atsipalaiduoti, daugiau laiko skirti namams, žmonai, senučiukėms savo ir žmonos mamoms, mūsų dievinamiems anūkams.

Išėjau iš darbo, nors labai prašė dar padirbėti, nes noriu iki nakties žiūrėti filmus, ilgai miegoti ir gaminti maistą ne tik savaitgaliais. Noriu gražiai susitvarkyti sodybą, pagaliau pasistatyti pirtelę ir mėgautis gyvenimu. 

Tačiau prieš statybas ir kitus malonius rūpestėlius nusprendžiau, kad jau senokai buvome išvykę su žmona. Todėl pasidairiau kelionių ir nusprendėme vykti savaitėlei kitai pasišildyti į lietuvių taip mėgstamą Tenerifę. 

Įsigijome bilietus, užsisakėme apartamentus viešbutyje, žmona pradėjo dėlioti kelionės planą, mat nesame iš tų, kurie neišeina iš viešbučio, visada užsieniuose stengiamės kuo daugiau pamatyti ir aplankyti.

Mūsų planui reikėjo automobilio. O ir draugai patarė ilgai nesvarstyti – automobilių nuomos  kainos šioje Ispanijos saloje tikrai nedidelės. 

Taigi, paieškos neužtruko ilgai – jau kitą dieną gavau kelis automobilių nuomos pasiūlymus, išsirinkau mums tinkamiausią ir, sulaukęs patvirtinančio laiško, nustebau – reikės kreditinės kortelės.

Perklausiau dar kartą – ar tikrai kreditinės, gal užteks debetinės, kurioje tikrai galima užšaldyti reikiamą sumą be jokių problemų. „Atsiprašome, pone, bet reikia kreditinės – toks mūsų garantas“, – atskriejo atsakymas. 

Na, reikia tai reikia. Anksčiau kadaise turėjau tokią kortelę, bet kadangi ja nesinaudojau, o mokėti už ją reikėjo, atsisakiau. O ir automobilio užsienyje neteko nuomotis – dažnai į keliones leidžiamės savo automobiliu, taip esame apkeliavę kone visą Europą, o tolimesnėse kelionėse naudodavomės agentūrų pasiūlymais. Šįkart pasirinkome savarankišką kelionę, dėl to teko patiems pasirūpinti automobilio nuoma

Taigi, kreipiausi į savo banką. Banką, kurio klientas esu daugybę metų, kuriame visada buvo visi mūsų pinigai – ir atlyginimai, ir kadaise nemaža dukters būsto paskola, ir padorios santaupos. Internetu užpildžiau prašymą gauti kreditinę kortelę – liko tik laukti.

Neilgai trukus gavau atsakymą – deja, kreditinės jums negalime duoti, neturite pajamų, gaunate tik pašalpą. 

Pašalpą? Neturiu pajamų? Bet turiu santaupų, turiu turto, galiausiai – visada buvau lojalus jų klientas! Susinervinau ne juokais. 

Į banką skambinau jau šiek tiek nurimęs, bet vis tiek kalbėjau pakeltu balsu. Paaiškinau situaciją, kad kreditinės man reikia automobilio nuomai užsienyje, kad po mėnesio, jei atrodau toks nepatikimas, galės ją „uždaryti“. 

Nesu įpratęs negauti to, ką galima gauti už pinigus. Tikrai pasijutau kaip tas pensininkas, kuris tik nuolat burba ir deda į šuns dienas šiuolaikinę tvarką. Ar tikrai žmogus, vos išėjęs į pensiją, tampa nurašytas? Kiek dar tokių ir panašių staigmenų nuo šiol man teks patirti? 

Galiausiai maloni banko konsultantė po ilgo pokalbio rado išeitį – man pasiūlė įsigyti kreditinę kortelę be pinigų. Tai yra tokią, į kurią pats persivesi tiek pinigų, kiek norėsi. 

Taigi, linkėjimai iš šiltos Tenerifės. Mūsų automobilis stovi po langais ir laukia, kad važiuosime į turgų pirkti šviežių jūros gėrybių ir vaisių. Čia kol kas neteko pasijusti nei pensininkais, nei nurašytais, nei gyvenančiais iš „pašalpos“. 

Situaciją pakomentavo SEB banko komunikacijos projektų vadovė Leontina Zabarauskienė: „Nuoširdžiai apgailestaujame, jei nepateisinome kliento lūkesčių. Tačiau teikdami gyventojams finansavimo paslaugas (būsto paskolas, vartojimo kreditus, automobilių lizingo paslaugas, kredito korteles) vadovaujamės Lietuvos banko patvirtintais Atsakingojo skolinimo nuostatais. Šiais nuostatais vadovaujasi ir visi kiti Lietuvoje veikiantys komerciniai bankai.

Visi pilnametystės sulaukę klientai, gaunantys tvarias pajamas ir atitinkantys Atsakingojo skolinimosi nuostatus, nepriklausomai nuo amžiaus gali kreiptis į banką dėl kredito kortelės.

Kai klientas kreipiasi dėl kredito kortelės, kiekvieną atvejį bankas analizuoja ir vertina individualiai.

Tikimės, kad pastaroji kliento patirtis nesukliudys tęsti mūsų bendradarbiavimo ir klientas toliau rinksis mūsų banką savo finansų partneriu.“

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.