Abituriento mama: kyla klausimų, į kuriuos nerandu atsakymų

Covid-19 skaičių žaismas ir abitūros egzaminai. Ar šių skaičių žaismas praskaidrina mūsų gyvenimą, teikia optimizmo? Manau, ne. Sumažinę tyrimų skaičių 2-3 kartus, valstybės atsakingieji skleidžia žinią – augimas lėtėja, tikimasi, kad lūžis buvo pasiektas.

Abiturientų tėvams rūpi vaikų saugumas ir ateitis.<br> 123rf nuotr.
Abiturientų tėvams rūpi vaikų saugumas ir ateitis.<br> 123rf nuotr.
Dėl valstybinių brandos egzaminų kyla daug klausimų.<br>D.Umbraso nuotr.
Dėl valstybinių brandos egzaminų kyla daug klausimų.<br>D.Umbraso nuotr.
Dėl valstybinių brandos egzaminų kyla daug klausimų.<br>D.Umbraso nuotr.
Dėl valstybinių brandos egzaminų kyla daug klausimų.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Vilnietė Rasa

2020-04-16 09:14

Apie lėtėjimą būtų galima kalbėti tada, kai būtų ne mažinamas, o didinamas tyrimų skaičius, o patvirtintų Covid-19 atvejų skaičius nuo didelės imties tyrimų būtų santykinai mažas. Tai aišku jau gebančiam skaičiuoti pradinukui, jau nekalbant apie abiturientus ar suaugusiuosius.

O dabar apie abiturientus. Esu abituriento mama. Susipažinus su paskelbtu sprendimu organizuoti brandos egzaminus nukeliant juos bene visai vasarai, man kyla klausimų, į kuriuos nerandu atsakymų.

Taip, man rūpi mano vaiko saugumas ir ateitis.

1. Kaip bus užtikrinta, kad į egzaminų vietą nepateks sergantys ar nešiojantys virusą abiturientai? Ar taip pat  prie įėjimo bus tikrinama temperatūra, daromi greitieji testai? Abiturientams, kurie ir taip patiria stresą prieš egzaminą, jis būtų nepamatuojamai didesnis.

2. Kaip bus su tais abiturientais, kuriems bus taikoma saviizoliacija dėl jiems patiems ar jų artimiesiems patvirtintos Covid-19 diagnozės? Kada jie galės visavertiškai laikyti brandos egzaminus?

3. Kaip bus pakeičiami mokytojai, jei prieš egzaminą jiems bus taikoma saviizoliacija dėl jiems patiems ar artimiesiems patvirtintos Covid-19 diagnozės?

4. Kas priims atsakomybę, jei po brandos egzamino vienam iš abiturientų ar mokytojų bus patvirtintas Covid-19 atvejis? Juk tada į saviizoliaciją patektų visi, buvę tame egzamine, jų šeimos nariai. Kaip tiems abiturientams būtų užtikrinami kiti egzaminai?

5. Kaip bus užtikrintos higienos normos brandos egzaminų organizavimo vietose, kai egzaminai vyks karščiausiais vasaros mėnesiais? Juk dar galime prisiminti praėjusios vasaros problemą, kai mokyklos susidūrė su kondicionavimo problemomis, nes daugelis mokyklų kondicionierių tiesiog neturi.

6. Kaip bus užtikrintas Lietuvos atsakingų institucijų tarpininkavimas su užsienio aukštosiomis mokyklomis, į kurias pretenduoja stoti ar jau preliminariai įstojo abiturientai, o brandos atestatą reikia pateikti jau liepos viduryje? Ar tai liks abituriento problema ir galimybė stoti tik po metų?

7. Kada bus pakeistas brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo aprašas, kuris nūdienos Covid–19 problematikoje neatitinka situacijos ir nėra įvardintos rizikos, susijusios su Covid-19?

8. Ir galiausiai – kodėl neįvertinus nuotolinio mokymosi kokybės, kuri daugeliu atvejų abejotina, ir nepaskelbus rezultatų viešai visiems?

Gal vertėtų tai padaryti vardan Lietuvos švietimo ateities, kad, jei pasikartotų tokios pandemijos, būtų gerai ir kokybiškai pasiruošta. Juk tai paprasta – tiesiog reikia surengti mokinių, tėvų ir mokytojų visuotinę, o ne patogiai pasirinktą apklausą, kuri atspindėtų tikrąją padėtį.

Neskirstykime abiturientų – kaimo, provincijos, miesto, licėjų ar ne, nes tai yra bendra švietimo sistema, ir labai blogai, jei iki šiol mūsų vaikai neturi vienodos galimybės gauti kokybiško išsilavinimo, kas yra konstitucinė teisė.

Tad nuoširdus palinkėjimas – pasirūpinkime vaikų ir mokytojų saugumu, sveikata. O dvejų metų mokomų dalykų vertinimo vidurkiai – puiki alternatyva brandos egzaminų vertinimui. Galbūt tai būtų puikus startas iš viso ateityje atsisakyti brandos egzaminų, kaip išlikusios atgyvenos, kurios jau seniai atsisakė progresyvios šalys.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.