Po vaizdelio parduotuvėje susiėmė už galvos: kai kurių įpročių iš mūsų „neišmuši“

Prasidėjo trečioji karantino savaitė, kiekvienam iš mūsų teko pakeisti kasdienę rutiną, vis daugiau laiko praleidžiame namuose.

Taip ir norisi kartais priminti, koks klastingas virusas siaučia.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Taip ir norisi kartais priminti, koks klastingas virusas siaučia.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Taip ir norisi kartais priminti, koks klastingas virusas siaučia.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Taip ir norisi kartais priminti, koks klastingas virusas siaučia.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Taip ir norisi kartais priminti, koks klastingas virusas siaučia.<br>D.Umbraso nuotr.
Taip ir norisi kartais priminti, koks klastingas virusas siaučia.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Silvija

Nov 24, 2020, 10:18 AM, atnaujinta Nov 24, 2020, 12:14 PM

Nosį ir burną dengiančias kaukes, regis, jau įpratome dėvėti. Tai džiugina.

Deja, vaizdelis parduotuvėse verčia sunerimti.

Apsilankymus prekybos centruose sumažinau iki vieno karto per savaitę – tam skiriu savaitgalį, savaitės pirkinius suplanuoju iš anksto.

Prekybos centrai, regis, tam pasiruošė. Matau dezinfekuojamus prekių krepšelius ir vežimėlius, dezinfekcinio skysčio aparatai įrengti dar prieš įėjimą.

Gaila, bet kai kurių įpročių iš mūsų „neišmuši“. Rašau apie nefasuotų prekių tikrinimą, kai pirkėjai į pagalbą pasitelkia rankas.

Iš lentynų traukia šviežią duoną ir tikrina jos minkštumą. Iš dėžių ima pomidorus – minko, sukioja, netikusius meta atgal.

Nematomi prekių kokybės tikrintojai.

Liūdniausia, kai taip elgiasi mūsų senjorai – tie, kurie pagal amžių patenka į rizikos grupę.

Taip ir norisi kartais priminti, koks klastingas virusas siaučia.

Kreipkitės pagalbos į kaimynus, savanorius, paprašykite, kad maisto prekių užsakytų artimieji – prekybos centrų kurjeriai priveš iki namų, paliks prie durų. Senjorai, nesitampykite po prekybos centrus!!!

Primena rekomendacijas

Sergantieji lėtinėmis ligomis ir vyresnio amžiaus žmonės yra labiausiai pažeidžiama gyventojų grupė, turinti didelę sunkių komplikacijų riziką užsikrėtus COVID-19 liga (koronaviruso infekcija).

Todėl šioms gyventojų grupėms rekomenduojame ypatingai saugotis.

Esant galimybei, susitarti su darbdaviu dėl darbo nuotoliniu būdu arba organizuoti darbą taip, kad būtų užtikrinamas kuo mažesnis kontaktas su kitais asmenimis.

Nesilankyti arba kuo rečiau lankytis parduotuvėse, vaistinėse, bažnyčiose, kitose viešose vietose, vengti viešojo transporto.

Prašyti artimųjų, draugų ar kaimynų pasirūpinti maistu ir kitomis būtinomis priemonėmis, užsisakyti maisto ar būtinųjų priemonių nuotoliniu būdu, esant galimybei pasinaudoti paslauga prekių pristatymu į namus, nesant tokios galimybės, kreiptis į savivaldybės administraciją dėl tokių paslaugų suteikimo.

Jeigu reikia pratęsti vaistų receptą, kreiptis į savo šeimos gydytoją nuotoliniu būdu. Laikytis saugaus (ne mažiau kaip 2 metrų) atstumo nuo kitų asmenų, nebendrauti su asmenimis, turinčiais ūmios kvėpavimo takų infekcijos požymių.

Jei kartu gyvena kiti socialiai aktyvūs šeimos nariai:

• vengti fizinio kontakto (apkabinimo, rankų paspaudimų ir pan.);

• ne rečiau kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti gyvenamąsias patalpas, pvz., plačiai 10 min. atverti langus arba keletą minučių padaryti patalpose skersvėjį;

• kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius gyvenamojoje vietoje, pvz., durų rankenas, stalų paviršius, čiaupo rankenėles, pultelius, šaldytuvo rankenas ir kt. Valyti įprastu muilu ar įprastiniais paviršiams skirtais valikliais;

• valyti vonios kambario ir tualeto paviršius mažiausiai kartą per dieną. Valyti įprastu muilu ar įprastiniais paviršiams skirtais valikliais.

Projektas finansuojamas Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo lėšomis, kurį administruoja LR Sveikatos apsaugos ministerija.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.