Po medikės savižudybės kreipėsi į A. Dulkį: „Bent kartą raskite drąsos ir pasitraukite!“

Visus išvarginusi pandemija ir suvaržymai bei pastarieji Šiaulių įvykiai sukrėtė bei perpildė daugelio kantrybės taurę. Man irgi. Prie viso to kaip votis sprogo klausimas, kuris jau brendo nuo dabartinės Vyriausybės darbo pradžios: o kur yra mūsų Sveikatos ministras? Ką jis veikia? Ar apskritai supranta, ką veikia?

Sunkiu šaliai metu autorius pasigenda Sveikatos ministro Arūno Dulkio.<br>V.Skaraičio nuotr.
Sunkiu šaliai metu autorius pasigenda Sveikatos ministro Arūno Dulkio.<br>V.Skaraičio nuotr.
Sunkiu šaliai metu autorius pasigenda Sveikatos ministro Arūno Dulkio.<br>V.Skaraičio nuotr.
Sunkiu šaliai metu autorius pasigenda Sveikatos ministro Arūno Dulkio.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

T.

May 23, 2021, 7:17 PM

Komunikacijos nėra, medijose nesimato, viešų komentarų neteikia, Seime nesilanko, po šalį nevažinėja, o jeigu prisiverčia, be abejo, tik nuotoliniu būdu kažką išlementi – tai nieko bendro nei su sveikata, nei su kažkiek kompetentingais ar aiškiais sprendimais tai neturi.

Jaučiasi kažkoks silpnumas, išsisukinėjimas, nekompetencija. Apsistatęs viceministrėmis ir kanclerėmis SAM ministras tupi savotiškoje saviizoiacijoje jau nuo pat darbo pradžios. Tuo tarpu dabar SAM tenka didžiausias ir svarbiausias krūvis – suvaldyti pandemiją.

Laiko mokytis, augti, blaškytis ir tryznioti tiesiog nėra. Suvaldyti – tai nėra tik uždrausti, uždaryti, neleisti, kaip suvokiama Vyriausybėje. Tai yra kiek įmanoma protingai subalansuoti normalų gyvenimą, visuomenės laisves su epidemiologine situacija.

Va čia ir prasideda įdomiausi dalykai. Perkami bereikalingi greitieji testai, kažkur dingsta valstybės užsakyti traukinio vagonai, švaistomi pinigai abejotinos vakcinos propagandai. Tačiau pirkti daugiau Modernos vakcinos, kuri tikrai padidintų skiepijimosi apimtis ir be reklamos, šaliai kaipmat tampa per brangu.

Dabar gi mes svarstome, kuriems valstybės draugams padovanoti daugiau „AstraZeneca“ dozių, kai iki visuotino imuniteto dar toli, Mindauginės jau čia pat. Prezidentas rizikuoja pažado netesėjimu. Be abejo, svarstymo darbai SAM sekasi geriausiai: savrstoma, nuo kokio amžiaus skiepyti; valandą, o gal dvi leisti pasėdėti kavinėje; inicijuojamos pokyčių inicijavimo komisijos padėčiai Šiauliuose vertinti ir svarstymus parvežti sostinėn, kur bus persvarstoma didesnėje darbo grupėje. Mintį pagaunat?

Atskira tema yra SAM santykis su Švietimu. Šios dvi ministerijos pasistumdę viena nuo kitos atsakomybę dėl mokyklų atidarymo galop sugalvojo genialų sprendimą – numesti tai savivaldai.

Dabar turim išsigimusią situaciją – Švietimo ministrė prašo savivaldybių kažkaip persvarstyti mokyklų neatsidarymą, nes kuo toliau, tuo garsiau (Ačiū Dievui) varpais skambina psichologai, medikai dėl vaikų regos būklės, viršsvorio, demotyvacijos, psichologinio nuovargio, desocializacijos ir netgi padidėjusio paauglių nėštumų skaičiaus. Jau nekalbu apie prastus mokslo pasiekimus.

Moksliniai straipsniai labai rimtai ir ilgam prognozuoja pandemijos pasekmes vaikams ateityje. Kaip reaguojama Lietuvoje? Dangstomasi, kad jau „nebeapsimoka“, kad užtrunka pasiruošti, „kad viskas „ne taip paprasta“. Atsiprašau, kažkaip 5 savaitės gyvos mokyklos po visų metų džiuvimo prie kompiuterio yra „neapsimoka“.

Atleiskite, bet mokytojams tereikia atvykti į darbą mokykloje, o ne kitą kambarį namie. Tereikia taikyti tą patį srautų valdymo modelį, koks buvo taikomas ankščiau. O dėl testavimo mažiau klausinėti, o daugiau daryti: testuoti arba netestuoti apskritai.

Kariuomenė karinio konflikto atveju pasiruošia per valandas, siūliau gerb. Šiugždinienei pasikonsultuoti su KAM. O dėl testavimo ir mokinių stigmatizavimo ir padarymo virusų inkubatoriais, tai būtų mandagu gal net atsiprašyti, ypač 5- 11 klasių, kurioms priklijuotos „raupsuotųjų vaikų“ etiketės!

Mano galva, visa šita chaotiška mišrainė jau vien dėl gyvų mokyklų nurašymo jau dabar turi pagrindo prašyti SAM ir Švietimo ir mokslo ministrų mandagaus atsistatydinimo, nes dabar dreifuojam neaišku kur nepaisant įsibėgėjančios vakcinacijos.

Gerbiamieji, mokiniai Jums atkeršys vėliau už tokią „meilę“. Jie prastai pabaigę lietuviškas gimnazijas nešiojamuose kompiuteriuose su jais išvažiuos toliau studijuoti į užsienį, kur nebus vertinami taip prastai. Vėl ieškosim SAM ministrų valstybės kontrolėje, nes nebus iš ko.

Teisingumo dėlei turiu pasakyti, kad yra daugybė Europos šalių, kurios neuždarė mokyklų ir sergamumo rodikliais neišsiskyrė iš kitų. Todėl, kad, pirma – supranta ir vertina to svarbą, o ne tik skambiai deklaruoja tai kaip Konservatoriai dabar.

Antra – nenumeta to kiekvienai mokyklai spręsti pačiai ir nesukelia visiško chaoso sistemoje.

Trečia – nelaiko sveikų vaikų jau savaime sergančiais – nešiotojais blogiukais, užkretinėtojais, o sukuria saugias taisykles ir jų laikosi. Mūsuose einama lengviausiu keliu – viską uždrausti ir uždaryti. Lietuvos mokyklos dabar tapo visų Vyriausybės pandemijos valdymo nesėkmių klozetu.

Kita svarbi pandemijos žaizda – verslas. Čia irgi krūva nelogikos, egzotikos ir net humoro. Kosminės indikacijos darbo laikui parmestos išgertų alaus bokalų kiekiui ir užkrečiamumui. Be reikalo uždaryti muziejai ir galerijos, į kuriuos net ne pandemijos sąlygomis nelengva prisikviesti žmonių, naktinis viruso supiktybėjimas, prekybos centrų uždarymas savaitgaliais, kad penktadienį po darbo visi lėktų į supermarketus glaudžiai „apsikeisti“ Covid RNR dalelėmis.

Raginimus niekur neiti, net ir į gydymo įstaigas, po to staiga atsivertė į raginimus eiti į poliklinikas, nes gydymo įstaigos nebesurenka lėšų, o žmonių lėtinės ligos tampa užleistomis. Galėčiau tęsti ir tęsti. Galop visur toks nepamąstymas plačiau, giliau, toliau, blaškymasis, chaosas, trumparegiškumas. Kas paverkia – atidaro, paskiepija, kas kenčia – miršta arba tiesiog sėdi namie.

Visi laukiame geresnių laikų, tačiau kai kurie dabartiniai sprendimai lems ilgalaikes neigiamas pasekmes net ir po pandemijos. Neprisikurkime to, todėl: gerb. Sveikatos ministre, raskite drąsos bent kartą ir pasitraukite! Dėl musų visų, dėl vaikų, dėl Lietuvos. Jūs pataikėte ne į tą traukinį, plaukiojate ne savo vandenyse. Mes Jums atleisime, bet išeikite. Dabar.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.