Kasininko komentaras dėl kaukės kaunietį paliko be žado, bet dar labiau sutriko po apsaugininkės reikalavimo

Kaunietį Rimvydą smarkiai nustebino Kaune, K.Baršausko gatvėje veikiančio prekybos centro „Lidl“ darbuotojų elgesys, dar labiau – neįvykdomas jų reikalavimas. Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai išaiškino, kad prekybos centro darbuotojai buvo neteisūs. 

Taisyklės prekybos vietose pastarosiomis savaitėmis nuolat keitėsi. <br>T.Bauro asociatyvioji nuotr.
Taisyklės prekybos vietose pastarosiomis savaitėmis nuolat keitėsi. <br>T.Bauro asociatyvioji nuotr.
Taisyklės prekybos vietose pastarosiomis savaitėmis nuolat keitėsi. <br>V.Skaraičio nuotr.
Taisyklės prekybos vietose pastarosiomis savaitėmis nuolat keitėsi. <br>V.Skaraičio nuotr.
Taisyklės prekybos vietose pastarosiomis savaitėmis nuolat keitėsi. <br>T.Bauro asociatyvioji nuotr.
Taisyklės prekybos vietose pastarosiomis savaitėmis nuolat keitėsi. <br>T.Bauro asociatyvioji nuotr.
Taisyklės prekybos vietose pastarosiomis savaitėmis nuolat keitėsi. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Taisyklės prekybos vietose pastarosiomis savaitėmis nuolat keitėsi. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 7, 2021, 7:59 PM

Kai vyras susikrovė prekes prie kasos, joje dirbantis maždaug 25 metų vaikinas pareiškė kliento neaptarnausiantis, nes veido kaukė uždėta netaisyklingai – nedengė nosies. 

Rimvydas pripažino, kad ji buvo uždėta netaisyklingai, tačiau tikino kaukės išvis galintis nenešioti – tokią teisę jam suteikiama turimas neįgalumas. Vyras serga širdies bei kraujagyslių ligomis, jam atlikta operacija, todėl sunku kvėpuoti. 

„Gal nenumirsite su kauke?“ – išgirdo kasininko pastabą kaunietis ir negalėjo patikėti, kad taip su klientais bendrauja mažiausiai 20 metų už jį jaunesnis vaikinas. 

Kai Rimvydas ištiesė jam neįgaliojo pažymėjimą, į pokalbį įsijungė ir apsaugos darbuotoja, kuri pareiškė neva toks dokumentas nieko nereiškia.

„Tokį pažymėjimą gali parodyti kas antras žmogus, reikalinga speciali medikų pažyma“, – pareiškė apsaugos darbuotoja. 

Kaunietis dar bandė įrodinėti apie SAM nustatytas kaukių dėvėjimo išimtis, tačiau apsaugos darbuotoja atkirto, kad niekam tai neįdomu. 

Rimvydas tikino niekur neradęs informacijos, kad neįgaliesiems reikalingos kažkokios specialios pažymos. 

***

„Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė apgailestavo dėl susidariusios nemalonios situacijos.

„Apgailestaujame dėl šios situacijos ir norime atsiprašyti pirkėjo. Apsauginių veido kaukių dėvėjimas parduotuvėse, jei tai leidžia sveikata, yra būtinas tiek pirkėjams, tiek ir personalui. Visgi, šioje situacijoje tiek parduotuvės, tiek ir apsaugos darbuotojai turėjo atsižvelgti į pirkėjo sveikatos būklę.

Susiekėme su apsaugos įmone, kurios darbuotojas dirbo mūsų parduotuvėje šio incidento metu, tačiau paaiškėjo, kad ši apsaugos darbuotoja įmonėje jau nebedirba. Apsaugos įmonė patikino, kad visi dirbantys darbuotojai yra instruktuoti dėl kaukių dėvėjimo tvarkos.

Parodytas neįgaliojo pažymėjimas yra pakankamas pagrindas neįgalumui įrodyti, tad klientas galėjo būti aptarnautas be kaukės. Dar kartą apgailestaujame dėl šio įvykio, dėsime pastangas, kad tokios situacijos nesikartotų“, – komentavo „Lidl Lietuva“ atstovė.

***

SAM Asmens sveikatos departamento Sveikatos stiprinimo skyriaus vyr. specialistė Galina Zagrebnevienė teigė, kad „išimtys nedėvėti kaukių paslaugų teikimo vietose, konkrečiai prekybos centruose numatytos vaikams iki 6 metų amžiaus ir neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės kaukių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei“. 

Tokiu atveju rekomenduojama dėvėti veido skydelį.

Asmenims, kuriems nustatomas darbingumo lygis, neįgalumo lygis ar specialiųjų poreikių lygis, neįgaliojo pažymėjimus išduoda ir keičia Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos teritoriniai skyriai, kurie atlieka neįgalumo lygio, darbingumo lygio ar specialiųjų poreikių vertinimą.

„Būtina pažymėti, kad teisinis reglamentavimas nenustato, kad asmuo, turintis neįgaliojo pažymėjimą, turi pateikti ir gydytojo pažymą. Sveikatos priežiūros įstaigos neįpareigotos išduoti pažymų, atleidžiančių asmenis nuo prievolės dėvėti kaukes“, – pranešė G.Zagrebnevienė. 

Ji priminė, kad nuo spalio 1 dienos kaukės privalomos visose paslaugų teikimo vietose, o išimtys dėl kaukių dėvėjimo lieka tos pačios.

 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.