Žiūrovą glumina TV žvaigždžių pavyzdys pandemijos akivaizdoje: „Kodėl jiems galioja kitokios taisyklės?“

Šiais laikais be medicininės kaukės ar respiratoriaus nepateksi nei į kavinę, nei į prekybos centrą, nei į viešąjį transportą. 

N.Pumprickaitė ir jos laidų dalyviai kaukes dėvi, o R.Tapinienės laidose visi – be kaukių.<br>Kadrai iš laidų „LRT forumas“ ir „Lietuva kalba“
N.Pumprickaitė ir jos laidų dalyviai kaukes dėvi, o R.Tapinienės laidose visi – be kaukių.<br>Kadrai iš laidų „LRT forumas“ ir „Lietuva kalba“
Daugiau nuotraukų (1)

Aloyzas

2022-01-11 18:52

Tad kodėl saugumas – nė motais LRT televizijos laidos „Lietuva kalba“ žvaigždėms? Neteko matyti, kad laidos vedėja Rasa Tapinienė ar studijos svečiai dėvėtų kaukes. Kodėl jiems galioja kitokios taisyklė nei mums? 

Didžiuliame prekybos centre privalai dėvėti kaukę net tuo atveju, jeigu į jį užbėgi vos kelioms minutėms ir prasilenki su vienu kitu pirkėju. O kur kas mažesnėje studijoje septyni žmonės be kaukių bendrauja ir net energingai diskutuoja kone valandą.

Ar tikrai jie ten keičiasi tik nuomonėmis? O gal – ir virusais? 

Dabar tik ir girdime: „Skiepydamiesi, dėvėdami kaukes ir laikydamiesi atstumo ne tik saugome save ir aplinkinius, bet ir demonstruojame savo kultūringumą.“ 

Tad kokią žinutę mokesčių mokėtojų pinigais išlaikoma televizija siunčia paprastiems žiūrovams? Kad galima spjauti į pandemiją, į savo ir aplinkinių sveikatą bei saugumą? 

Tokiu elgesiu laidos rengėjai pila vandenį ant antivakserių malūno. Ne vienas skiepų priešininkas tikriausiai pagalvojo: „Kodėl aš turiu saugotis ir saugoti kitus, jeigu net laidų vedėja ir aukšti pareigūnai TV ekrane 
demonstruoja visišką abejingumą?“

Tiesa, kitų šios televizijos diskusijų laidų rengėjai elgiasi kur kas atsakingiau. 

Štai Nemiros Pumprickaitės vedamame „LRT forume“ – ir vedėja, ir visi studijos svečiai – su kaukėmis. O juk abi laidos – panašaus formato, abiejose žmonės bendrauja akis į akį. 

***

Laidos „Lietuva kalba“ vedėja Rasa Tapinienė komentavo, kad laidos filmavimai be kaukių neprieštarauja nustatytai tvarkai. 

„Pagal operacijų vadovo įsakymą, diskusijų dalyviai ir pranešėjai gali būti be kaukių. Todėl tai neprieštarauja esamai tvarkai. 

Visi dalyviai – taip pat ir aš – į studiją ateiname prieš pat laidą. 

O studija mūsų yra gerokai didesnė nei „LRT forumo“. Kadangi laida „Lietuva kalba“ yra nauja, mūsų dekoracijos buvo kurtos taip, kad atstumai tarp žmonių būtų du metrai ir daugiau. 

Oro ventiliacija – taip pat puiki. Be to, visi studijoje esantys žmonės turi galimybių pasus. 

Čia svarbu ir žmonių pasirinkimas. Vienoje laidoje mes vis buvome su kaukėmis, nes toks buvo mūsų pasirinkimas“, - komentavo R. Tapinienė.

***

LRT pateiktame komentare primenama, kad Sveikatos apsaugos ministro, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo atsiųstame 2021 spalio 6 d. išaiškinime yra nurodyta, kada nėra taikomas reikalavimas dėvėti kaukes: TV pranešėjams, laidų vedėjams, atlikėjams, renginių vedėjams ir kitiems asmenims repeticijų, vaizdo, garso įrašų, transliacijų, spaudos konferencijų, interviu metu, kai užtikrinamas saugus atstumas nuo kitų darbuotojų ir (ar) dalyvių, išskyrus kai dėl veiklos pobūdžio to padaryti objektyviai neįmanoma.

„Laidos metu „Lietuva kalba“ tarp svečių yra išlaikomas saugus atstumas, todėl filmavimo metu kaukės nėra privalomos. Iki filmavimo ir po filmavimo visi laidos dalyviai privalo dėvėti nosį ir burną dengiančias kaukes.

Nors filmavimo metu kaukės nėra privalomos, tačiau laidos vedėjai ir svečiai gali patys nuspręsti būti su kauke“, – teigiama LRT komentare.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.