Nugirstas tėvo pokalbis su mažamečiu sūnumi praeivę pašiurpino: „Negalėjau patikėti savo ausimis“

Norėčiau tikėti, kad visi šiuolaikiniai tėvai kaip įmanydami stengiasi auklėti savo vaikus tolerantiškais, pasaulietiškais ir pilietiškais. Nespausti jų į jokius lyčių, tautybių, socialinius, religinius rėmus.

Vingio parkas.<br> Skaitytojos nuotr.
Vingio parkas.<br> Skaitytojos nuotr.
Vingio parkas.<br> Skaitytojos nuotr.
Vingio parkas.<br> Skaitytojos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 20, 2022, 7:30 PM, atnaujinta May 21, 2022, 10:35 AM

Deja, bet ne visi tėvai yra plačių pažiūrų (angliškai labiau tiktų žodis „openminded“), ir toli gražu ne visi tai skiepija savo atžaloms.

Pašiurpau neseniai internete užmačiusi skelbimą apie „princesių vakarėlį“, kuriame mergaitės mokomos princesiškų manierų, akių vartymo ir nagučių lakavimo. Ar tai tikrai būsimai moteriai būtina mokėti? Ar tai kaip nors turės įtakos jos moteriškumui? 

Dar vienas neseniai mane nuliūdinęs įvykis nutiko Vingio parke. Galbūt sutapimas, o gal tai tiesiog liūdna tendencija. Nutariau parašyti viešai ir padiskutuoti, nes man tai atrodo nėra normalu...

Taigi, einu pro Vingio parko estradą, kur nuomojamos visokios transporto priemonės – pradedant dviračiais, riedučiais, ir baigiant mažytėmis mašinytėmis mažiems vaikams. Tų mašinyčių – pačių įvairiausių, nuo sunkvežimių ir džipų iki kabrioletų. Taigi, man praeinant netyčia nugirstu tėvo pokalbį su mažamečiu sūnumi.

Vaikas sėdasi į rožinį automobilį, kuris jam, matyt, pasirodė pats smagiausias ir su kuriuo jis norėjo pasivažinėti. Tačiau netrukus pasigirsta tėvo baubimas: „Kas, tu, merga, kad su rožinėmis mašinytėmis važinėtum“...

Aš net pašiurpau po tokių tėvo žodžių vaikui... Kodėl berniukams negalima artintis prie rožinės spalvos? Tai yra toks gūdus sovietmetis ir toks siauras požiūris... Negalėjau patikėti savo ausimis...

Šiais laikais jau niekas nebeskirsto spalvų pagal lytis. Taip norėjosi prieiti ir pasakyti tam berniukui nekreipti dėmesio į atsilikusias tėvo pažiūras ir gyventi taip, kaip jis jaučia. Norėjosi jam pasakyti, kad rožiniai buvo ir Donato Montvydo plaukai, ir „Euroviziją“ nugalėjusios „Kalush orchestra“ grupės frontmeno panama!

Mielieji, už lango 2022-ieji! Gal jau laikas visiems atsikvošėti ir išaugti iš to siauro seksistinio požiūrio, kad merginos turi mokėti „princesiškai“ klapsėti akelėmis, o vaikinai šiukštu vengti rausvų atspalvių. 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.