Tarptautiniai ekspertai: kaip mažinti savižudybių skaičių Lietuvoje?

„Prieš 10 metų Kanadoje imtasi efektyvių strateginių priemonių nacionaliniu lygiu keičiant visuomenės požiūrį į savižudybę kaip priemonę išspręsti problemas. Šiandien jau matome pokytį, kurį skaičiuojame šimtais išsaugotų gyvybių. Tai užtrunka, bet labai svarbu nedelsti!“, - diskusijoje „Efektyvūs savižudybių prevencijos būdai“ patirtimi dalinosi Lietuvoje viešintis Brianas L.Mishara, buvęs Tarptautinės savižudybių prevencijos asociacijos prezidentas, pasaulinio garso savižudybių prevencijos priemonių tyrėjas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 23, 2013, 4:10 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 9:44 PM

„GLL | Global Lithuanian Leaders“ iniciatyvinės grupės ir Lietuvos telefoninių psichologinės pagalbos tarnybų asociacijos organizuotos diskusijos metu užsienio šalių ekspertai siūlė galimus sprendimo būdus ir idėjas, kaip efektyviau mažinti savižudybių skaičių liūdna statistika pasaulyje pirmaujančioje Lietuvoje.

Renginyje dalyvavę aktyvūs visuomenės veikėjai, tokie kaip Algirdas Kaušpėdas, Gintaras Steponavičius, vyriausia prezidentės patarėja Virginija Būdienė, Vaidas Lašas ir kiti, su ekspertais diskutavo apie skubias reikalingas priemones ir didžiausias rizikos grupes Lietuvoje, vidutinio amžiaus vyrus ir jaunimą.

Vienas žymiausių savižudybių prevencijos ekspertų pasaulyje Brianas L. Mishara kaip pagrindines priemones sumažinti pasikėsinimų į savo gyvybę skaičių išskiria mokyklines programas, profesionalų savanorių parengimą, bendradarbiavimą tarp ligoninių ir pagalbos linijos centrų, žiniasklaidos švietimą.

„Žiniasklaida formuoja visuomenės požiūrį, tad pasirodantys sensacingi pranešimai apie savižudybes didina jų skaičių“, – kalbėjo B.Mishara. Pasak jo, pirmuosiuose puslapiuose pristatomos istorijos apie dėl prarasto darbo ar kitų priežasčių nusižudžiusius žinomus žmones formuoja visuomenės požiūrį, jog ėmusis tokių priemonių į juos visuomenė taip pat atkreips dėmesį.

Didžiojoje Britanijoje veikiančios pagalbos linijos vadovas Danielis Whitbread ir Davidas Playfootas, tarptautinės organizacijos „Samaritans“ atstovas, atkreipė dėmesį į savanorių vaidmens svarbą. Aktyvūs visuomenės nariai, neatlygintinai skiriantys savo laiką žmonių išklausymui, psichologinės pagalbos teikimui telefonu, turi labai didelę įtaką savižudybių skaičiaus mažinimui šalyje. „Išklausyti vienišus, viltį praradusius žmones, su jais pasikalbėti – geriausia prevencija, prie kurios prisidėti galime visi“ – sakė D.Whitbreadas.

„Labai svarbus visuomeninių iniciatyvų ir valstybinių institucijų bendradarbiavimas siekiant sumažinti savižudybių skaičių“, – patirtimi dalinosi Jeppe Kristenas Toftas, pagalbos telefono linijos „Livslinien“ vadovas iš Danijos.

Diskusijos metu taip pat buvo aptarti pristatyti savižudybių mažinimui parengti visuomeniniai projektai Lietuvoje, „GLL|Global Lithuanian Leaders“ iniciatyvinės grupės sumanyti projektai, „Nesižudimo kontraktas“, kurį sumanė ir pirmasis pasirašė GLL narys, garsusis dukart Bogotos meras, lietuvių kilmės Antanas Mockus.

***

Lrytas.lt remia „Jaunimo linijos“ iniciatyvą Tyla žudo“ ir kviečia sumažinti tylą - pasidalinti savo asmeninių išgyvenimų istorija, nuomone ir patarimais sunkumų turintiems žmonėms.

* Jeigu jus slegia niūrios mintys ir nedrįstate apie tai pasikalbėti, parašykite mums. Kartais apie savo jausmus ir širdį slegiančius nutikimus lengviau parašyti nei papasakoti. Užrašius savo mintis, jos dažnai pasidaro aiškesnės. Rašymas padeda išlieti susikaupusius jausmus ir pamatyti situaciją naujai.

* O gal tamsiausia - jau jūsų praeityje? Pasidalinkite, kas jums padėjo pamatyti šviesą tamsaus tunelio gale, suteikė vilties ir jėgų gyventi.

* Psichologai išskiria ir kitą jautrią grupę – nusižudžiusių žmonių artimuosius, kamuojamus skausmo, gėdos, kaltės. Galbūt jūs – vienas jų? Pasidalinkite, kaip išgyvenote tokią artimo žmogaus netektį? Ką galite patarti kitiems to paties likimo žmonėms?

Jei vienaip ar kitaip susidūrėte su savižudybe, pasidalinkite savo patirtimi ir patarimais adresu bendraukime@lrytas.lt arba įkelkite čia.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.