Tyla žudo. Papasakok, kas slegia tavo širdį

Pamiršti. Įskaudinti. Kenčiantys. Išduoti. Nereikalingi. Neišgirsti. Į psichologinės pagalbos linijas kasdien kreipiasi dešimtys, šimtai gyvenimu nusivylusių žmonių. Mūsų šalyje kiekvieną dieną iš gyvenimo pasitraukia 3–4 žmonės – pernai Lietuvoje nusižudė 927 asmenys. Dar dažnesni – bandymai pasitraukti iš gyvenimo ir kalbos apie planus nusižudyti. Palaikydamas socialinę kampanija „Tyla žudo“ portalas lrytas.lt kviečia sumažinti tylą ir pasidalyti savo išgyvenimais, nuomone ir patarimais.

Sumažink tylą – pasidalyk savo asmeninių išgyvenimų istorija, nuomone ir patarimais sunkumų turintiems žmonėms.<br>123rf. nuotr.
Sumažink tylą – pasidalyk savo asmeninių išgyvenimų istorija, nuomone ir patarimais sunkumų turintiems žmonėms.<br>123rf. nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 24, 2013, 5:05 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 8:45 PM

Vienaip ar kitaip su savižudybe yra susidūręs kas šeštas Lietuvos gyventojas. Net 75 proc. savižudžių apie planus žudytis prasitarė šeimos nariams ar draugams.

Psichologai įspėja: bet kokios kalbos apie tai, kad galvojama, o gal ir planuojama nusižudyti, yra labai rimtas signalas. Ir blogiausia, ką gali padaryti – tai numoti ranka į tokias kalbas.

Dažnai pagalvojama, kad tokiomis kalbomis žmogus nori tik pagąsdinti ar šantažuoti. Gali būti ir taip, tačiau bet kuriuo atveju tai liudija, kad tokią gąsdinimo formą pasirinkęs žmogus turi problemų.

Kita vertus, toli gražu ne kiekvienas slogių minčių apimtas žmogus drįsta kalbėti apie savo problemas, ieškoti pagalbos pasikalbėdamas su artimaisiais, psichologo kabinete, paskambindamas pagalbos linijai telefonu.

„Jeigu žmogus tikisi pagalbos, nuoširdus pokalbis gali būti pirmasis žingsnis jos link. Dažnai žmonės bijo kalbėtis su tais, kurie grasina pakelti prieš save ranką, bijodami, kad tai dar labiau nepaskatintų žudytis. Išties tai tikrai dar labiau nepaskatins to padaryti. Nereikia vengti ta tema kalbėtis ir bijoti žodžio „savižudybė“. Taip pat nereikia bijoti ką nors pasakyti“, – tikina Lietuvos telefoninių psichologinės pagalbos tarnybų asociacijos prezidentas, „Jaunimo linijos“ vadovas Paulius Skrubis.

Todėl portalas lrytas.lt, remdamas „Jaunimo linijos“ iniciatyvą „Tyla žudo“, kviečia sumažinti tylą – pasidalyti savo asmeninių išgyvenimų istorija, nuomone ir patarimais sunkumų turintiems žmonėms.

* Jeigu jus slegia niūrios mintys ir nedrįstate apie tai pasikalbėti, parašykite mums. Kartais apie savo jausmus ir širdį slegiančius nutikimus lengviau parašyti, nei papasakoti. Užrašius savo mintis, jos dažnai pasidaro aiškesnės. Rašymas padeda išlieti susikaupusius jausmus ir pamatyti situaciją naujai.

* O gal tamsiausia – jau jūsų praeityje? Pasidalykite, kas jums padėjo pamatyti šviesą tamsaus tunelio gale, suteikė vilties ir jėgų gyventi.

* Psichologai išskiria ir kitą jautrią grupę – nusižudžiusių žmonių artimuosius, kamuojamus skausmo, gėdos, kaltės. Galbūt jūs – vienas jų? Pasidalykite, kaip išgyvenote tokią artimo žmogaus netektį. Ką galite patarti kitiems to paties likimo žmonėms?

Jei vienaip ar kitaip susidūrėte su savižudybe, pasidalykite savo patirtimi ir patarimais adresu bendraukime@lrytas.lt arba įkelkite čia.

Jūsų istorijas tikruoju, pasirinktu vardu arba anonimiškai publikuosime rubrikoje „Bendraukime“. Greta šių istorijų skelbsime ir susijusius psichologų komentarus bei „Jaunimo linijos“ savanorių, nuolat susiduriančių su prašančiaisiais psichologinės pagalbos, dienoraščiais.

Tyla žudo. Sumažinkime tylą.

„Tyla žudo“ – tai „Jaunimo linijos“ inicijuota socialinė kampanija, kuria siekiama keisti nusistovėjusį bejėgišką požiūrį į savižudybę ir paskatinti kiekvieną mūsų padaryti kad ir nedidelį veiksmą, kuris leistų sumažinti tylą.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?