Baigėsi rinkimai. Man jau ramiau

Esu studentė, domiuosi Lietuvos politika, esu pilietiška ir man rūpi mūsų visų ateitis. Likus savaitei iki Lietuvos prezidento rinkimų antrojo turo ir rezultatų paskelbimo, jaučiau įtampą. Bandžiau įsivaizduoti scenarijų, jei Lietuvos prezidentu taptų kandidatas vyras, o ne kandidatė moteris. Po tokios vizijos man pasidarė baisu.

D.Grybauskaitė tvirtai laimėjo antrajame prezidento rinkimų ture.<br>M.Kulbio nuotr.
D.Grybauskaitė tvirtai laimėjo antrajame prezidento rinkimų ture.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Žiedūnė

May 26, 2014, 3:14 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 12:28 PM

Neturiu jokių feministinių tikslų. Tiesiog rašydama „kandidatas vyras“, „kandidatas moteris“, išvengiu gerbiamų politikų vardų linksniavimo. Anaiptol, aš kaip tik manau, kad geresni politikoje yra vyrai ir politikoje turiu daugiau favoritų tarp stipriosios lyties atstovų nei dailiosios. Tačiau šiuo atveju, į Lietuvos Respublikos prezidento vietą, galiu ginčytis iki susidraskymo – geresnė yra kandidatė moteris.

Grįžtu prie pagrindinio reikalo – kodėl, įsivaizdavusi, jog prezidento poste – socialdemokratų atstovas, man pasidarė baisu. Šiuo metu Seimo daugumą sudaro socialdemokratai. Vyriausybės vadovas – socialdemokratas. Prezidentūros vadovas – socialdemokratas? O, ne. Nors „raudonų rožių“ Lietuvoje šiuo metu jau ir taip daug, tačiau liūdnesnė padėtis būtų tuomet, kai šios „gėlės“ nusėtų visą Lietuvą.

Man baisu turbūt dėl to, kad labai nesimpatizuoju socdemams. Nors raudona spalva man patinka, bet politinė raudona man primena laikus, kuriais dar negyvenau. Iki šiol Lietuvos prezidentė tas „rožes“ prižiūrėjo – kad per daug neužgožtų kitų. O kas būtų, jei Prezidentu taptų kandidatas vyras? Jis piltų trąšas, o rožėms beliktų bujoti.

Iki Prezidento rinkimų likus mažiau nei savaitei, internetinėje erdvėje pasirodė reportažas prieš kandidatę moterį. Žagtelėjau jį pamačiusi (nors pažiūrėjau tik pradžią, ir man užteko vaizdo įrašo pavadinimo, buvau bei esu įsitikinusi, jog jo žiūrėti neverta, manau, kad vaizdai ir kalbos labai panašios į tų laidų, kuriose girtaujančių žmonių problemas sprendžia „superžurnalistai“ ir „gelbėtojai“). O žandikaulis atvipo, kai pamačiau pažįstamus besidalinant šiuo vaizdo įrašu ir patikinčius informacija, pateikta filmuke. Purvini paistalai.

Kiekvieną dieną mane supa akademinė bendruomenė, išsilavinę, politika besidomintys ir ją išmanantys dėstytojai bei studentai. Dėstytojai mūsų, studentų, neagitavo balsuoti už vieną ar kitą kandidatą, bet iš jų kalbų buvo galima suprasti, ką, turint sveiką protą, reikėtų rinktis balsuojant. Apie sveiką protą viename reportaže užsiminė ir rinkėja, balsavusi išankstiniuose rinkimuose. Žurnalisto paklausus, kuo ji rėmėsi balsuodama, ji besijuokdama atsakė – sveiku protu. Tikiuosi, ji turėjo omenyje tai, ką aš įsivaizduoju. Bet kuriuo atveju, džiaugiuosi, kad Lietuvoje nemažai sveiko proto piliečių, nors būtų geriau, kad būtų daugiau.

Vieni sako, kad kandidatės moters ir kandidato vyro balsų skirtumas – NET beveik 18 proc. Aš sakau – TIK. Vyliausi, kad Prezidentę palaikys didesnė Lietuvos piliečių dalis, bet, žinoma, įsivaizdavusi priešingą scenarijų, labai džiaugiuosi laimėtoja ir sveikinu visą Lietuvą!

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.