Policininką šokiravo mažeikiškių košmaras: „Pasakysiu atvirai“

Praėjusią savaitę Lietuvos policijos „Facebook“ paskyroje perskaičiau Policijos departamento atsakymą į spaudoje pasirodžiusį straipsnį „Mažeikių košmaras: pareigūnai atplėšė nuo mirštančios dukros“.

Autorius nuoširdžiai užjautė tėvelius dėl mylimos dukros netekties.<br>Palangostiltas.lt nuotr.
Autorius nuoširdžiai užjautė tėvelius dėl mylimos dukros netekties.<br>Palangostiltas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Lamauskas, Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjunogos pirmininkas

May 4, 2016, 2:33 PM, atnaujinta May 26, 2017, 3:38 PM

Pasakysiu labai atvirai. Mane šokiravo šaltas ir ciniškas atsakas visuomenei. Mane išgąsdino prarasto žmogiškumo faktas.

Nejaugi mums, policijos bendruomenei, jau per sunku pripažinti, kad priėmėme neteisingą sprendimą?

Visų pirma, nuoširdžiai užjaučiu tėvelius dėl mylimos dukros netekties.

Antra, jaučiu tikrą pareigą atsiprašyti šių nelaimėje atsidūrusių žmonių už neteisingus pareigūnų veiksmus ir jų elgesį.

Aš pats esu policijos pareigūnas, policijos bendruomenės narys ir tikrai labai jautriai reaguoju į kiekvieną situaciją, susijusią su pareigūnų veiksmų vertinimu. Kartu su kolegomis džiaugiuosi, kai pareigūnų dėka pavyksta išgelbėti žmogaus gyvybę ar užkirsti kelią skaudžioms pasekmėms. Kaip ir kiti pareigūnai, jautriai reaguoju, kai policininkai yra viešai kaltinami nebūtais dalykais. Pareigūnai vieningai ir aktyviai gina savo bendruomenės narius.

Tačiau šiuo atveju negaliu patikėti, kad bandoma pateisinti pareigūnus, kurie iš sielvartavusių ir realybe patikėti negalėjusių tėvų glėbio išplėšė jų mintyse ir širdyse dar gyvą vaiką… Įsivaizduoti tokioje padėtyje atsidūrusių tėvelių skausmą net neįmanoma. Tad apie kokius „teisėtus“ nurodymus jiems ir jų vykdymą galima kalbėti???

Aš suprantu, kad kai kurie pareigūnai sakys, jog mus moko būti profesionalius ir elgtis šaltakraujiškai visose situacijose. Taip, tai tiesa, tačiau žmogiškumo juk niekas neatšaukė!

Iki šiol negaliu suprasti, kodėl policijai reikėjo rašyti niekinį pasiteisinimą „Facebook“ ir aiškinti, kad pareigūnų veiksmai buvo tinkami (ką, neva, patvirtino šalia buvę medikai). Nuo kada medikai vertina policijos pareigūnų veiksmus ir jų tinkamumą?

Suprasčiau ir pateisinčiau fizinės jėgos panaudojimą prieš asmenį, kuris kelia pavojų aplinkiniams. Kokią grėsmę kėlė sielvartaujantys tėvai? Ar tikrai policijos pareigūnai, po pusvalandžio įkalbinėjimo atiduoti vaiko kūnelį, privalėjo naudoti fizinę prievartą?

Matau, kad šį pasiteisinimą rašę asmenys perskaitė teisės aktus, kuriuose formaliai parašyta, jog prieš asmenis, kurie nevykdo teisėtų pareigūnų nurodymų, galima panaudoti fizinę prievartą, tačiau ar formalus teisės normų taikymas šioje situacijoje yra pasiteisinimas? Esu įsitikinęs, kad ne.

Kiekvienas policijos pareigūnas žino, kad afekto ištiktas žmogus būna pripažįstamas nepakaltinamu ir už savo veiksmus neatsako. Afekto metu sutrinka sąmoningas situacijos vertinimas, o žmogaus veiksmai būna neprognozuojami. Todėl esu tikras – šitoje situacijoje nereikėjo rodyti raumenų.

Geriausia pagalba šiems košmaro ištiktiems žmonėms būtų pokalbis su profesionaliu psichologu. Rasti tokį tėvelius į žiaurią realybę sugrąžinti galintį profesionalą ir buvo svarbiausia policininkų pareiga.

Manau, kad policijos atstovai, rašę šį pasiteisinimą, geriau jau būtų pripažinę policijos pareigūnų veiksmus neteisingais (nerašau, kad neteisėtais), atsiprašytų tėvelių ir duotų aiškią žinią policijos bendruomenei, kaip turime elgtis panašiais atvejais. Turėjome aiškiai pasakyti, kad neįmanoma instrukcijose aprašyti visų sudėtingų situacijų ir kartais reikia priimti nestandartinį sprendimą.

Svarbiausia – kad visuose policijos pareigūno priimamuose sprendimuose būtų žmogiškumas.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.