Vakarėlių sielai nusibodo toks gyvenimas – draugės ten vaikščiojo iš baimės

Šiuo metu vis svarstau apie savo laiką. Anksčiau atrodė, kad jo viskam užteks – išprotėjusioms kelionėms po Aziją, visiems vakarėliams, pagirioms, nevaldomam naršymui internete, beviltiškam žliumbimui dėl beviltiškų bernų, trunkančių savaites, mėnesius, metus... 

 Mergina pasakoja, kad po 30-ties vakarėliai jai pasidarė nuobodūs ir hobis linksmintis nebekėlė didelio malonumo.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
 Mergina pasakoja, kad po 30-ties vakarėliai jai pasidarė nuobodūs ir hobis linksmintis nebekėlė didelio malonumo.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ūla

Mar 3, 2018, 7:59 PM

Viskas pasikeitė po 30-ties

Žinojau, kad viską galiu padaryti rytoj. Juk gyvenimas ims ir nusipieš, toks koks turi būti. Juk tikiu šio momento galia. Giliau pasikapsčius supratau, kad labiausiai tikėjau rytojaus galia, o dabartį naudojau tam, kad užmaskuočiau savo nenorą prisiimti atsakomybę už savo pačios gyvenimą. 

Tačiau, kai kala trisdešimt, pasijunti nebe paaugliu, kuris turi maištauti, o kaip žmogumi, kuris norėtų pradėti daryti pasirinkimus, vedančius į progresą arba į regresą. Nes niekas kitas už mane tų pasirinkimų nepadarys. 

Jei anksčiau tikrai nepraleisdavau progos mieste su draugais pasiautėti, tai kažkuriuo metu man tai pasidarė paprasčiausiai neįdomu. Tas hobis – prisigerti ir daryti kvailystes nebenešė jokio malonumo. Tiesą sakant, kurį laiką aš juo užsiiminėjau iš paprasčiausios inercijos. Nes tingėjau galvoti, kuo čia viską pakeisti.

Kita mano draugė, kuriai irgi nusibodo naktinis gyvenimas, teigė supratusi, kad į tūsus vaikščiodavo iš baimės, ką nors praleisti. Na, kaip čia jos kur nors nebus? Kadangi vakarėliai, inertiškas gyvenimas, bet kokios svaiginimosi priemonės ir laiko švaistymas man įgriso, ir supratau, kad laimės formulės aš čia nerasiu, susikūriau sau nedidelį eksperimentą. 

Kas nutinka pradėjus elgtis teisingai? 

Teisingai elgtis, tai elgtis taip, kaip giliai viduje jauti, kad turėtum, bet dėl kažkokių, dažnai mįslingų priežasčių nesielgi. Mįslingos priežastys nėra tokios jau mįslingos – jos dažniausiai atsiremia į vidinę baimę ką nors keisti, rizikuoti arba mūsų driežinės smegenų dalies norą gauti pasitenkinimą čia ir dabar. 

Neapsigaukite, ši smegenų dalis yra itin gudrus sutvėrimas, kuris moka sukčiauti, manipuliuoti, apgaudinėti ir įtikinėti geriau už bet kurį telefoninį sukčių ar graudžius elektroninius laiškus rašantį, Nigerijoje pasislėpusi pinigų viliotoją. 

Keletą dienų praleidusi self-help blogų sūkuryje radau vieną itin naudingą metodą, kuris padeda save susigrąžinti į teisingo elgesio trajektoriją. 

Kokia tikroji vertė? 

Sakykim, kad aš penktadienio vakarą turiu du pasirinkimus – eiti į barą ir susiurbti penkis alaus su draugais tauškiant tas pačias nesąmones arba sėsti prie knygos apie filosofiją, nes norėčiau išmokti geriau argumentuoti. Vieno iš jų vertė yra jaučiama iš karto – prisigersiu, bus linksma, gal nukabinsiu kokį bičą – ir turi didelę trauką, kito vertė atrodo tolima ir miglota, nes nežinau, ar ta knyga man atrodys įdomi ir naudinga, o galbūt teks smarkiai kankintis bandant savo smegenis praturtinti Antikos išminčių suvokimo perlais. Aišku tik viena, kad man reikės stengtis, konspektuoti tai, ką skaitau ir vėliau bandyti tai pritaikyti realiame gyvenime. 

Tai kaip ir savaitgalio startas būtų daug malonesnis su draugais bare, tačiau ilgiau pamąsčius suprantu, kad šeštadienį daug geriau jausčiausi, jei būčiau praleidusi prie suvokimą lavinančios knygos. Be to ir žinočiau daugiau. Išvada – Marko Aurelijaus gyvenimo apmąstymai man ilgalaikėje perspektyvoje bus naudingesni nei girto Petro zyzimas apie jo vadovą sociopatą, kurį jau girdėjau bent dvidešimt du kartus. 

Šį triuką taikau plačiai – ar medituoti, ar nerti į naujausią serialo „Sostų karai“ sezoną? Ar žiūrėti romantinę komediją be jokios išliekamosios vertės, bet tokią saldžią ir paprastą, ar plėsti pasaulio pažinimą žiūrint dokumentiką apie globalinį atšilimą? Ar naršyti feisbuke, ar rasti ir perskaityti tiriamosios žurnalistikos straipsnį? Ar eiti į sporto salę, ar gulėti ant sofos? 

Atrodytų, savaime suprantama, ką reikia rinktis ir kodėl, tačiau aš dažnai suklumpu ant menkesnę vertę turinčių pasirinkimų jei neužduodu šio paprasto, tačiau visą dieną, o gal net ir gyvenimą galinčio pakeisti klausimo: „Kokia tikroji mūsų atliekamo veiksmo vertė?“

Įdomiausia, kad sąmoningi pasirinkimai akumuliuojasi ir atliekami nuolat pradeda nešti vis didesnį pasitenkinimą savimi ir savo gyvenimu. Taip, nejučiomis perskaitai net tris filosofinius traktatus, apsidairai ir pamatai, kad ant rankų atsirado dariniai, primenantys bicepsus, o kas įdomiausia, supranti, kad jau net nebeatsimeni, kada gyvenime tau buvo nuobodu.

 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.