Studentas pasipiktino tvarka bendrabutyje: „Tai – reketas“

Jau pakvipo vasara, mokiniai bei studentai džiūgauja, kad baiginėja mokslus ir jau pradeda mąstyti, kur leis vasaros atostogas.

A.Stulginskio universitetas.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Stulginskio universitetas.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Stulginskio universitetas.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Stulginskio universitetas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Andrius

2018-05-16 18:01

Studentai baigia studijas, kraustosi iš bendrabučių ir neaišku, ar kitais metais gyvens tame pačiame kambaryje.

Bendrabučiuose gyvenantys Aleksandro Stulginskio universitete studentai, jei nori išsaugoti kitiems metams savo kambarį, turi mokėti pilną (55,52 Eur/mėn) nuomos kainą, nors iš jų paimami raktai bei įėjimo kortelė.

Nemokėdamas mokesčio studentas praranda savo kambarį ir kitąmet gali pakliūti į daug prastesnį.

Be to, pernai vykusių žaidynių metu bendrabučio kambariuose gyveno vaikai, o studentai buvo priversti persikelti į kitą bendrabutį.

Kas gyvena bendrabučiuose, tie ir susimoka už paslaugas, tačiau dabar dauguma studentų išvyksta atostogauti į savo miestus. Už ką tada turi būti mokamas mokestis, jei studentas yra išvykęs ir negyvena?

Negi normalu už vietos saugojimą 55,52 eurų per mėnesį? Beje, ši suma per kelerius metų jau pakilo 18 eurų ir neaišku, ar kitais metais vėl nekils.

Suprantu, kad visi nori lengvai uždirbti pinigus, tačiau tai ne užsidirbimas, o reketas: jei moki, gyvensi ten pat, nemoki – gyvensi kitur arba iš viso negausi kambario.

Įdomu, ar toks mokestis studentui nebūnant bendrabutyje yra gali būti teisėtas?

***

Paprašėme, Andriaus laišką pakomentuoti Aleksandro Stulginskio universiteto (ASU) bendrabučių vadovo Vaido Bartusevičiaus.

– Ar tikrai yra tokia tvarka, kad studentai, norėdami išsaugoti bendrabučio kambarį naujiems mokslo metams, nuomos įmoką turi mokėti net ir vasaros metu, nors iš jų paimamas raktas ir įėjimo kortelė?

– Informacija neteisinga. Kambario nuomos sutarties galiojimo laikotarpiu raktas ir kortelė yra atiduoti gyventojui ir jis turi teisę naudotis kambariu kaip tai numatyta sutartyje.

Neskirstome sutarties pagal metų sezonus. Tokia pat tvarka taikoma ir daugelyje kitų šalies aukštųjų mokyklų. Tai leidžia gyventojams patogiau pasirinkti ir planuoti savo gyvenamąją vietą.

Kiekvienas gyventojas su nuomos sutartimi yra supažindinamas.

– Ar studentas, nemokėdamas nuomos mokesčio vasaros metu, lengvai gautų bendrabutį rudenį?

– Tai sukeltų nepatogumų,nes prieš tai nuomota vieta galimai bus užimta.

Teorinė galimybė gauti tą patį kambarį yra, tačiau tektų rinktis iš kelių likusių vietų.

Kaip rodo praktika, studentai, norintys gauti kambarį ir kreipęsi dėl to per vėlai, turi laukti eilėje. Todėl norinčius pasirinkti, kur gyventi, prašome suskubti ir pasirūpinti gyvenamu plotu laiku.

– Ar išties pernai žaidynių metu studentai buvo priversti išsikelti kitur?

– Nežinant konkretaus atvejo negalime komentuoti ir aplinkybių, tačiau kaip ir numatyta sutartyje, esant tam tikroms aplinkybėms ASU turi teisę keisti nuomojamą vietą prieš tai informavus nuomininką.

Pernai vykusių žaidynių metu, studentams, kuriems teko patirti nepatogumus dėl laikino vietos nuomos ploto pakeitimo, buvo kompensuota finansiškai.

Jeigu bendrabučių paslaugomis tuo laikotarpiu nebuvo naudojamasi, mokėti nuomos mokesčio nereikėjo, tačiau tas pats kambarys buvo išsaugomas.

– Studentas skundėsi, kad bendrabučio kambario nuomos kaina nuolat kyla. Ar numatyta, kad ji kils ir netolimoje ateityje?

– Įkainių už bendrabučių paslaugų kilimas tiesiogiai priklauso nuo daugybės vidinių bendrabučių eksploatacinių išlaidų bei išorinių ūkinių paslaugų kainų pokyčių.

Bendrabučių nuomos įkainiai yra perskaičiuojami kiekvienais metais prieš studijų semestro pradžią, jie arba keičiasi arba ne.

Gyventojams visada yra sudarytos galimybės rinktis kuklesnį ir pigesnį arba geresnės kokybės, tačiau brangesnį kambarį.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.