Abiturientas prieš egzaminus pratrūko: „Tai genocidas“

Tai, ką perskaitysite, jums nepatiks. Bet ar žinojote, kad pagal savijautą mokyklose Lietuvos vaikai užima 5-ą vietą nuo galo tarp visų 72 Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos šalių?

 Kaip iš esmės galima per kelias valandas patikrinti 12-kos metų darbą?<br> 123rf.com nuotr.
 Kaip iš esmės galima per kelias valandas patikrinti 12-kos metų darbą?<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-05-19 12:20

Mokyklos problemos

Ar teko girdėti, jog šalyje kas ketvirtas vaikas iki 15 metų gyvena skurdo rizikos sąlygomis, kaimo vietovėse net 40 proc. mokinių gauna socialinę paramą, o miestuose nemokamą maitinimą gauna kas penktas moksleivis?

Man teko. Aš esu abiturientas ir beveik baigiu išbristi iš šios peklos, tačiau mūsų šalies švietimo ir mokslo ministrei turiu šį tą pasakyti.

Ponia ministre, situacija tikrai liūdna, nes ministerija nedaro reikšmingų pokyčių sprendžiant kai kurias problemas.

Pradėsiu nuo senos patarlės: „Užauginti vaiką – viso kaimo reikalas“.

Tad galite nusimesti didelę naštą sau nuo pečių ir prisiminti, kad nesate kalta absoliučiai dėl visų mokinių problemų. Jie turi girtaujančius tėvus. Abejingus kaimynus. Ir dirbti tinginčias institucijas. 

Tarp kitko, vertindamas jūsų darbą ir pasisakymus, turiu pagirti – esate progresyvi ministrė: suvokiate, kad mokinių rezultatai priklauso ir nuo to, kaip mokyklose jaučiasi vaikai. Bet tai kalbos. Ne veiksmai.

Ir turiu nuvilti – vienąkart per metus surengtos akcijos „Savaitė be patyčių“ (o viso kitos – su?) neužteks.

Didinti psichologų skaičių

Pirmas žingsnis, kuris padėtų mokiniams labiau šypsotis, būtų psichologų etatų didinimas.

Aš mokausi Klaipėdos „Žemynos“ gimnazijoje, kurioje psichologė dirba ne kiekvieną dieną – kas antrą. Spėju, pusė etato. Šioje gimnazijoje – šimtai mokinių, kasdien įžengiančių pro mokyklos durų slenkstį su savo širdies skauduliais: apimti minčių apie savo geriančius tėvus, mažas šeimos pajamas, skurdžią aprangą, gėdą gauti nemokamą maitinimą, kartais – patyčias.

Esu rašęs, kad šioje mokykloje dirba daug atjaučiančių mokytojų, bet jie turi mus parengti egzaminams, o toje egzamino salėje nepasiskųsi, kad tau šiandien liūdna, pikta, todėl nenori nieko laikyti, nes... neturi moralinių jėgų.

Siūlo atsisakyti egzaminų

Tad aš esu griežtas egzaminų priešininkas, ponia Ministre. Ir štai kodėl.

Visų pirma, manau, kad 12-kos metų darbas mokykloje per kelias valandas nėra patikrinamas. Daug diskutuojama, kas gali pakeisti egzaminus. Čia jūsų darbas sugalvoti, kaip vertinti mokinius, tačiau atsiminkite: mes – ne robotai.

Tai iliustruoja tarp mokinių paplitusi mintis: „Jei vienas mokytojas dėsto tik vieną dalyką, kodėl moksleiviai turi atsiminti juos visus?“.

Beje, į šį klausimą atsakyta nebuvo. 

Prasidėjus šių mokslo metų egzaminams, likau išvis pakraupęs dėl Nacionalinio egzaminų centro nekompetencijos. Prastą anglų kalbos įskaitą surengę specialistai net neatsiprašė dėl savo klaidų, kai supainiojo diagramas, kai naudojo šimtmečio kolonėles klausymo užduočiai atlikti, ir niekas nieko negirdėjo.

Aš suprantu, kad mums mažiau metų. Bet amžius nėra priežastis diskriminuoti žmogų – jo neatsiprašyti. Bet ši institucija mano kitaip. Ar ji sulaukė papeikimo už tokį elgesį? Apie tai negirdėjau. Rašau viešą papeikimą už tai, kad nebuvo sureaguota į tokią ministerijai pavaldžios institucijos reakciją.

Be to, kaip gali laikyti egzaminą mokiniai, sergantys įvairiomis depresijų formomis ir tie, kuriuos ištinka panikos priepuoliai (o juk dar tik tokiame amžiuje – pasižiūrėkite, kaip jaučiasi mūsų moksleiviai!)?

 Kaip iš esmės galima per kelias valandas patikrinti 12-kos metų darbą? Galbūt mokiniai arė visus 12-ką metų, bet tą dieną jiems buvo bloga diena – galbūt neišsimiegojo, stresavo ir t.t.? 

Todėl aš esu prieš egzaminus.

Vertinkite mus kaip norite, bet nevarykite į tą gulagą kiekvienais metais, nes tai yra visiškas genocidas.

Ar sustabdys kas šias emocines žudynes?

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.