Po diskusijų apie ugdymo sąlygas siūlo atsisakyti postsovietinio relikto

Siūlau mokslo metų trukmę prailginti ne pratęsiant mokslo metus, o juos pradedant anksčiau.

 Autorius siūlo atsigręžti į kitas Europos valstybes, kurios mokslo metus pradeda anksčiau.<br> G. Bitvinsko nuotr.
 Autorius siūlo atsigręžti į kitas Europos valstybes, kurios mokslo metus pradeda anksčiau.<br> G. Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Bronislovas Rudys

Jun 13, 2018, 12:05 PM, atnaujinta Jun 13, 2018, 12:06 PM

Mano argumentai – pagal klimato zoną Lietuvoje karščiausi mėnesiai pagal vidutinę daugiametę temperatūrą yra birželis – 16,4 laipsnių šilumos, liepa – 17,5 laipsnių šilumos, gegužės ir rugpjūčio mėnesiais – po 15 laipsnių šilumos. Temperatūra ypač pakyla birželio antroje pusėje, krenta rugpjūčio mėnesį po Žolinės.

Atsižvelgiant į klimatines zonas mokslo procesas Europos valstybėse pradedamas skirtingu laiku. Ne tik šiaurinėje Suomijoje, bet ir esančioje žymiai piečiau – Vokietijoje, bei kitose valstybėse mokslo metai pradedami rugpjūčio mėnesį stengiantis vaikams sudaryti kuo palankesnes ugdymosi sąlygas.

Per šimtmečius mokslo metų pradžia rugsėjo pirmąją nesikeitė Rusijos imperijoje, sovietmečiu, nepakito ir dabartinėje Rusijos Federacijoje bei buvusiose socialistinėse respublikose.

Apie tai primenama diskusijose dėl mokslo metų pradžios susitinkant su artimais žmonėmis, dabar gyvenančiais Danijoje, Vokietijoje ar Norvegijoje ir leidžiančiais savo vaikus į vietines mokyklas. 

Diskusijose mokslo metų pradžios organizavimo tęstinumas, mokslo metus pradedant rugsėjo 1 d., pateikiamas kaip nekintantis postsovietinės šalies požymis, reliktas, nesistengiant pagerinti moksleivių ugdymosi sąlygų.

Studentai į studijas sugrįžta žymiai vėliau nei moksleiviai, nes jie yra pilnamečiai ir daugelis jų dirbdami sezoninius darbus sukaupia lėšų savo studijų ir pragyvenimo reikmėms. 

Bronislovas Rudys, Šiauliai.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.