Darbo nerandantis vyras atviras: „Man 43 metai, motina išlaiko iš pensijos“

Noriu pakalbėti apie darbą. Darbo biržoje esu registruotas nuo 2012 metų. Ieškau darbo su traktoriumi, bet niekas nenori priimti, nes niekur oficialiai nedirbęs, neturiu praktikos.

Nei darbo, nei pašalpos – traktorių turintis vyras atsidūrė aklavietėje.<br> Skaitytojo nuotr.
Nei darbo, nei pašalpos – traktorių turintis vyras atsidūrė aklavietėje.<br> Skaitytojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Juozas

2018-07-07 16:11

Noriu paklausti, kur gauti Lietuvoje praktiką? Darbo birža niekuo nepadeda, prašiau paramos, kad galėčiau išsilaikyti vairuotojo pažymėjimą, tai atsisako padėti. Man tik pasakė, kad pats ieškočiau firmos, kuri mane įdarbintų vairuotoju, kai išsilaikysiu teises. 

Noriu paklausti, kur man ieškotis tos firmos, kuri sutiktų įdarbinti vairuotoju ir apmokėtų teises? 

Darbo birža pinigų nemoka, nes nepriklauso – oficialiai nesu dirbęs, pašalpos negaunu, nes turiu traktoriuką. 

Dabar turiu parduoti traktoriuką, pinigus pravalgyt ir eit prašyti pašalpos, melsti, kad duotų pinigų? 

Taigi, likau be pajamų, man dar 43 metai, motina išlaiko iš pensijos mažos. 

Noriu paklausti, už ką man valgyt pirkti? Darbo birža nusivyliau, jokios pagalbos, jokios paramos. 

***

Kauno teritorinės darbo biržos Kaišiadorių skyriaus vedėja Ramutė Sinkevičienė komentavo, kad šiam asmeniui buvo siūlyta dalyvauti profesiniame mokyme ir įgyti naujų kompetencijų ar kitą kvalifikaciją vyrui buvo dukart – 2016 m. ir 2018 m. Tuomet vyras šios galimybės atsisakė dėl nutolusios gyvenamosios vietos, susisiekimo su mokymo įstaiga sunkumų. 

„Darbo biržoje vyras registruotas nuo 2013 m. balandžio. Nedarbo socialinio draudimo išmoka nemokėta – pagal Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos duomenis, visiškai neturi darbo stažo. Socialinė išmoka mokėta 2012 m. vasario 1 d. – 2015 m. spalio 31 d. laikotarpiu. Duomenų, kokio dydžio mokėta socialinė pašalpa, pateikti negalime – pašalpos dydį numato savivaldybės administracija.

Šiuo atveju vyro darbo paiešką riboja tolima gyvenamoji vieta ir susisiekimo sunkumai – klientas gyvena nutolusioje nuo rajono centro vietovėje, nuosavo automobilio nevairuoja ir neturi, nėra visuomeninio transporto galimybių. Dėl šių priežasčių ir darbo patirties trūkumo asmuo yra priskirtas ribotų įsidarbinimo galimybių grupei. 

Kliento gyvenamoje vietovėje nėra potencialių darbdavių įsidarbinimui, artimiausios darbo vietos – Žiežmariuose. Buvo pateikti pasiūlymai įsidarbinti Žiežmariuose veikiančioje įmonėse traktorininku ar pagalbiniu darbininku, tačiau atsakymai buvo neigiami dėl susisiekimo sunkumų ar darbo patirties trūkumo. Siūlytos darbo vietos kituose rajonuose, kur suteikiama apgyvendinimo galimybė, tačiau įsidarbinti nepavyko – pasirinkti kiti kandidatai.

2018 m. birželio viduryje, atsižvelgiant į kliento ilgalaikę bedarbystę ir sunkią finansinę padėtį, pasiūlyta dalyvauti Užimtumo didinimo programoje Nemaitonių seniūnijoje ir 2 mėnesius dirbti pagalbiniu darbininku. Klientas šio pasiūlymo, deja, atsisakė. Darbo vieta būtų buvusi jo gyvenamoje vietovėje.

Ši istorija atskleidžia vieną dažniausių nedarbo regionuose problemų – regionuose nėra tinkamai išvystyta susisiekimo infrastruktūra, nėra pakankamai visuomeninio transporto galimybių, kurios ženkliai padidintų regionuose gyvenančių asmenų įsidarbinimo ir užimtumo galimybes. Taip pat iš kliento veiksmų ir bendravimo su darbo biržos specialistais ar potencialiais darbdaviais, galima daryti prielaidą, kad vyrui trūksta socialinių įgūdžių, aktyvumo, motyvacijos. Šiuo atveju yra reikalingos kompleksinės socialinių įgūdžių paslaugos. 

Siekiame palaikyti glaudų ryšį su savivaldybe, seniūnijomis, įvairiomis nevyriausybinėmis organizacijomis ir drauge spręsti iššūkius darbo rinkoje, kai darbo jėgos trūkumas yra didelis, o darbo ieškančiųjų yra sąlyginai daug. 

1992 m. Aukštadvario žemės ūkio mokykloje vyras įgijo traktorininko išsilavinimą. Žinoma, įgytos naujos papildomos kompetencijos padėtų lengviau rasti darbą ir įsitvirtinti darbo rinkoje. Priimant naują darbuotoją yra vertinamos ne tik jo profesinės žinios, įgytas išsilavinimas, patirtis, bet ir asmeninės savybės (pvz., motyvacija, mobilumas, universalumas, kritinis mąstymas). Kiekvienas žmogus turėtų siekti mokytis visą gyvenimą ir tobulėti, atsižvelgiant į darbo rinkoje vyraujančias tendencijas ir darbdavių lūkesčius.

Šių metų liepos 1 d. Lietuvos darbo biržos informacinėje sistemoje buvo registruotos 66 laisvos darbo vietos traktorininkams. Kelerių metų tendencijos rodo, kad traktorininko kvalifikaciją turinčių darbuotojų pasiūla šiek tiek viršija paklausą, daugiausia tokių darbo pasiūlymų yra užregistruojama pavasarį, kai prasideda žemės ūkio darbai. Per 2018 m. pirmąjį pusmetį buvo užregistruota 1140 traktorininkams skirtų laisvų darbo vietų (2017 m. atitinkamu laikotarpiu – 1108), o per 2018 m. pirmąjį pusmetį šalies teritorinėse darbo biržose registravosi 1512 traktorininko darbo ieškančių asmenų (2017 m. atitinkamu laikotarpiu – 1454). 

Panagrinėjus 2018 m. pirmąjį pusmetį pagal teritorijas, daugiausiai laisvų darbo vietų traktorininkams registruota:

Šiaulių TDB Pakruojo sk. 81; Šiaulių TDB Joniškio sk. 74; Šiaulių TDB Radviliškio sk. 70; Šiaulių TDB Šiaulių sk. 56; Klaipėdos TDB Klaipėdos sk. 49; Kauno TDB Kauno m. sk. 48; Kauno TDB Kaišiadorių sk. 11.“, – vyro situaciją komentavo Kauno teritorinės darbo biržos Kaišiadorių skyriaus vedėja. 

 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.