Vaiką į palatą naktį palydėję tėvai nesupranta tokios tvarkos

Kol daugelis tėvų aršiai diskutuoja apie liepą įsigaliojusius įstatymo pokyčius, susijusius su vaikų palikimu be priežiūros, man iškilo klausimas iš dalies panašia tema. 

 Tėvai nesupranta, kodėl ligoninėse vyresni nei 3 metų vaikai turi būti paliekami be tėvų priežiūros, nors jei taip būtų pasielgta namuose, už tai sulauktų baudos.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
 Tėvai nesupranta, kodėl ligoninėse vyresni nei 3 metų vaikai turi būti paliekami be tėvų priežiūros, nors jei taip būtų pasielgta namuose, už tai sulauktų baudos.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vaida

Jul 14, 2018, 2:25 PM

Prieš porą savaičių mano mažametis (trejų su puse metų) sūnus susirgo. Išsikvietėm greitąją pagalbą į namus, nes viskas vyko labai greitai, labai išsigandau. 

Su greitąja medicinos pagalba išvykome į priėmimą. Apžiūrėjusi gydytoja nerekomendavo važiuoti namo, siūlė pasilikti stebėjimui. Ir taip, išgąsčio apimta, nepasiėmusi jokių daiktų, su vaiku nutariau likti. Aišku, juk jo sveikata svarbiausia. 

Buvo naktis. Palydėjo mus į palatą. Leido pasirinkti lovą vaikui, nes tuo metu palata buvo visiškai tuščia. Bet buvau įspėta: „Nuo 3 metų amžiaus nė vienam iš tėvų ligoninėje nepriklauso nei lova, nei maitinimas.“ 

Malonus personalas leido pasinaudoti iš kitos lovos paimta papildoma pagalve. Tai jūs man paaiškinkite. Vaiko be priežiūros negalima palikti iki 14 metų, bet ligoninėje jis jau savarankiškai gali būti nuo 3? Nors palatoje jis ir yra vienui vienas? Niekaip nesuprantu šito. 

Aišku, kantriai abu miegojome vienoje lovoje, maistą pirkausi valgykloje. Bet gal ne visi tėvai gali sau leisti valgyti valgyklose? 

***

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus patarėja Vaida Momkuvienė primena, kad Sveikatos apsaugos ministro įsakymu numatyta, kad vaikui, kuriam ne daugiau kaip 3 metai, slaugančiojo asmens išlaikymo išlaidos apmokamos neatsižvelgiant į medicinines indikacijas, pagal kurias vaikas gydomas.

„Jei yra slaugomas vyresnis nei 3 metų vaikas, slaugančiojo asmens išlaikymo išlaidos apmokamos tik vaiko gydymo pagal tam tikras medicinines indikacijas atvejais. Medicinines indikacijas nusistato kiekviena gydymo įstaiga arba sprendžia gydantis gydytojas. Į slaugančiojo asmens išlaikymo išlaidas įskaičiuojamos jo maitinimo ir nakvynės paslaugų išlaidos.

Taigi, jeigu vaikui yra ir daugiau nei 3 metai ir gydytojai pagal medicinines indikacijas nusprendžia, kad reikia prie vaiko palikti ir slaugantį tėvą, ši galimybė teisės aktuose yra sudaryta“, – komentavo Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus patarėja.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.