Taip elgtis gydytojai provincijoje neturi teisės, tačiau neturi kitos išeities

Stebiuosi neatsistebiu, kas sumąstė Seimo nariams ir miestų savivaldybių tarybų nariams kas mėnesį išmokėti vadinamąsias „kanceliarines išmokas“. Juk jie aprūpinti ir naujausiais nešiojamaisiais kompiuteriais ar planšetėmis, ir popieriaus randa vietoje kiek nori, ir spausdintuvai čia pat. 

Autorė pasipiktinusi, kad medikams tenka užsimerkti prieš ministro įsakymą ir patiems balinti savo chalatus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Autorė pasipiktinusi, kad medikams tenka užsimerkti prieš ministro įsakymą ir patiems balinti savo chalatus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina

Sep 14, 2018, 6:41 AM, atnaujinta Sep 14, 2018, 12:10 PM

Rašiklių, liniuočių ar penalų irgi vargu ar kuriam bereikia – juk viskas modernu, šiuolaikiška!

Tuo tarpu gydytojams oi kaip vis dar prireikia rašiklių! Juk nuolat tenka pildyti įrašus ligonio kortelėje ar, užstrigus e.receptų sistemai, išrašinėti popierinius receptus. 

Deja, jie tokioms išlaidoms negauna nė vieno papildomo cento prie atlyginimo. Anksčiau dar kokia farmacijos kompanija pamėtėdavo saują rašiklių ar bloknotų, dabar jau ir tas uždrausta, nes gi korupcija dvokia tokios dovanėlės! Perkasi gydytojai šratinukus, nes nepaprašysi ligonio, kad savo paskolintų.

Dar „gražiau“ tai, kad, kaip sužinojau iš pažįstamo gydytojo, net darbo rūbų niekas neparūpina! Baltas chalatas, specialus apavas – tavo paties reikalas! Sakė, gydymo įstaigoje, kurioje jis dirba, šiemet buvo šventė, mat pirmą kartą po Nepriklausomybės atgavimo gydytojams buvo skirti valdiški chalatai. 

Iki tol gydytojai patys pirko darbo rūbus, kad nereikėtų vaikščioti apdriskusiomis rankovėmis, patys juos nešdavosi namo ir skalbdavosi. Skalbsis namie ir toliau, nes gydymo įstaiga tokios paslaugos neteikia. 

Nors, beje, pagal visas galiojančias (taip taip, galiojančias!) higienos normas darbo rūbų gydytojas neturi teisės neštis į namus, nes kyla infekcijų plitimo grėsmė. Tai kas, kad neturi teisės – o ką daryti, juk apsisiautęs prakaituotu chalatu, ypač kai tokia karšta šiųmetė vasara, nepriiminėsi ligonių. 

Gydymo įstaigos administracija, aišku, žino tokius higienos reikalavimus, bet kam leisti pinigus skalbyklai įrengti ar bent tokioms paslaugoms pirkti, jei „iš aukščiau“ griežtai to nereikalaujama, o sutaupytus pinigus galima panaudoti ir tikslingiau. Pavyzdžiui, pasididinant direktoriaus ar jo pavaduotojų atlyginimą.

Įdomu, ar Sveikatos apsaugos ministras girdėjęs apie tokią betvarkę rajonuose, ar net nenutuokia apie tai? 

***

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos Sveikatos strateginės plėtros skyriaus Ryšių su visuomene projektų vadovė Alina Žilinaitė apgailestavo, kad kai kurios gydymo įstaigos neatsakingai žiūri į savo darbuotojus ir neaprūpina jų būtinomis priemonėmis bei apsaugančia apranga. 

„Darbuotojų aprūpinimas apsaugos priemonėmis yra nustatytas socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymu, pagal kurį asmens sveikatos priežiūros įstaigos turi aprūpinti darbuotojus asmeninėmis apsaugos priemonėmis, jas pirkti, skalbti ir išduoti švarias. Išimtis gali būti taikoma, jeigu kolektyvinėje sutartyje buvo numatyta kitaip arba darbuotojas dėl savo kaltės sugadino arba jos dingo.

Kiekviena įstaiga turi pasitvirtinti savo vidaus tvarką, kurioje būtų numatyta, kokios apsaugos priemonės turi būti išduodamos darbuotojams. Šis sąrašas sudaromas atsižvelgiant į darbo pobūdį ir rizikos veiksnius. 

Taip pat informuojame, kad įstaigos kanceliarines prekes įsigyja viešųjų pirkimų būdu ir šiomis priemonėmis darbuotojai taip pat turi būti aprūpinti. Tačiau jeigu darbuotojo netenkintų įstaigos skiriamos kanceliarinės prekės, jis turi teisę naudoti savo rašiklius.

Darbuotojai, kurių teises pažeidžia darbdavys neaprūpindamas jų būtinomis priemonėmis pirmiausia turėtų kreiptis į darbdavį bei jo steigėją. Taip pat primename, kad darbuotojų teises gina profsąjungos“, – komentavo Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė.

 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.