Lietuviai turi suprasti – jei dejuos, „grietinę“ ir toliau kabins turtuoliai

Tiesiai šviesiai – Lietuvą išlaiko pensininkai, pašalpas gaunantys, minimalią ir vidutinę algą uždirbantys piliečiai. Jie sumoka „liūto“ dalį savo pajamų. Deja, daug pajamų gaunantys valstybei sumoka nežymią dalį savo gaunamo uždarbio! Turint omenyje, kad Lietuvoje ketvirtis žmonių ant skurdo ribos, kitaip tvirtinti neišeina. Abejojantiems pateiksiu šiek tiek skaičių.

Autorius mano, kad Lietuvoje sudarytos pernelyg palankios sąlygos turtingiesiems.<br>J. Butkutės asociatyvioji nuotr.
Autorius mano, kad Lietuvoje sudarytos pernelyg palankios sąlygos turtingiesiems.<br>J. Butkutės asociatyvioji nuotr.
Autorius mano, kad Lietuvoje sudarytos pernelyg palankios sąlygos turtingiesiems.<br>J. Butkutės asociatyvioji nuotr.
Autorius mano, kad Lietuvoje sudarytos pernelyg palankios sąlygos turtingiesiems.<br>J. Butkutės asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Remigijus Šimkus

Dec 14, 2018, 8:52 AM, atnaujinta Mar 20, 2020, 9:33 AM

Daugelis žmonių galvoja, kad kas turi daug pinigų, tai ir mokesčius į biudžetą suneša. Pavyzdžiui, milijonieriai, daug nekilnojamo turto turintys asmenys, įmonės iš savo uždirbto pelno...

Palanku gyventi tik turtingiesiems

Deja, tai labai klaidinga nuomonė. Viskas atvirkščiai. Daugiausiai pinigų sumoka patys biedniausi, net pensininkai, įvairias pašalpas gaunantys ir mažiausiai uždirbantys. Kodėl taip yra? Ogi todėl, kad Lietuvoje mokesčių įstatymas yra labai palankus turtingiems žmonėms. 

Vakarų pasaulyje (JAV, Anglija, Vokietija, Švedija ir kt.) žymiai didesnę dalį sumoka turtingi piliečiai. Ten yra prabangos, turto mokesčiai (tikri, ne simboliniai kaip Lietuvoje), kapitalo prieaugio (nuo 40 iki 60 proc., Lietuvoje – 15 proc.), automobilių. Tie mokesčiai yra visuotiniai, sunkiai nuslepiami, lengvai surenkami. 

Kiti mokesčiai taip pat sumokami, nes mokesčių slėpimas yra sunkus kriminalinis nusikaltimas. Už jų nemokėjimą sodinama į kalėjimą. Pas mus greičiau už vištą pasodins, nei už nuslėptą milijoną! Lietuvoje dirbantys žmonės moka 40 proc. nuo kiekvienos algos: pajamų, socialinio draudimo ir kt. mokesčius. Plius PVM (Pridėtinės vertės mokestis) 21 proc., visi be išimties. 

Paskaičiuokim, „gerieji kurmiai“. Sakykime, prikapsėjo investiciniame banke 1 mln. eurų. Sumokėjus 400 tūkt. eurų mokesčių, dar savininkui lieka 600 tūkst. Ar tai mažai? Paprastas pilietis per visą gyvenimą to neuždirbs! 

Juo labiau, kad dabartiniai Lietuvos turtuoliai pinigus daro susigriebę visų turtą pertvarkos metu pusvelčiui, galimai pažeidinėję įstatymus susikrovė kapitalą. Ir tai dabar tebevyksta, tik forma ir turinys kažkiek pasikeitė... Gink dieve visų nekaltinu, tačiau dabar dar yra degalinių, kuriose atsiskaityti gali tik grynais, o gauti kasos čekiai išblunka per keletą dienų. 

Tarp turtingiausių pasaulyje

Teisingai mokant mokesčius? Na taip, nes dėl mokesčių slėpimo nėra jokių duomenų ir jokių bylų. Ale ir gabūs tie Lietuvos verslininkai! Dar gabesni pareigūnai dirba taip gerai, kad visi verslininkai ir pažeidimų nedaro! Na, tik žmonės liežuviais plaka, kad apie mirijardą eurų PVM kažkur prapuola… Na, ko žmonės tik neprišneka!

Lietuvos turtingieji, juos aptarnaujantys turi įsisąmoninti. Mokesčius mokėti privalome, kitaip nusirisime iki viduramžių ir žlugsime, kaip žlugo Lietuvos–Lenkijos valstybė per trečią padalinimą. Ne Rusija, Austrija buvo kalta, o Lietuvos–Lenkijos bajorai, užsižaidę demokratiją ir nemokėję pinigų į biudžetą. 

Valstybė be pinigų, valstybė be armijos, švietimo, kultūros, medicinos. Tai ponų ir ubagų sambūris, kuris ilgai ne našliauja – tuoj ištekinamas už stipresnio, turtingesnio jaunikio. Na, aplinkui Lietuvą vien tik nuotakos, tai prisieitų daryti europietišką partnerystės sutartį su lenkaite ar rusaite...

Ukrainos oligarchai nusmukdė šalį

Oligarchai (bajorai) Ukrainoje nenori mokėti pinigų į biudžetą, atrodo, kad jie viską darė ir tebedaro, kad kuo mažiau būtų išlaidų biudžete. Todėl neliko armijos, neliko inteligentijos, pajėgios kovoti už savo kultūrą, nugyveno švietimą, teisėtvarką, dabar turi prarastas teritorijas ir neaišku ar visos valstybės nepraras. Kai valdo bukumas ir gobšumas, gero nelauk.

Vakaruose turtingieji moka ne iš humaniškumo, empatijos, bet tik todėl, kad ten žmonės išsikovojo, kad jie labiau prisidėtų prie visuomenės gerovės. Ten taip pat, kaip ir pas mus, turtingi nenorėjo pinigų mokėti. Visuomenėje buvo baisus skurdas, net badas. 

Tačiau turtingųjų gobšumas, nuovokos, kultūros trūkumas privedė prie revoliucijų, masinių protestų, riaušių. Tik tada atėjo supratimas, kad samdomų žmonių sukurta gerove reikia solidariai dalintis. Lietuvoje, kaip ir visoje Rytų Europoje, vyksta kapitalizmo vystymosi procesai, būdingi devyniolikto amžiaus pabaigos, dvidešimto amžiaus pradžios vakarų pasauliui. 

Tai natūralu, tokie dėsniai. Lietuviai turi suprasti, kad kuo ilgiau dejuos, kuo daugiau darbų dirbs, geriau negyvens. Visą „grietinę“ ir toliau kabins turtus sukaupę vertelgos, korumpuoti politikai ir juos aptarnaujantys. 

Valdžia nieko nedaro

Bėgti iš Lietuvos ne išeitis. Minėti veikėjai tik trina rankomis ir kuria planus kaip čia privežti imigrantų, kurie dirbs už minimalų atlygį ir niekas Lietuvoje nesikeis. O jūs, uždirbę pinigus užsienyje, vešite į Tėvynę ir paliksite jiems prekybos centruose, bankuose ir kitur. Juos jie tikrai priglaus saugiai. Kaip jums atrodo, kodėl Seimas balsavo už Migracijos pakto pasirašymą?  Kodėl dauguma politikų tyliai laimina siaubingą emigracijos srautą?

Didžiąją dalį pinigėlių sumeta pensininkai, pašalpas gaunantys, samdomi darbuotojai. Aišku, ir kiti gyventojai. Moka ir verslas, bet įstatymas leidžia šį mokestį susigrąžinti, jei eksportuoji prekes. Tačiau yra daugybė lengvatų, tad tiek valstybinės struktūros, net privačios, gali išvengti šio mokesčio. Pvz. net lošimus organizuojantys ir lošiantys.  

Kitas mokestis – akcizas. Didžiąją dalį jo taip pat sumeta eiliniai žmonės. Gyventojų pajamų mokestį – taip pat. Na, o ką sumeta į biudžetą piliečius samdantieji ir šiaip pralobę tautiečiai.  

Štai, pelno mokestis nesudaro ir 10 procentų nuo sumokamų pinigų. Mokesčiai nuo nekilnojamo turto, nuo kapitalo apmokestinimo vos įžiūrimi. Pasaka, ne gyvenimas... Dar turime nepamiršti, kad valdžia daugybę metų nieko nedaro, kad mokesčių surinkimas pagerėtų. Kaip buvo šešėlyje 25–30 proc. ekonomikos, taip ir tebėra. O tai milijardai nesurenkamų mokesčių, nugulančių vertelgų kišenėse.

Mieli žmonės, neklausykite tų pasakų, kurios jums sekamos kiekvieną dieną per televiziją. Ten teisybės iš principo niekas ir kalbėti negali. Viskas cenzūruojama tų, kurie „guli ant pečiaus“, ir skaičiuoja „babkes“. Liaudžiai kas dieną duoda bukinimo dozę per įvairius šou. Kiekvieną dieną vyksta viešas tyčiojimasis iš žmonių. Ir nieko. Tai labai žemas lygis. 

Žodžiu, liaudžiai duoda „opiumo ir žaidimų. Pamenat 12 kėdžių? Jums kasdien per koncernų televizijas, radijas, medijas bukinamos galvos. Ar tikrai mokesčiai yra blogybė? Tai gal atsisakykim jų? Ne, aišku visi puikiai supranta, kad jei už viską reikės susimokėti iš savo kišenės: už gydymą, mokymą, kelius, energiją, saugumą ir dar daugybę dalykų, tai šitai galės padaryti tik saujelė turtingųjų. 

Todėl labai patogu pasamdyti žmones, kurie skleistų „erezijas“ apie mokesčių blogį ir jie galėtų mokėti maksimaliai minimaliai, o visi kiti, mažai uždirbantys piliečiai už juos apmokėtų sąskaitas iš savo skurdžios kišenės. Taip yra ir taip bus. Taip mes surėdyti. Visada dauguma išlaiko mažumą. Tačiau kokia kaina. Šiuo metu kaina mažai uždirbantiems yra akivaizdžiai per didelė. 

Visiškai nenormalu, kai gėlininkas pas turtingą žmogų uždirba daugiau nei mokytojas. Kai statybininkas uždirba daugiau nei daktaras. Kai valstybės tarnautojams algos nekyla beveik 10 metų! Niekas jau nebenori eiti dirbti net į ministerijas! Mokytojai ėmėsi drastiškų priemonių iš nevilties! Neteisybė drasko akis!

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.