Mokyklos apklausą išvydusi mama suglumo: viskas ne šeimų naudai

Ar žinote, kad mokyklose (kiek žinau Vilniuje ir Kaune, gal ir kitose) vyksta labai keistos vaikų ir tėvų apklausos? 

Mamą glumina mokykloje rengiamos apklausos apie smurtą.<br> 123rf asociatyvioji ir skaitytojos nuotr. 
Mamą glumina mokykloje rengiamos apklausos apie smurtą.<br> 123rf asociatyvioji ir skaitytojos nuotr. 
Mamą glumina mokykloje rengiamos apklausos apie smurtą.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
Mamą glumina mokykloje rengiamos apklausos apie smurtą.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
Mamą glumina mokykloje rengiamos apklausos apie smurtą.
Mamą glumina mokykloje rengiamos apklausos apie smurtą.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 18, 2018, 6:19 AM, atnaujinta Dec 18, 2018, 2:00 PM

Tėvams buvo išdalintos sutikimo formos, kurias privaloma pasirašyti, tačiau mokyklos administracija visiškai nesugebėjo paaiškinti, kokiais tikslais bus apklausiami vaikai ir nesutiko duoti klausimyno pavyzdžių. 

Ant sutikimo formų nėra nurodytas nei laikotarpis, kada bus vykdomos mokinių apklausos, nei kokio pobūdžio, nei kaip bus panaudoti apklausų rezultatai. 

Nepasirašiusiems tėvams taikomas spaudimas pasirašyti per klasės auklėtoją, taip pat vyksta spaudimas per vaiką, kuriam tiesiai yra pasakoma, kad tavo tėvai nepasirašė. 

Esu prieš vaikų smurtą, savo vaiko nemušiau, nemušu ir neketinu to daryti, bet visas ažiotažas, kilęs dėl vaikų atiminėjimo, labai gąsdina ir baugina, verčia abejoti viskuo, kas nėra aišku ir tėvams nepaaiškinama. Nes apklausų rezultatus galima interpretuoti įvairiai, ne šeimų naudai. 

***

Vilniaus universiteto profesorė dr. Roma Jusienė komentavo, kad tėvams jokio pagrindo nerimauti nėra – šios anketos yra išdalintos Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto Psichologijos instituto mokslininkėms atliekant tyrimą „Jaunesnio mokyklinio amžiaus vaikų interneto naudojimo sąsajos su jų socialine emocine raida bei santykiais su tėvais Latvijoje, Lietuvoje ir Taivane“.

„Šį projektą finansuoja Lietuvos mokslo taryba. Šiuo projektu siekiame sužinoti antrokų ir trečiokų naudojimosi internetu apimtis ir kaip tai siejasi su tėvų dalyvavimu vaiko ugdyme, santykiais su vaiku skirtingose kultūrose. Toks pats tyrimas atliekamas ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje bei Taivane.

Labai apgailestaujame, kad virtualioje pateikta tik dalis tyrimo anketų, bet nepridedama visa su tyrimu susijusi informacija. Prie anketų pridedamas informuotas sutikimas, jame pateikta visa informacija apie tyrimą, jo eigą ir tikslus. Be to, nurodyti kontaktai, kuriais tėvai ar ugdytojai gali susisiekti ir pasitikslinti, jeigu kyla klausimų. Galima visiškai laisvai rinktis, norite dalyvauti tyrime, ar ne. 

Šio tyrimo rezultatai, kaip ir kitų šalių mokslininkų atliekamų tyrimų rezultatai, bus pristatomi mokslininkams, praktikams ir tėvams publikacijų ar pranešimų forma. Pažymime, kad šie rezultatai bus pristatomi tik apibendrinti: pateikiami bendri skaičiai, skaičiuojami vidurkiai ir pan., t. y. niekur jokiu būdu nekalbama apie konkretų vaiką.

Tyrėjų tikslas yra nustatyti bendras vaikų interneto naudojimo tendencijas Lietuvoje ir jas palyginti su kitų šalių duomenimis. Kaip tai yra daroma, galite pažiūrėti puslapyje mediavaikai.lt. O taip pat moksliniuose straipsniuose mes pateikiame kito neseniai atlikto panašaus tyrimo rezultatus.

Šių metų gruodžio mėn. pristatėme konferencijoje bendrus tyrimo rezultatus: susidomėjusių specialistų ir tėvelių buvo daug, visi dėkojo už reikšmingas įžvalgas, kada ir kiek vaikams saugu naudotis informacinėmis technologijomis.

Mums rūpi vaikų ir jų tėvų sveikata bei gerovė. Mūsų tikslas – informuoti apie sveikatos rizikos veiksnius, pateikti tyrimais grįstas rekomendacijas, kas yra naudinga ir palanku gerai vaiko raidai. 

Šiuo metu virtualioje erdvėje kilusi diskusija tik dar kartą parodo, kaip galima pasitelkti internetą formuojant suaugusiųjų nuomonę ir didinant jų nesaugumą. O vaikai šiuo požiūriu yra dar labiau pažeidžiami“, – komentavo Vilniaus universiteto profesorė dr. R. Jusienė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar Konstitucinis Teismas apgins prezidentą?