Autobuse nugirstas kauniečių pokalbis užminė mįslę, kur iškeliauja iš žmonių surinkta labdara

Į redakciją kreipėsi Kauno rajono gyventojas, kuriam įtarimų sukėlė atsitiktinai nugirstas pokalbis apie konteineriuose labdarai renkamus drabužius, vėliau esą ne dalinamus sunkiai gyvenančioms šeimoms, bet pardavinėjamus turguje.

 Kauno rajono gyventoja užminė mįslę, kur patenka labdarai renkami daiktai.<br> Skaitytojos nuotr.
 Kauno rajono gyventoja užminė mįslę, kur patenka labdarai renkami daiktai.<br> Skaitytojos nuotr.
 Kauno rajono gyventoja užminė mįslę, kur patenka labdarai renkami daiktai.<br> Skaitytojos nuotr.
 Kauno rajono gyventoja užminė mįslę, kur patenka labdarai renkami daiktai.<br> Skaitytojos nuotr.
 Kauno rajono gyventoja užminė mįslę, kur patenka labdarai renkami daiktai.<br> Skaitytojos nuotr.
 Kauno rajono gyventoja užminė mįslę, kur patenka labdarai renkami daiktai.<br> Skaitytojos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

K.

Jan 23, 2019, 6:21 AM

Vyras prisiminė, kad toks konteineris stovi ir netoli jų namų, kur jo žmona neša nereikalingus drabužius. Tačiau pradėjus domėtis įmonės veikla, kur drabužiai iškeliauja iš tiesų, konteineriai netikėtai dingo, o įmonės veikla buvo likviduota.

„Važiuodamas visuomeniniu transportu atsitiktinai nugirdau dviejų jaunų moterų pokalbį. Pirmoji antrai gyrėsi, kad prieš Kalėdas į josios konteinerį žmonės sunešė kaip niekad daug rūbų ir avalynės – per vieną dieną turguje esą „užsikalusi“ net 250 eurų! 

Nugirstas pokalbis užminė mįslę

Dar pasigyrė, kad „kokie trys konteineriai“ iškrauti garaže. Ir tiek visokio gėrio radusi tuose konteineriuose, kad ir sau kai ką pasilikusi, ir kaimynių mažylius naujais rūbeliais aprūpinusi.

Žinoma, ne už dyką dalinusi, bet kaip kaimynėms, tai „papigiai“. Kiek pagalvojusi, ir draugei pasiūlė apsilankyti – patikino, kad tikrai išsirinksianti ir sau, ir artimiesiems. Irgi „papigiai“.

Iškart pagalvojau apie konteinerius, stovinčius netoli mūsų namų. Ant jų parašyta, kad reikėtų dėti drabužius ir avalynę, skirtus labdarai. Nurodymas – drabužiai turi būti švarūs, sudėti į maišelius. 

Bandė ieškoti savininkų

Ne kartą pats su žmona į tokį konteinerį nereikalingų apynaujų vaikų išaugtų rūbų įdėjau, ne kartą mačiau, kaip kiti žmonės kone po pusę bagažinės čion iškraudavo. O sykį konteineris buvo toks pilnas, kad net netilpo sukišti tą labdarą!

Paprašiau žmonos, kad paskambintų į seniūniją, paprašytų, kad ištuštintų konteinerį, nes netelpa aukotojų maišeliai. Atsiliepusi darbuotoja žmonai užsiminė, kad tai – ne seniūnijos konteineris. O kieno – nepasakė.

Ką darysi – pats paskambinau ant konteinerio užrašytu mobiliuoju telefono numeriu. Deja, niekas neatsiliepė. Ir neperskambino.

Dar po kurio laiko konteineris vėl buvo pilnutėlis, tad ir vėl skambinau ant konteinerio nurodytu telefonu, kad ištuštintų. Tačiau ir vėl niekas neatsiliepė. 

Kur dedama labdara?

Keista – jei jau yra susikūrusi įmonė, kuri užsiima labdara, kodėl nereaguoja į skambučius? O gal čia tik apsukrūs prekeiviai, siekiantys pasipelnyti iš žmonių patiklumo?

Niekada nebūčiau apie tai pagalvojęs, jei ne tas nugirstas pokalbis autobuse. Net kilo įtarimų, kad gal toks telefonas apskritai neegzistuoja, kad konteineris – privataus asmens, kuris suaukotus rūbus ir apavą galbūt visai ne labdarai skiria, o sėkmingai prekiauja turguje ar nuosavoje padėvėtų rūbų parduotuvėlėje?“, -  

***

Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Viešųjų ryšių specialistė Ieva Krikštopaitytė teigė, kad Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos pareigūnai, negavę raštiško atsakymo iš seniūnijos, telefonu susisiekė su Užliedžių seniūnijos seniūnu. 

„Seniūnas nurodė, kad telefonu susisiekė su organizacija, su kuria buvo pasirašę sutartį dėl šių konteinerių pastatymo jų seniūnijos teritorijoje. 

Organizacijos direktorius telefonu jam nurodė, kad savo veiklą likviduoja, sutartį nutraukia (konteinerius iš Giraitės ir Užliedžių pašalino). 

Iš Kauno rajono savivaldybės administracijos Užliedžių seniūnijos gavome raštą „Dėl tekstilės atliekų konteinerių“, kuriuo mus informavo, kad 2017 rugpjūčio 18 d. Užliedžių seniūnija sudarė Vietos rūbų surinkimo konteinerių panaudos sutartį su LPF „Big Hope“, tačiau nuo 2019 sausio 11 d., šalių susitarimu, sutartis yra nutraukta, konteinerius įmonė išsivežė“, – komentavo Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Viešųjų ryšių specialistė.

***

Užliedžių seniūnijos seniūnas Irmantas Šumskas komentavo, kad pagal sutartį įmonė buvo išsinuomojusi pusantro kvadrato žemės plotą. 

„Buvome sutarę, kad jie prižiūrės tvarką, laiku ištuštins konteinerius, nebus šiukšlių. Tačiau dėl apskaitos reikalavimų jiems nekėlėme. Atrodė, kad tai – gražus projektas. Nekilo jokių įtarimų. Tačiau kai pradėjau uždavinėti įmonei klausimus, jie pasišalino.

Žmonės konteineriais buvo labai patenkinti, nes iki tol neturėdavo, kur atsikratyti nereikalingais drabužiais“, – komentavo Užliedžių seniūnijos seniūnas I. Šumskas. 

***

Įmonės „Big Hope“ vadovas Mindaugas Dikšaitis teigė, jog kai pasigirdo skundai, atsirado problemų, veiklą buvo nuspręsta likviduoti.

„Suprantu, kad jūsų užduodami klausimai yra teisingi, tačiau į juos pilnai atsakyti negaliu.

Konteinerį prižiūrėjo savanoriai, jų darbo nekontroliavau ir į veiklą nebuvau įsitraukęs. Su savanoriais labai sunkiai susikalbu, jie man nekelia ragelio, nenori kalbėti. Todėl norėdamas išvengti problemų ir nesklandumų viską likvidavau.

Tiek, kiek aš prie daiktų buvau prisilietęs, juos labdarai tikrai atidavinėdavome, o už kitus aš atsakyti negaliu. Ar tie savanoriai kažką pardavė, ar nepardavė, aš nežinau. Apskaita vedama nebuvo.

Tokia veikla nuostolinga. Rūbus surinkti, tvarkyti, prižiūrėti, reikia savanorių. Niekas nenori užsiimti. Visada būdavo nusiskundimų, kad atnešamos prastos prekės, nėra kam atiduoti, daug šiukšlių. 

Prieš metus pabandymui pastatėme konteinerius, bet kad reikia sutarčių su „Kauno švara“, nežinojau. Dar turime vieną konteinerį kitoje seniūnijoje, noriu, kad tą sutartį persirašytų viena gausių šeimų asociacija, kurioje turiu pažįstamą. Kad jie patys prižiūrėtų tą konteinerį ir pasiimtų daiktus“, – komentavo įmonės „Big Hope“ vadovas Mindaugas Dikšaitis. 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.