„Ruonių“ maudynės: pašalinus vieną trūkumą į ledinį vandenį pultų kiekvienas

Patogios šiuolaikinio gyvenimo sąlygos: šilti kambariai, automobiliai ir kt. gerokai suardo žmogaus kontaktą su gamta. Sutrinka organizmo fizinė ir cheminė termoreguliacija, krenta atsparumas ligoms. 

 Autoriaus nuomone, maudynės žiemą būtų daug naudingesnės, jei sveikuoliams būtų galimybė pasišildyti pirtelėje.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
 Autoriaus nuomone, maudynės žiemą būtų daug naudingesnės, jei sveikuoliams būtų galimybė pasišildyti pirtelėje.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
 Autoriaus nuomone, maudynės žiemą būtų daug naudingesnės, jei sveikuoliams būtų galimybė pasišildyti pirtelėje.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
 Autoriaus nuomone, maudynės žiemą būtų daug naudingesnės, jei sveikuoliams būtų galimybė pasišildyti pirtelėje.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
 Autoriaus nuomone, maudynės žiemą būtų daug naudingesnės, jei sveikuoliams būtų galimybė pasišildyti pirtelėje.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
 Autoriaus nuomone, maudynės žiemą būtų daug naudingesnės, jei sveikuoliams būtų galimybė pasišildyti pirtelėje.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 9, 2019, 7:13 PM, atnaujinta Feb 9, 2019, 8:21 PM

Taisyklė „per“

Aplinkos temperatūros kitimas veikia šilumos ir šalčio receptorius odoje, iš kurių impulsai patenka į centrinę nervų sistemą (centrą galvos smegenyse). 

Šį centrą veikia ne tik impulsai iš odos, bet ir čia atitekėjusio kraujo temperatūra. Dėl to paveikiami organizmo vegetacinės sistemos organai, o šie, savo ruožtu, didina arba mažina šilumos gamybą organizme ar jos išskyrimą į aplinką. 

Tačiau ir tokiomis „šiltnamio“ sąlygomis šiuolaikinis žmogus privalo išmokti gyventi, kad jo gyvenimas taptų ne kančia, o malonumu. Gyvenimo džiaugsmą suteikia gera sveikata, kuri gerėja, jeigu žmogus sugeba kontroliuoti stresą, neturi žalingų įpročių, sveikai, racionaliai maitinasi, yra aktyvus ir užsigrūdinęs.

Apsisaugoti nuo stresų galima įvairiai. Kai kas, reaguodamas į stresą, pradeda rūkyti, gerti alkoholinius gėrimus, vartoti stipriuosius narkotikus ar persidirba. Nekontroliuojant savęs, po kurio laiko gali atsirasti pirmieji ligos požymiai.  

Gyvenime reikia vengti taisyklės – „per“, kuri  žaloja sveikatą. Tai - peršalimas, perkaitimas, pervargimas, persivalgymas, persidirbimas, persigėrimas, persirūkymas, kurie alina mūsų organizmą ir sukelia ūmias ir lėtines ligas, anksčiau laiko susendina mūsų organizmą.

„Bandos dėsnis“ gali būti žalingas

Tikriausia visi matėme, kaip Palangoje ar Trakuose minios susirinkusių šiltai apsirengusių  žmonių stebėjo tuos drąsuolius, kurie brido į ledines jūros bangas ar šoko į eketę, iškirstą Galvės ežere.

Kaip žinia, organizmo grūdinimas stiprina imuninę sistemą, kuri saugo mūsų organizmą nuo ligų. Grūdinimosi metu treniruojamos organizmo adaptacinės (prisitaikymo) funkcijos nepalankiems aplinkos veiksniams: temperatūros svyravimams, vėjui, drėgmei.  

Šalčio ir kiti gamtinės aplinkos dirgikliai, veikdami odos termoreceptorius, sutraukia kraujagysles. Dėl to sumažėja šilumos atidavimas į aplinką. Be to, šalčio dirgikliai sukelia stresinę organizmo reakciją, kurioje dalyvauja vidaus sekrecijos liaukos: hipofizė, antinksčiai ir skydliaukė.  

Suintensyvėja medžiagų apykaita ir padidėja šilumos gamyba. Reguliariai, intensyviai veikdami šalčio dirgikliai tonizuoja žmogaus termoreguliacinį aparatą. Dėl to organizmo sistemos greičiau reaguoja į šaltį, sumažėja šilumos atidavimas ir padidėja jos gamyba.

Tačiau grūdinimasis bus sėkmingas tik tada, kuomet bus laikomasi pagrindinių grūdinimosi principų. Pirmiausia, reikia psichologinio nusiteikimo ir pasitikėjimo savimi. 

Sekantis principas – palaipsniškumas: ilginti dirginančio poveikio trukmę ir palaipsniui mažinti ar didinti temperatūrą. 

Labiausiai paplitęs grūdinimasis vandeniu. Maudynės žiemą patartinos tik tiems, kurie gerai užsigrūdinę. „Bandos dėsnis“ šiuo atveju netinka. Daugeliui jis gali būti žalingas.

Masiniai renginiai, kuriuos organizuoja sveikuoliai Palangoje ar prie ežerų, mano nuomone, turėtų būti geriau organizuoti. Daug sveikiau ir maloniau, kuomet žmogus po maudynių šaltame vandenyje turi galimybę pasikaitinti pirtyje ar sušilti kitokiu būdu. 

Juk pagrindinis grūdinimosi principas paremtas kontrastu. Pasinėrus į šaltą vandenį (krioterapija), žmogaus organizmas patiria šoką. Kaip minėjome, išsiskiria adrenalinas ir kiti hormonai, padidėja kraujospūdis. Dėl to kai kuriems asmenims, ypač tiems, kurių amžius 80 metų ir daugiau, gali sutrikti širdies ritmas, įvykti insultas ar infarktas. 

Kuomet po tokių drastiškų maudynių žmogus patenka į karštą pirtį, jo organizme įvyksta atvirkščias procesas. Kūnas greitai įkaista. Kraujas suplūsta į odą, atsiveria prakaito liaukos ir gausiai išsiskiria prakaitas. Su prakaitu iš organizmo šalinami toksinai ir „išgaruoja“ negatyvios mintys.

Praverstų pirtis

Lietuvoje šiuo metu yra daug įvairaus dydžio mobilių pirčių. Manau, būtų daug protingiau į tokius renginius jas pasitelkti. Tikriausiai nė vienas pirtininkas neatsisakytų atvažiuoti. 

Tokiu atveju būtų abipusė nauda: pirtininkai uždirbtų, o renginio dalyviai galėtų pajausti ne tik didesnį komfortą, bet ir naudą sveikatai – racionalų organizmo grūdinimą.

Tokios gamtoje organizuojamos atrakcijos gali būti labai patrauklios, įdomios ir uždegančios. Niekas taip negrūdina organizmo, kaip temperatūrų kaita. Reikia tik mokėti renginį  išradingai organizuoti. 

Čia galėtų būti pasitelktos ne tik pirtys. Tinkamai parinkta, uždeganti šokių muzika išjudintų ne tik jauną žmogų, bet ir senjorą.  

Tie, kurie nemėgsta pirties, galėtų sušilti šokio ritme, nes judėjimas yra gyvybės ir ilgaamžiškumo šaltinis.

Žiemos  metu išlipus iš ledinio vandens, būtina kuo greičiau sušilti. Šiluma gali būti endogeninė (vidinė), kuri pasigamina mūsų organizme aktyviai dirbant raumenims arba egzogeninė (išorinė) – apsilankius karštoje pirtyje. 

Kadangi žmonių kūno sandara labai nevienoda, skirtingai jie reaguoja ir į šaltį. Apkūnesni  individai turi storesnį riebalų sluoksnį, kuris juos geriau apsaugo nuo persišaldymo. Tuo tarpu tiems, kurie stokoja riebalinio sluoksnio, toks pavojus realus. Pirmoje eilėje jiems gali būti pakenkta urogenitalinė (lyties ir šalinimo) sistema. Gali išsivystyti šlapimo pūslės, prostatos ir kitų šios srities organų uždegimas. 

Žmogus (Homo sapiens) – protinga būtybė. Ji privalėtų elgtis protingai (racionaliai). Racionalumas – viena iš įtakingiausių būsimų įvykių determinančių, kuri gali nulemti žmogaus  gyvenimą, padaryti jį harmoningą, teikiantį pasitenkinimą ir gyvenimo džiaugsmą arba sunkų ar nepakenčiamą.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.