Akistata su drambliu įsimins ilgam: „Tas vaizdas ilgai neišėjo iš galvos“

Kovo pabaigoje vilniečius šokiravo netoli „Akropolio“ vaikštinėjantis palaidas dramblys. Daugelis puolė fotografuotis, bėgo pasižiūrėti, linksma gi, Vilniaus gatvėmis egzotiškas gyventojas vaikštinėja!  

 Gyvai pamačius gyvą dramblį moteris apsiverkė.<br> Skaitytojo ir J. Gimbio nuotr.
 Gyvai pamačius gyvą dramblį moteris apsiverkė.<br> Skaitytojo ir J. Gimbio nuotr.
 Gyvai pamačius gyvą dramblį moteris apsiverkė.<br> J. Gimbio nuotr.
 Gyvai pamačius gyvą dramblį moteris apsiverkė.<br> J. Gimbio nuotr.
 Gyvai pamačius gyvą dramblį moteris apsiverkė.<br> Skaitytojos nuotr.
 Gyvai pamačius gyvą dramblį moteris apsiverkė.<br> Skaitytojos nuotr.
 Gyvai pamačius gyvą dramblį moteris apsiverkė.<br> Skaitytojos nuotr.
 Gyvai pamačius gyvą dramblį moteris apsiverkė.<br> Skaitytojos nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

J.

Apr 9, 2019, 1:06 PM, atnaujinta Apr 9, 2019, 2:05 PM

Ėjome su vaikais savaitgalį pro dramblį ir mes. Tik jokio linksmumo nematėm... Buvo baisu ir liūdna! Dramblys atrodė išsekęs, vangus, liūdnas, nukankintu, ligotu žvilgsniu. Vaikai, pamatę vargšą gyvūną, užuot užsinorėję pamatyti cirko pasirodymą, tempė už rankos eiti kuo toliau.

Nejau dar neaišku, kad tokie vaizdai nedžiugina ne tik tėvų, bet ir vaikų? Tiesą sakant, verkėme visi su vaikais po tokio graudaus susitikimo su drambliu net grįžę į namus. Niekaip neišėjo tas vaizdas iš galvos. To vargšo dramblio akys pasako viską.

Cirkas yra atgyvena ir mūsų šaliai turėtų būti gėda, kad vis dar leidžia rengti tokius pasirodymus su nelaisvėje laikomais laukiniais gyvūnais.

Europos sąjungoje jau dvidešimt šalių yra uždraudusios ar apribojusios cirko pasirodymus, kodėl pas mus vis dar delsiama? Kodėl užsimerkiama prieš netinkamą elgesį su gyvūnais ir apgailėtinas jų laikymo sąlygas? 

Atrodo, kad mūsų modernus pasaulis žengia pirmyn, metamos milžiniškos pajėgos ir milijonai, kad visuomenėje būtų uždrausti plastikiniai šiaudeliai, bet laikyti egzotiškus gyvūnus siaubingomis sąlygomis kaip kokiose trečiojo pasaulio šalyse, yra normalu ir priimtina.

Mums turėtų būti gėda, kad leidžiame su gyvūnais daryti tokius dalykus.  

***

Kaip portalui lrytas.lt yra sakę cirko atstovai, dramblys yra saugus, juo tinkamai pasirūpinta. Gyvūnas visuomet prižiūrimas cirko darbuotojų.

Anot jų, dramblys nerakinamas ir išleidžiamas pasivaikščioti bei pažaisti: „Mes nesame sadistai ir nelaikome jo prirakinto grandinėmis. Dramblys buvo laisvas, nes visuomet buvo stebimas mūsų dresuotojų“.

Primename, kad prieš dvejus metus „Francesko Praga“ cirku jau buvo susidomėję pareigūnai. Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento (ŠRAAD) gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai patikrino, kokiomis sąlygomis laikomi šio cirko gyvūnai.

Cirko atstovai aplinkosaugininkams nepateikė visų reikiamų dokumentų, be to, buvo nustatyta, kad afrikinis dramblys laikomas reikalavimų neatitinkančiose sąlygose. Cirko atstovams surašytas privalomas nurodymas. Aplinkosaugininkai domėjosi ne dramblio, bet ir šio cirko liūtų gyvenimo sąlygomis.

Cirko „Francesko Praga“ veikla ŠRAAD darbuotojai domėjosi jau ne pirmą kartą. Dar balandžio pabaigoje aplinkosaugininkai gavo kito cirko atstovų skundą, kad „Francesko Praga“ cirkas, kurio globoje yra egzotinių gyvūnų, numato rengti pasirodymus Mažeikių mieste.

Nuvykusiems aplinkosaugininkams, cirko atstovai pateikė Mažeikių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos bei savivaldybės išduotus leidimus rengti pasirodymus. Taip pat nurodė, kad dėl leidimo yra kreiptasi Aplinkos apsaugos agentūrą. ŠRAAD atstovai apie planuojamus rengti cirko pasirodymus, su egzotiniais gyvūnais, pranešė aplinkos apsaugos agentūrai. Tačiau agentūra neatsakė, dėl kokių priežasčių leidimas neišduotas ir ar jis bus išduodamas.

Cirkui persikėlus į Šiaulius ir ėmus rengti pasirodymus, ŠRAAD gavo Aplinkos apsaugos agentūros raštą, kad yra kreiptasi į Lietuvos zoologijos sodą dėl sutikimo mokslo ir (ar) mokymo tikslais priimti ketinamus sulaikyti ir konfiskuoti cirko „Francesko Praga“ gyvūnus: afrikinį dramblį ir du liūtus. 

***

Kol Lietuvoje cirkas nėra uždraustas, gyvūnų teises Lietuvoje ginančios organizacijos socialiniuose tinkluose ragina žmones būti atsakingais ir nepirkti bilietų į pasirodymus su laukiniais gyvūnais.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.