Priversti eiti į pamokas vaikai alpsta nuo karščio: tėvai jaučiasi bejėgiai

Rašau,norėdama atkreipti visuomenės dėmesį į miestelio mokyklos ugdymo procesą ir mokyklos vidaus taisyklių tvarkos pašlijimą, dėl ko mokiniai nesijaučia visaverčiais.

Nepaisant karščių, kai kuriose mokyklose pamokos tebevyksta.<br> 123rf asociatyvioji nuotr. 
Nepaisant karščių, kai kuriose mokyklose pamokos tebevyksta.<br> 123rf asociatyvioji nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Mama

2019-06-13 15:32, atnaujinta 2019-06-14 10:12

Dėl didelio karščio Lietuvoje Švietimo, mokslo ir sporto ministerija įpareigoja mokyklas nutraukti ugdymo procesą arba trumpinti pamokas.

Tačiau mūsų mokykloje, Gruzdžių gimnazijoje, vaikai alpsta nuo karščio, nenoriai eina į mokyklą, prastai ten jaučiasi, nesutelkia dėmesio.

Mokyklos direktorius atostogauja, pavaduotoja, šiuo metu atliekanti direktoriaus funkcijas, nesilaiko Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos įsakymo nutraukti pamokas. Užuot jas nutraukusi, sutrumpino 10 min.

Mūsų nusiskundimų niekas neklauso ir neišklauso, mokykla slepia viską, nieko nepasako.

Viena mokyklos mokinė teigė, kad Švietimo, mokslo ir sporto mokslo ministerija kalbėjo su pavaduotoja, atliekančia direktoriaus funkcijas, dėl ugdymo proceso nutraukimo birželio 12 dieną. Jų teigimu, ugdymo procesas turėjo nebevykti birželio 13–14 dienomis.

***

Portalui lrytas.lt paprašius pakomentuoti šį skaitytojos skundą Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Komunikacijos skyriaus vedėja Nomeda Barauskienė sakė, kad mokyklos vadovas kartu su bendruomene gali nuspręsti leisti vaikams neiti į mokyklą, jei mokykloje neužtikrinamos tinkamos mokymosi sąlygos.

Trečiadienį ministerijos išplatintame pranešime spaudai rašoma: „Švietimo, mokslo ir sporto ministerija primena, kad mokyklų vadovai gali koreguoti ugdymo procesą ir, esant ypatingai karštiems orams, gali leisti vaikams neiti į mokyklą, jei oro sąlygos kelia pavojų mokinių sveikatai ir neleidžia užtikrinti tinkamų mokymosi sąlygų nei mokyklų patalpose, nei kitose aplinkose.

Tokia informacija šios savaitės pradžioje išsiųsta visoms mokykloms, akcentuojant, kad užsitęsus karštiems orams Lietuvoje ir kylant pavojui dėl mokinių sveikatos, galima drąsiai koreguoti ugdymo procesą, pvz., pamokas ar jų dalį keičiant į kitas ugdymo organizavimo veiklas kitose erdvėse ir aplinkose ar, išskirtiniais atvejais, leidžiant mokiniams likti namuose, prieš tai informavus mokinių tėvus.

Sprendimo teisė mokyklų vadovams koreguoti ugdymo procesą nustatyta švietimo, mokslo ir sporto ministro įsakymu dėl bendrųjų ugdymo planų.“

Portalas lrytas.lt gavo ir Gruzdžių gimnazijos Šiaulių rajone atstovų atsakymą: „Informuojame, kad Šiaulių r. Gruzdžių gimnazijoje, vadovaujantis Švietimo, mokslo ir sporto ministro pateiktomis rekomendacijomis, ugdymo procesas birželio 6–7 d. ir birželio 12–14 d. organizuojamas trumpinant pamokų ir pertraukų laiką bei pritaikant visas gimnazijoje, jos teritorijoje ir miestelyje esančias vėsesnes aplinkas ir erdves, organizuojant netradicines pamokas.

Birželio 13 d. visos pamokos baigėsi 13.00 val. Sergant mokytojoms, buvo koreguojamas atskirų klasių pamokų tvarkaraštis, tad buvo klasių, kurioms pamokos baigėsi 11.20 val. Nuolat domimės vaikų savijauta, su jais ir mokytojais tariamės dėl ugdymo proceso organizavimo. Iš mokinių ar jų tėvų nesame gavę skundo nei žodžiu, nei raštu. Su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija šiuo klausimu kalbėti neteko.

Birželio 13 d. vyko Gimnazijos tarybos posėdis, kuriame dalyvavo administracijos atstovai, pedagogai, tėvai ir mokiniai. Posėdžio metu buvo diskutuota šiuo klausimu ir bendrai nutarta, jog birželio 17–21 d. (jei karščiai ir toliau tęsis) ugdomąsias nepamokines veiklas vykdysime iki 12.30 val.“

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.