Po incidento gydymo įstaigos registratūroje vyrui kilo keli klausimai

Noriu pasidalinti šiandienos potyriu vienoje gydymo įstaigoje. Reikia paviešinti šią problemą visuomenei.

Registratūroje vyrui buvo „mandagiai“ atsakyta padėti.<br> J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
Registratūroje vyrui buvo „mandagiai“ atsakyta padėti.<br> J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Modestas

Jun 15, 2019, 1:03 PM, atnaujinta Jun 15, 2019, 1:04 PM

Tuoj baigsis mano vairuotojo pažymėjimo galiojimas, todėl prireikė nuvykti į vieną gydymo įstaigą, kurioje sumokėjau pinigus ir pradėjau vizitus pas specialistus. Atliekant medicininę apžiūrą vairuotojo pažymėjimui gauti nereikia laukti eilėje, galima brautis per laukiančiųjų galvas ir įrodinėti, kad man pirmenybė. Bet aš ne apie save noriu pasiguosti.

Laukiant prie psichiatrijos skyriaus registratūros langelio priėjo žmogus, kuriam akivaizdžiai reikėjo pagalbos. Jis paprašė galimybės pasikonsultuoti su šios srities specialistu.

Darbuotoja „maloniai“ pareiškė, kad tokia galimybė yra, tačiau pasirodo, kad pastarasis neapdraustas Privalomuoju socialiniu draudimu (PSD), todėl reikia susimokėti. Žmogus neturėjo pinigų, apsisuko ir išėjo savo keliais.

Aš manau, kad tokiu atveju darbuotoja privalo pasiūlyti alternatyvą. Nukreipti vyrą į nemokamą konsultaciją kitame pagalbos centre ar padaryti išimtį ir priimti pacientą. Kol mes taip vertinsim žmogų, apie kokią savižudybių prevenciją galima kalbėti? 

***

Valstybinio psichikos sveikatos centro Savižudybių prevencijos biuro vedėjas Marius Strička papasakojo apie pagalbos būdus. Jo teigimu, esant krizinei situacijai, pagalba suteikiama nemokamai.

"Jei žmogus išgyvena savižudybės krizę, pagalba asmens sveikatos priežiūros įstaigoje jam turi būti suteikta skubiai (ne vėliau kaip per 12 val.) ir nemokamai. Pagalba teikiama visiems, nepriklausomai ar žmogus yra ar nėra draustas PSD.

Jei gydymo įstaigoje nėra kvalifikuoto specialisto gydytojo psichiatro arba psichologo, žmogus turi būti pervežtas į kitą gydymo įstaigą, kurioje asmeniui bus suteikta reikalinga pagalba (atliktas savižudybės krizę išgyvenančio asmens psichosocialinis vertinimas).

Konkrečiu atveju, gydymo įstaigoje žmogui turėjo būti suteikta nemokama psichiatro arba psichologo konsultacija ir atliktas psichosocialinis vertinimas. Žmogus teigia, kad atėjęs vyras paslaugos negavo, tad galbūt jis aiškiai nenurodė registratūros darbuotojui, kad patiria savižudybės krizę arba gydymo įstaigos administracija nebuvo tinkamai informavusi savo registratūros darbuotojų, kad savižudybės krizę patiriantis asmuo, net ir nedraustas PSD, turi teisę gauti skubią pagalbą.

Pagalbos savižudybės grėsmę patiriantiems, savižudybės krizę išgyvenantiems ir savižudybės krizę išgyvenusiems asmenims teikimo tvarkos aprašas įsigaliojo tik prieš tris mėnesius, tad kol kas ne visos įstaigos jį gali tinkamai taikyti.

Savižudybės grėsmę asmuo gali patirti bet kurioje vietoje (namuose, darbe, viešosiose erdvėse), todėl Pagalbos savižudybės grėsmę išgyvenantiems asmenims apraše konkrečiai ir detaliai aprašyti visų institucijų, dalyvaujančių pagalbos teikimo grandinėje nuo savižudybės grėsmės nustatymo iki tęstinės psichologinės ir (ar) psichiatrinės pagalbos suteikimo veiksmai.

Tikimės, kad pradėjus taikyti šį aprašą, pavyks sumažinti atvejų, kai savižudybės krizę išgyvenantiems asmenims nėra suteikiama reikalinga psichologinė ar psichiatrinė pagalba, bei išvengti nebūtinojo jų pervežimo iš vienos gydymo įstaigos į kitą ir nebūtino hospitalizavimo psichiatrijos stacionare.

Savižudybės krizę išgyvenančių asmenų psichosocialinio vertinimo tvarkos aprašu nustatoma, kaip turi būti teikiamos psichosocialinio vertinimo paslaugos ir kaip jos turi būti organizuojamos asmens sveikatos priežiūros įstaigose.

Visą parą psichosocialinio vertinimo paslauga suaugusiems ir vaikams užtikrinama didžiuosiuose miestuose (Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje) bei Rokiškyje.

Kitose ligoninėse ši paslauga turės būti teikiama nuo 8 iki 17 val., o ambulatorinėse psichikos sveikatos priežiūros įstaigose – jų darbo metu. Kiekvienam savižudybės krizę išgyvenusiam asmeniui gydymo įstaigoje bus sudarytas asmens savisaugos planas, o jo laikytis padės psichikos sveikatos centro paskirtas atvejo vadybininkas, kuris padės asmeniui gauti reikalingą tęstinę pagalbą.

Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldžios įstaigos organizuoja specializuotus mokymus sveikatos priežiūros specialistams kaip valdyti savižudybių grėsmę bendradarbiaujant", - išdėste M.Strička.

 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.