Sužinoję, kas vyksta Vokietijos mokyklose, gal liausitės dejuoti

Baikit dejuoti ir kritikuoti sistemą, mokytojus, orus, o susimąstykit, kodėl Lietuvos mokinių tokie prasti rezultatai.

 Pamoka.<br> 123rf nuotr. 
 Pamoka.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Elena

2019-06-22 11:03

Todėl, kad dėl vargšų atžalų susirūpinę tėveliai vidury mokslo metų, pvz., sugalvoja juos išsivežti paatostogauti į šiltus kraštus, taip nutraukdami mokymosi procesą (o garsenybės dar ir apie tai viešai skelbiasi, lyg tai būtų pavyzdys ar siekiamybė).

Arba kaip ponas Navickas sakė, kad palangiškiai nuo birželio 1 dienos dirba vietoj mokyklos. Ir tai profsąjungų pirmininkui atrodo rimta priežastis sutrumpint mokslo metus.

Papasakosiu apie privalomą mokslą Vokietijoje. Jei vaikas staiga suserga, užtenka telefonu apie tai prieš pamokas pranešti mokyklai. Nuo trečios ligos dienos jau reikia gydytojo pažymos. Jei vaikas negali ateiti dėl kokios nors svarbios priežasties nors į vieną pamoką (pvz., iš anksto suplanuotas vizitas pas gydytoją, kuris dirba tik iki pietų), vėliausiai prieš 3 dienas reikia pateikti prašymą mokyklai, kuri nusprendžia, ar tą prašymą patenkinti. Prašymas nebus patenkintas, jei tą dieną vaikas turi rašyti iš anksto suplanuotą kontrolinį darbą arba dieną prieš ar po oficialių atostogų.

Kas atsitinka, jei vaikas piktybiškai praleidinėja pamokas? Pirmiausia mokyklos pokalbis su tėvais, jei tai nepadeda, įsijungia atitinkamos tarnybos, jei ir tai nepadeda, byla keliauja į Jaunimo teismą, bauda tėvams iki 1000 eurų. Bet čia jau ekstremalūs atvejai.

Mano aplinkoj per 15 metų nei pradinėje mokykloje, nei gimnazijoje nebuvo atvejų, kad mokinys šiaip neateitų į mokyklą. Mokslas privalomas, niekam neateina net mintis į galvą, kad va karšta ar šalta, tegu vaikutis namie pailsi. Jokių atostogų ne atostogų laiku, net vieną dieną anksčiau negali išskristi, nors lėktuvo bilietas ne atostogų metu per pusę pigesnis būtų. Policija oro uoste turi teisę mokyklinio amžiaus tėvų paprašyti mokyklos leidimo keliauti ne atostogų metu. Jo neturintiems – bauda iki 1000 eurų. Todėl ir vaikai auga suprantantys mokslo naudą ir žinantys, kas yra pareiga.

Laikas ir Lietuvoje įvesti privalomą mokslą. Nes dabar nemokamas mokslas laikomas ne privilegija, kurią suteikia valstybė, o paslauga, kuria naudojuosi, kaip man tinka ir patinka, neugdant jokio pareigos jausmo.

Beje, mokslo metai Bavarijoje baigiasi liepos pabaigoje. Ir kondicionierių mokyklose nėra. Ir namų darbai užduodami iki pat paskutinės mokslų metų dienos. Ir straipsnių apie karščius kenčiančius mokinius dar neteko matyti.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.