Gal Lietuvoje baigėsi švinas, kad reikia medžioti lankais?

Medžioklės lanku šalininkų ir iniciatorių viešojoje erdvėje minimi argumentai remiasi tuo, kad lankas savo kaunamąja galia, humaniškumu (ir kitais parametrais) niekuo nenusileidžia šiuo metu naudojamiems ginklams, todėl gali būti naudojamas medžioklei.

Jei iškelsime klausimą, ką medžioklės lanku įteisinimas turi bendra su gyvūnų populiacijos reguliavimu ir jų gerovės užtikrinimu (tai medžiotojai nuolat pabrėžia kaip pagrindinę savo funkciją), sunkiai rasime logišką atsakymą. <br> 123rf nuotr.
Jei iškelsime klausimą, ką medžioklės lanku įteisinimas turi bendra su gyvūnų populiacijos reguliavimu ir jų gerovės užtikrinimu (tai medžiotojai nuolat pabrėžia kaip pagrindinę savo funkciją), sunkiai rasime logišką atsakymą. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas

May 22, 2020, 3:08 PM

Tegul tai būna tiesa. Bet tai tik atsako į klausimą „o kodėl gi ne?“ 

Bet jei iškelsime klausimą, ką medžioklės lanku įteisinimas turi bendra su gyvūnų populiacijos reguliavimu ir jų gerovės užtikrinimu (tai medžiotojai nuolat pabrėžia kaip pagrindinę savo funkciją), sunkiai rasime logišką atsakymą. 

Ar Lietuvoje baigėsi švinas, kad nebegalime šių funkcijų užtikrinti dabar įteisintais ginklais? 

Taigi, tikslas greičiausiai yra kitas: pramoga, turizmas, verslas. Tai irgi būtų pateisinama ir logiška, jei ne vienas „bet“: kas užtikrins saugumą, medžiotojų kvalifikaciją, ginklų naudojimą buityje ir panašiai? 

JAV kai kuriose valstijose galima medžioti ietimis, tomahaukais ir kitais aštrių ašmenų ginklais (sharpenned blade). Tad kodėl tik lankai? Pridėkime ietis,  tomahaukus, peilius – juk vis arčiau protėvių. 

Žinoma, čia buvo ironija. Juk net ir dabartinėmis sąlygomis medžiotojai nesugeba užtikrinti saugumo: anykštėnas nušovė karvę, seimūnas nušovė stumbrę, seimūno brolis nušovė pasieniečių šunį, girtas medžiotojas sužalojo kolegą ir pan. O kiek tokių atvejų dar nežinome? 

Kiek medžiotojų išeina į mišką su butelaičiu kišenėje? 

Taigi, brangūs medžiotojai, jūsų nauda ir būtinumu Lietuvos gyvūnų populiacijos reguliavimui bei jų gerovės užtikrinimui neabejoju ir laikau jus labai svarbia aplinkosaugos dalimi. 

Deja, jei medžioklės tikslus norite išplėsti pridėdami ir pramoginę medžioklę, jūsų bendruomenė, manau, dar nėra pribrendusi tokiam žingsniui.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą