Paramos negavę smulkieji prekybininkai – neviltyje: „Kodėl mus ignoruoja, lyg pamotė nemylimą našlaitį?“

„Mes, dirbantys pagal individualios veiklos pažymą, besinuomojantys patalpas prekybos miestelyje „Urmas“, norime paklausti Vyriausybės. Kodėl mus ignoruoja, lyg pamotė nemylimą našlaitį?“ – taip laišką lrytas.lt pradėjo prekybos miestelio „Urmas“ prekeiviai.

„Mes neprašome negautų pajamų, bet nuomos mokestis varo į neviltį ir bankrotą“, – teigė beveik keturis mėnesius veiklos nevykdę prekiautojai.
„Mes neprašome negautų pajamų, bet nuomos mokestis varo į neviltį ir bankrotą“, – teigė beveik keturis mėnesius veiklos nevykdę prekiautojai.
„Mes neprašome negautų pajamų, bet nuomos mokestis varo į neviltį ir bankrotą“, – teigė beveik keturis mėnesius veiklos nevykdę prekiautojai.<br>Prekybos miestelio
„Mes neprašome negautų pajamų, bet nuomos mokestis varo į neviltį ir bankrotą“, – teigė beveik keturis mėnesius veiklos nevykdę prekiautojai.<br>Prekybos miestelio
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 6, 2021, 2:06 PM

Nusivylę smulkieji prekybininkai nesupranta, kodėl valstybės parama, nukentėjusiems nuo COVID-19 pandemijos, dalijama visiems, išskyrus „smulkiuosius“: „Mes, daug metų užsiimdami legalia, nedraudžiama ir reglamentuota veikla, esame visai neremiami, priešingai nei kitos veiklos formos.“

Prekybininkai skaičiuoja: patalpų nuomos mokestis už laikotarpį nuo 2020-ųjų gruodžio 16-osios iki 2021-ųjų balandžio 7-osios viršija keletą tūkstančių eurų.

„Nuomotojas taikė 30 proc. nuolaidą, bet tai negelbėja. Mes juk ne savo noru neturėjome galimybės dirbti. Mūsų, prekybos vietų savininkų, pagrindiniai kaštai yra nuomos mokestis bei prekių sąnaudos. Tokiu būdu praradome du sezonus (žiemos ir pavasario), investicijas į prekes ir galimybę užsidirbti“, – vardijo smulkieji prekybininkai.

Be pajamų likę prekeiviai teigia neprašantys negautų pajamų, bet nuomos mokestis, jų žodžiais, varo į neviltį ir bankrotą.

„Prekybos miestelis „Urmas“ (iš kurio nuomojamės patalpas) vis dažniau primena apie skolą. O Vyriausybė mus pamiršo, ar sąmoningai paliko likimo valiai. Matome tik vieną galimybę išlaikyti verslus – su nuoma susijusių išlaidų kompensavimą.

Manome, kad pandemijos apribojimai ir draudimas vykdyti mūsų prekybinę veiklą nebuvo sąžiningas, ištisus mėnesius leidus vykdyti tokią pačią veiklą didiesiems prekybos centrams. Taip mūsų verslai ilgam laikotarpiui tapo nekonkurencingi.

Rinkos galia buvo išskirtinai atiduota didiesiems prekybos tinklams, o mes netekome galimybės kurti pridėtinę vertę ir taip išlaikyti savo šeimas.

Norime būti išgirsti ir suprasti: ar turėtume ruoštis emigracijai? Kokiais civilizuotais metodais galėtume gauti atsakymą?“ – klausė beveik keturis mėnesius veiklos nevykdę prekeiviai.

***

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus pateiktame atsakyme rašoma, kad situacija netrukus turėtų pasikeisti.

„Atsižvelgiant į gautas smulkiųjų verslininkų įžvalgas, šiuo metu Ekonomikos ir inovacijų ministerija keičia priemonės Subsidijos nuo COVID-19 nukentėjusiems individualią veiklą vykdantiems asmenims koncepciją ir nutarimą, kuris leis savarankiškai dirbantiems kompensuoti dalį pastovių kaštų, tai yra ir nuomos kaštus. Planuojama, kad šis pakeitimas bus teikiamas tvirtinti Vyriausybei gegužės mėnesį“, – teigiama ministerijos komentare.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.