Pažintis su garsiu dizaineriu G. Paulausku tapo tikru atradimu

Kultūrinis tinklaraštis ANE šiandien išleido naują kultūrinės laidos „Apie ką tylite“ epizodą, kurio pašnekovas – vyriškų rūbų dizaineris ir partizanų uniformų tyrinėtojas – Giedrius Paulauskas.

 Dizaineris Giedrius Paulauskas ir Kornelija Anelauskaitė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Dizaineris Giedrius Paulauskas ir Kornelija Anelauskaitė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Dizaineris Giedrius Paulauskas ir Kornelija Anelauskaitė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Dizaineris Giedrius Paulauskas ir Kornelija Anelauskaitė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Kornelija Anelauskaitė

2021-10-26 14:32

„Akys vis užkliūdavo už Giedriaus kūrybos ir aštrios išvaizdos, bet esminis susipažinimas įvyko jo pristatytoje parodoje „Laisvės kariai“, kurioje buvo eksponuojamos atkurtos autentiškos partizanų uniformos.

Nors mūsų tinklaraščio veikla labiausiai siejama su muzikos, kino ir teatro atradimais, tačiau su komanda nusprendėme, kad būtų įdomu šį spektrą praplėsti, pažvelgiant ir mados kryptimi, todėl būtent Giedrius Paulauskas tam idealiai tiko.

Pokalbis su laidos svečiu truko dvi valandas, tačiau net ir po filmavimo nesiskirstėme – tiesiog klausėmės neįtikėtinai įdomių Giedriaus istorijų.

Mums pažintis su šia asmenybe – tai vienas geriausių šių metų projekto atradimų. Jis pritraukia savo menišku pasakojimu ir iškalba, žavi asmeniniu kuriamu turiniu, stiliumi bei praeities istorijų prikėlimu šiam laikui, nes cituojant Giedrių: „Jei pamiršim mes, pamirš ir mus“, – sako tinklaraščio ANE kūrėja Kornelija Anelauskaitė.

Esminė kuriamos laidos idėja – žadinti kitų smalsumą: domėtis naujais kultūriniais dalykais, atradimais. Parodyti ne tik žmogų „kūrėją“, bet atskleisti jo žmogiškąją pusę, vidinį pajautimą, požiūrį į (ne)paprastus gyvenimiškus dalykus.

Paklaustas, kiek jam svarbi istorijos ir rūbo paralelė, Giedrius atsako: „Ji labai svarbi, nes aš galiu per tai pastatyti paminklą mūsų praeičiai ir jiems atsidėkoti bei pateikti visuomenei, kai tą puikiai išmanai, nes tos medžiagos, likusių daiktų, drabužių yra vienetai.

A. Kraujalio švarkas likęs labai vėlyvo laikotarpio, kada jį apsupa, ir J. Urbono kepurė 1954 metų, irgi labai ankstyvo laikotarpio, kada partizanai buvo labai stipri jėga. Mes turim likusius antsiuvus, pavienius antpečius, tai labai mažai.

Žinoma, mes turime daug išlikusių fotografijų, dokumentų, atsiminimų, dienoraščių, o tokios vizualios medžiagos neturim. Todėl mano tikslas ir buvo – prieiti prie to ir tam atiduoti duoklę, ir padaryti tai kokybiškai išanalizavus, ištyrus, neinterpretavus, nes galima pagalvoti, kad kaip kūrėjas, tu gali įvesti kažkokią interpretaciją... Jokiais būdais, tai yra labai tiksli rekonstrukcija“.

Kornelija Anelauskaitė, kultūrinio tinklaraščio ANE kūrėja.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.