Pažįstamą gatvėje sutikusi moteris netrukus nuo jos spruko neatsigręždama

Retai rašau tokius laiškus, dažniausiai pasipiktinu tyliai namuose namiškiams, bet šįkart tylėti nebegaliu – noriu perspėti ir paprašyti visus tautiečius taip neatsakingai nesielgti, vertinti žmonių sveikatą ir gyvybes!

 Moters susitikimas su pažįstama sukėlė didelį pyktį.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Moters susitikimas su pažįstama sukėlė didelį pyktį.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jolanta

Dec 21, 2021, 5:42 PM, atnaujinta Dec 21, 2021, 6:47 PM

Šią savaitę buvau šokiruota žmonių neatsakingumo ir savanaudiškumo. Skubėjau iš darbo namo, kai gatvėje netikėtai pamačiau savo seną pažįstamą. Pasilabinom, užsikalbėjom.

Jos žvilgsnis pasirodė liūdnas ir pavargęs, visa sublogusi ir netekusi svorio. Negalėjau to ignoruoti, iškart paklausiau, ar kažkas nutiko?

Pasipasakojo, kad susirgo koronavirusu. Jaučiasi siaubingai, sveikatos neturi, bet teko išeiti su reikalais iš namų.

Net sutrikau. Pasitikslinau, ar jau pasveiko? O ji man atsako, kad nežino, ar jau pasveiko. Nes jaučiasi labai blogai, vos paeina, galvą skauda, sunku kvėpuoti, skonio ir kvapo neatgauna.

Netrukus sprukau neatsigręždama... Dar prieš tai mandagiai atsisveikinau. Nes supratau, kad ir saugaus atstumo nesilaikom, ir be kaukių abi esam.

O jeigu mano pažįstamai dar nepraėjo 10 dienų nuo ligos simptomų pradžios? Kas garantuotas, kad ji vis dar neplatina viruso, jeigu jaučia ligos simptomus?

Sveikatos apsaugos ministerijos puslapyje rašoma, kad „pacientams, sergantiems lengva koronaviruso forma, izoliacija gali būti nutraukta praėjus 10 dienų nuo simptomų atsiradimo pradžios, jei ligos simptomai išnyko ir per pastarąsias 24 val. nepasireiškė karščiavimas. Jei ligos simptomai išnyko po dešimtos susirgimo dienos, izoliacija gali būti nutraukta po simptomų išnykimo praėjus ne mažiau kaip 3 dienoms.

Sergant sunkia koronaviruso forma, izoliacija gali būti nutraukta po 20 dienų, jei išnyko ligai būdingi simptomai ir per 24 val. nepasireiškė karščiavimas nevartojant vaistų.“

Kas garantuos, ar mano pažįstama vis dar neplatina Covis-19? Ar jos būklė priskiriama prie sunkios, ar prie lengvesnės formos? Jai tik 10 dienų reikėjo būti izoliacijoje, o gal vis dėlto 20?..

Žmonės, jei jau sergate, jaučiatės blogai, tai pasilikite namuose. Neikite į žmones. Neikite į darbus, parduotuves. Pakvėpuokit oru balkone ar parke, kur nėra žmonių spūsčių. Reikalų netvarkykite turėdami kontaktą, venkite taksi, parduotuvių, pašto, vaistinių, kitų susibūrimo vietų.

Kodėl mes rizikuojame savo kaimynų, savo tėvų ir vaikų, galų gale nepažįstamų praeivių sveikata. Kodėl nepasimokoma iš skaudžių pandemijos klaidų ir vis tiek lipama ant to paties grėblio?

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.