V. Putinui pavojų kelia ne tik JAV: siūlo surengti rožinių vienaragių paradą Karaliaučiaus ir Baltarusijos pasieniuose

Аnkstesniuose savo straipsniuose, parašytuose karo Ukrainoje tema, jau esu minėjęs, kad skaitau Putlerio Rusijos ideologiją atitinkantį utopinį, 2006 metais sukurtą, Michailo Jurjevo (Михаи́л Зино́вьевич Ю́рьев) romaną „Trečioji imperija: Rusija, kuri privalo būti“ (Третья Империя. Россия, которая должна быть).

​V. Putinas ir A. Lukašenka.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
​V. Putinas ir A. Lukašenka.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
LGBTQ+<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
LGBTQ+<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
​V. Putinas ir A. Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​V. Putinas ir A. Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​V. Putinas ir A. Lukašenka.
​V. Putinas ir A. Lukašenka.
​V. Putinas ir A. Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​V. Putinas ir A. Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​V. Putinas ir A. Lukašenka.<br>AP/Scanpix nuotr.
​V. Putinas ir A. Lukašenka.<br>AP/Scanpix nuotr.
​V. Putinas ir A. Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​V. Putinas ir A. Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​V. Putinas ir A. Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​V. Putinas ir A. Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Prof. dr. Remigijus Venckus (Vilnius Tech – Vilniaus Gedimino technikos universitetas)

Mar 28, 2022, 7:58 PM

Ir vis tik skaitant šią knygą norisi dar kartą grįžti prie jos puslapių, aptarti tarytum nežabota fantazija kvepiantį putlerišką sapną.

Knygos pradžia yra skirta Rusijos istorijai. Jau pirmuosiuose skyriuose tampa aišku, kad ideologijai naudingi tikri faktai, perpinami su išsigalvotu, imperialistinę galybę ženklinančiu naratyvu. Vos tik perskaičius pirmuosius tris skyrius paaiškėja, kad yra postuluojamas savotiškas JAV pažeminamas, o kartu su juo išskiriama ir savita, nieko gero pasauliui negalinti pažadėti Amerikos civilizacija.

Pirmuoju asmeniu kalbėdamas Jurjevo herojus teigia: „Nereikia sunaikinti JAV, bet būtina ją pažeminti taip, kad niekados nebegalėtų atsitiesti. Priduriama, jeigu vis tik JAV nori žaisti demokratiją, tuomet tai turi daryti savo namuose, bet jokiu būdu neprimesti savo valios kitoms valstybėms ir iš paskos patraukti visą Europą.“

Hmmm… vadinasi Rusija siekia išvaduoti Europą nuo ją užgrobusios demokratijos? Kažkur man jau yra girdėtas panašus siužetas. Gal tai atitinka tą istorinį įvykį, kurio tikroji siužetinė linija aprašyta ne romano puslapiuose? Naratyvas konstruojamas panašiai, kaip ir Europos išvadavimas nuo nacių, kuris dabar yra vadinamas Didžiuoju Tėvynės karu…

Kodėl Jurjevo herojus pasakoja apie liguistą norą kovoti prieš demokratiją? Argumentuojama, neva, didžioji pasaulio dalis mieliau pasirinktų visai kitą santvarką ir stotų Rusijos civilizacijos pusėn.

Hmmm… įdomu, o kokią tiksliai reikėtų pasirinkti tą santvarką? Gal net dabartinę Putlerio ir jo pakaliko Lukašenkos? Tad gal šią santvarką jau galime sutartinai pavadinti putleršenkine diktatūra? Jurjevas nepalieka man jokio pasirinkimo, kaip tik apleisti šio straipsnio pagrindinę pasakojimo liniją, išlaisvinti vaizduotę (lyg šunį nuo būdos) ir paleisti ją pasilakstyti ironijos kloniais. Taigi, gal pavyks mums visiems kartu pasilinksminti?!

Putleršenkinė liaudies respublika… O kodėl gi ne, juk Baltarusijos diktatorius masinėse medijose visada nepraleidžia progos demonstruotis kartu su Putleriu. Tikriausiai sutiksite su pastaba, kad jie abu atrodo kaip vienas kito verti ir atskirai negalintys gyventi meilužiai. Lukašenka ne kartą yra priekaištavęs Pulteriui, kad šis išvykęs į Sočį ir jo nepakvietęs kartu paslidinėti.

Dar iki karo lankantis Kijeve mačiau daug parduodamų turistinių suvenyrų su užrašu „Путин хуйло!“ O pirmąją karo savaitę socialiniuose tinkluose pasirodė dar iškalbingesnis animuotas vaizdelis: grimuota ir dažytomis lūpytėmis padabinta Putlerio galvytė trankoma iš viršaus krintančių rožinių guminių falo imitatorių.

Turbūt sutiksite, kad šio straipsnio kontekste labai puikiai tinka paminėtas atvejis ir tikrai vaizdingai iliustruoja visą mano pasakojimą. O ką jau besakyti apie ukrainiečių karių palinkėjimą, kuris buvo pasiųstas Rusijos karinio laivo įgulai tiesiai iš Gyvačių salos: „Русский военный корабль, иди на хуй!“ Viskas šiuo atveju ironiškai krypsta į intymias vietas… Bet dar vienas įdomus faktas, kad LGBTQ+ nariai, besislėpę savo būstinėje, sugebėjo sumušti drąsiuosius Rusijos karius. Hmmm… o gal Putlerio verta paklausyti? Pasirodo, gėjai yra labai pavojingi?

Atleiskite, mieli skaitytojai, visai užsimiršau paminėti, kad homoseksualūs žmonės neatitinka Putlerio ideologijos ir negali egzistuoti nei Rusijoje, nei Lukašenkos Baltarusijoje. Tačiau Putleris viename iš savo propagandinių pranešimų buvo ypač susirūpinęs LGBTQ+ reikalais.

Nepagalvokite klaidingai, jis tikrai nenori rengti paradų ir mojuoti vaivorykštės vėliavėle, dėvėti triko bei aikštingai maivytis apsiavęs aukštakulnius. Jis tik visus mus geranoriškai perspėjo apie sparčiai kylantį pavojų. Leido suprasti, kad viešas gėjų demonstravimasis yra tiesioginis pavojus tiek Ukrainos, tiek Lenkijos ir net Baltijos šalių žmonėms. Iki galo išklausęs šiuos kliedesius aš taip nieko ir nesupratau? Kas gali nutikti? Kam kyla pavojus? Ką tie gėjai ruošiasi padaryti Putlerio Rusijoje?

Nejaugi Putleris galvoja, kad vargšas žmogelis, vos tik apsilankęs parade, pasijus lyg prisirūkęs žolės ir prisirijęs haliucinogeninių grybų? Gal jis pradės visur matyti ištisą vaivorykštės spalvų spektrą arba ryšis jodinėti rožiniu vienaragiu? Gal vakarėjant ir linksmybėms baigiantis, kartu su Alisa (t. y. Alisinu), sulys į triušio urvą? Tačiau ir čia aš globalių pavojų nematau… Mat kas su kuo ir ką daro sulindę savo urve yra visiškai neįdomu…

Aišku viena, nuo tokių liguistų fantazijų reikia gydyti patį Rusijos diktatorių. Tad tikriausiai po karo galima būtų skirti tam tikrą terapinio parado seansą. Šis gydymas susideda iš žygiavimo Raudonąja aikšte ir parade jojančio (jau mano minėto) rožinio, bet plastikinio, vienaragio. Būtina vienoje rankoje laikyti Rusiją nugalėjusių valstybių vienybę ženklinančią vaivorykštės vėliavą!

O galbūt net dabar, kai Putlerį apsėda liguistos mintys, galima pabandyti surengti po vieną rožinių vienaragių paradą Karaliaučiaus ir Baltarusijos pasieniuose? Bet iš kur jų gauti? Kauno zoologijos sodas uždarytas renovacijai… Manau, būtina tikintiems Putleriu parodyti, kad vienaragiai neegzistuoja, o vaivorykštė negali sprogti lyg atominė bomba… Beje, vienaragiai tai neegzistuoja, bet dėl skraidančio žirgo (pegaso) nesu tvirtai įsitikinęs…

Pagaliau stabdau savo įsisiautėjusią vaizduotę ir noriu visiems pasakyti, kad vien dėl to, kaip LGBTQ+ bendruomenės narius mato Putlerio Rusija, mums vertėjo atmesti perdėtai dievobaimingosios, Seimo narės šventuolės Agnės Širinskienės veto dėl partnerystės. Taip pat nepamirškime, kad mūsų vis dar laukia būtinybė priimti tikrą partnerystės įstatymą ir Stambulo konvenciją. Norime gyventi sočiai ir turtingai, kaip klestinti ir laisva Europa, tuomet turime pasistengti ir dėl didesnės mūsų šalies demokratijos. Tai padės mums atsirasti dar vienu žingsniu toliau nuo Putleršenkinės liaudies respublikos!

LGBTQ+ žmonėms lygiai taip pat rūpi Tėvynė ir mūsų visų ateitis. Jei nerūpėtų, jie nekalbėtų apie lygias teises, nesirinktų prie Seimo, neprisipažintų viešai ir nepasakotų apie savo išgyvenimus, paženklintus nepakeliamos homofobijos sukeltos traumos.

Aš taip pat jums visiems noriu priminti apie vieną išskirtinį atvejį. Jaunas Ukrainos pilietis, atviras ir savo tapatumo nebeslapstantis gėjus, apsirengęs karine uniforma ir rankose laikantis automatą, bendrose gretose gynė Tėvynę. Kartu su heteroseksualiais vyrais, nedvejodamas ir iki pabaigos jis buvo tvirtas… Kurį laiką šio kovoje žuvusio vaikino portretas keliavo ir Lietuvos piliečių socialinių tinklų paskyrose.

Tiems, kuriems homoseksualūs žmonės netrukdo, bet vis dar atrodo, kad geriau jie nesirodytų viešumoje, noriu užduoti kelis esminius klausimus. Ar skirtingos orientacijos žmonės skirtingai myli Tėvynę ? Ar manote, kad LGBTQ+ vaikai ne taip kokybiškai gerbia savo Tėvus ir Motinas? Ar jums tikrai atrodo, kad LGBTQ+ žmonės nori sugriauti Lietuvos demokratiją ir sunaikinti mūsų valstybę? Jei vis tik jūsų atsakymai yra teigiami, tuomet peržiūrėkite savo paties vertybių skalę. Ar tik nebus nutikę taip, kad ji labai jau yra artima Putlerio Rusijai?

Atsibuskite ir pirmiau pradėkite galvoti ne apie tai, ką jums davė Tėvynė Lietuva, bet ką jūs galite duoti jai šiandien ir rytoj! Ką galite duoti šiandien, kai Lietuvai skauda taip, kaip ir mums, jaučiant realų Putlerišką pavojų… Duokite Lietuvai partnerystę ir Stambulo konvenciją! Duokite Lietuvai meilę ir pažadėkite ginti demokratinį rytojų!…

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.