Per karščius užmigti padės švarūs patalai

Atėjus šiltiems orams, kai už lango šilta net ir naktį, patalynės priežiūra tampa itin aktuali. Dažnesnis prakaitavimas ir dulkės reikalauja daugiau dėmesio skirti patalynės priežiūrai. Straipsnyje pateikiami patarimai, kaip patiems pasirūpinti patalynės švara namuose.

Vasaros sezonu patalynė reikalauja didesnės priežiūros dėl gausesnio kūno prakaitavimo ir atidarytų langų, pro kuriuos į namus patenka daugiau dulkių. V. Balkūno asociatyvi nuotr.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotr.
Vasaros sezonu patalynė reikalauja didesnės priežiūros dėl gausesnio kūno prakaitavimo ir atidarytų langų, pro kuriuos į namus patenka daugiau dulkių. V. Balkūno asociatyvi nuotr.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Fėja skalbėja

Jul 25, 2012, 7:10 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 8:42 PM

Vasaros sezonu patalynė reikalauja didesnės priežiūros dėl gausesnio kūno prakaitavimo ir atidarytų langų, pro kuriuos į namus patenka daugiau dulkių. Siekiant patalynę išlaikyti švarią, rekomenduojama ją keisti kas dvi savaites. Šis terminas gali būti ir mėnuo, jei vakare maudotės bei miegate su pižama. Žmogaus organizmas miego metu prakaituoja ir valosi, todėl tinkama patalynės higiena leidžia išvengti įvairių alergijų ir odos ligų. Šiltuoju metu rekomenduojama patalynę reguliariai vėdinti lauke.

Patalynę siūloma rinktis medvilninę ir mažiau spalvotą, nes audinio dažai dažnai nėra natūralūs. Prastesnės kokybės dažai sukietina medvilnę, todėl patalynė labiau glamžosi ir išblunka. Tinkamiausias patalynės audinys yra medvilnė arba šilkas, o ne satino (sintetikos) audinys, kuris neleidžia miego metu kūnui kvėpuoti.

Nusipirkus spalvotą patalynę ją būtina išskalbti prieš apvelkant patalus. Galima užmerkti į šaltą vandenį su druska arba actu, kurie neleis spalvai greitai išblukti ir vėliau skalbiant nedažys. Rekomenduojama skalbti 60-ties laipsnių ir didesnėje temperatūroje, kad žūtų erkutės, bakterijos ir kiti mikroorganizmai. Šlapius skalbinius reikia gerai išgręžti prieš džiovinimą, kad neliktų per daug šlapi ir nepritrauktų dulkių, nes būtent šlapias audinys sugeria daugiau nešvarumų.

Geriausia rinktis ekologiškas skalbimo priemones. Taupantiems rekomenduojama rinktis bekvapes chemines priemones, dar vadinamas antialerginėmis. Taip pat patartina rinktis skystas skalbimo priemones, kurios greičiau tirpsta vandenyje nei milteliai, todėl ant skalbinių lieka mažesnis jų kiekis. Pasirinkus chemines priemones būtina atsižvelgti į sudėtį, kurioje neturėtų būti fosfatų ar natrio sulfato.

Skalbiant namuose būtina išmanyti, kiek skalbinių galima sudėti į skalbimo mašiną jos neperkraunant. Įdėjus sausų skalbinių į vidų, ketvirtadalis būgno turi likti laisvas, jei matuosite šlapius skalbinius, turi matytis pusė būgno.

***

Patarimais dalijosi skalbykla „Fėja skalbėja“. Jūs taip pat turite ką pasakyti? Rašykite mums bendraukime@lrytas.lt.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.