Apie tai, kaip nedirba „Susisiekimo paslaugos“ (video)

Ketvirtadienio popietę Vilniuje užėjau į „Susisiekimo paslaugų“ būdelę - tą, kuri yra Kudirkos aikštėje ir skambiai pavadinta „Klientų aptarnavimo centru“. Ateinu, o ten vaizdas toks: padarytas remontas ir pastatytas didžiulis televizorius bei turistams skirtas kompiuteris šalia. Žodžiu, įmesti pinigai remontui. Eilėje laukia penki žmonės. Neįprastas vaizdas, dažniausiai ten eilėje daugiausiai laukia žmogus ar du.

Kam laikyti dvi darbuotojas, jeigu realiai dirba tik viena? Ar po to stebėsiesi, kad susidaro eilės? R. Danisevičiaus nuotr.
Kam laikyti dvi darbuotojas, jeigu realiai dirba tik viena? Ar po to stebėsiesi, kad susidaro eilės? R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Augustas Didžgalvis

Aug 31, 2012, 5:46 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 12:50 AM

Tuo metu žmonės kantriai laukia, bet iš dviejų ten buvusių moterų dirba tik viena. Pavadinkim ją vyresniąja. Prie kitos, jaunesniosios, užrašas - „Kasa laikinai neveikia“. Ji tuo momentu užsiima kažkokiais savo apskaitos reikalais ar šiaip kompiuteryje darbus daro. Man kilo nuostaba: tai kam tuomet dvi kasas įrenginėti? Juk tai kainuoja pinigus! Kokia prasmė darbinti „Klientų aptarnavimo centre“ du žmones, jei dirba tik vienas? Juk tai irgi kainuoja pinigus!

 Žiūrėkite video, kaip nedirba "Klientų aptarnavimo centro" darbuotojos.

Kažkam paskambinus jaunesnioji panelė dar ir telefonu sugebėjo pasikalbėti. Vaizdas toks: žmonės laukia eilėj, o vyresnioji labai sau atsipūtus dirba (aptarnauja lėtai), o jaunesnioji šypsosi bei irgi nepersistengia.

Tokiais momentais mane apima nuostaba: ei, bent jau apsimeskite, kad dirbate, kol žmonių yra! Aptarnausite visus, liksite vienos, galėsite tuomet užsiimti kitais reikalais. Dabar toks įspūdis, kad svarbiausia ne panosėj laukiantis žmogus, o kas tik nori – apskaita, kompiuteris ir visi kiti darbai, kurie iš esmės turi būti tvarkomi ne biure, o ne klientų aptarnavimo vietoje (jiems laukiant).

Pamatęs tokį darbo imitavimą ir akivaizdžią nepagarbą laukiantiems eilėje, išsitraukiu telefoną ir pradedu filmuoti. Moterys įsitempia, išreiškia savo nepasitenkinimą, stebisi, kad filmuoju kaip jos porą žmonių aptarnauja daugiau nei penkias minutes. Pradėjus filmavimą eilutė pajuda gerokai greičiau – mane patį aptarnauja per trumpiau nei minutę. Taip ir turi būti – Maskvos ar Paryžiaus metropolitene prie kasos nusipirkti elektroninę kortelę ar papildyti esamą trunka kelioliką ar keliasdešimt sekundžių (todėl ten nebaisu ir keliasdešimties žmonių eilėje laukti – ji ištirpsta vos per kelias minutes ir visi visur spėja).

Kai kurie žmonės eilėje stebisi mano aktyvumu ir piktinasi filmavimu. Nesupranta, jog kuo mažiau jos imituos darbą, tuo greičiau pajudės eilė visiems. Galvoja kad filmuoju pramogai ar šiaip sau. Nieko panašaus – esu tikras, kad tokia sinekūra tiesiog privalo būti matoma. Tai juk pats akivaizdžiausias įrodymas, kaip šiuolaikiniame klientų aptarnavime nesiorientuoja biudžetinė įstaiga. Bet kadangi viešasis transportas Vilniuje praktiškai monopolizuotas, tūkstančiai žmonių neturi galimybės rinktis – jiems tenka stovėti eilėje tik todėl, kad „Susisiekimo paslaugos“ nesuvokia paprasčiausios gyvenimo taisyklės: savo darbus reikia daryti gerai arba nedaryti išvis.

Nesu prieš naujoves ir inovacijas, tačiau jos turėtų padėti žmonėms, o ne juos erzinti bei trukdyti. Bet kuris save ir savo klientus bent kiek nors gerbiantis vadovas jau seniai būtų arba ėmęsis radikalių pokyčių, arba tiesiog pripažintų jog pati sistema yra nevaldoma ir todėl atsistatydintų iš užimamų pareigų. Privačioje kompanijoje toks tiesiog būtų išspirtas kaip neatliekantis savo darbo, t.y. neįgalus efektyviai spręsti iškylančias problemas.

Bet to tikrai nebus „Susisiekimo paslaugų“ atveju – miesto transportas bei jo aptarnavimas gali būti visiškai nepatraukus ir nepatogus, tačiau savivaldybės įmonės vadovybei tai yra nusispjaut. Jie visad gali teisintis esantys „ne prie ko“ arba apkaltinti kitus (tiekėjus, rangovus, ką tik nori). Ir vis tiek jokių sankcijų – nei asmeninių, nei drausminių. Tokiu atveju ir nereikia stebėtis, kad niekas už nieką neatsako. Kai viršus nevaldo apačios, apačia gyvena kaip nori.

Tokiu atveju nenuostabu, kad susidarius net ir gyvai žmonių eilei dirbama biurokratiškai, lėtai ir tiesiog nesistengiant. Vilniečiai, ar ilgai kęsime tokius savivaldybės įmonių darbo standartus?!

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.