Kas nevalgo paprikos ir baklažanų, pavirsta runkeliu (video)

Sena lietuvių liaudies patarlė sako: "Kas nevalgo paprikos ir baklažanų, pavirsta runkeliu". Šias nuostabias gamtos dovanas žmonės vartojo nuo neatmenamų laikų ir vartojo tada, kai reikėdavo sužadinti  proto aštrumą ar neįtikėtiną fizinį pajėgumą. Paprikų ir baklažanų savybės tapo tiesiog legenda, net senojo Egipto faraonai, prieš priimdami visai tautai gyvybiškai svarbius sprendimus, prieš tai tris dienas valgydavo vien saldžiąsias ir aitriąsias paprikas, o miegoti eidavo į baklažanų plantacijas.

Kepintos paprikos ir baklažanai. S. Veržikausko nuotr.<br>Saulius Verzikauskas
Kepintos paprikos ir baklažanai. S. Veržikausko nuotr.<br>Saulius Verzikauskas
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Veržikauskas

2012-09-10 10:09, atnaujinta 2018-03-16 21:03

Žiūrėkite reportažą apie paprikų ir baklažanų užkandį

Mūsų valdovams kelią taip pat rodė šie nuostabūs augalai. Karalių Mindaugą, užspringusį karčia vietine paprikėle, aplankė mintis paragauti pas kaimynus augančių šių nuostabių sultingų uogų (paprika, pasirodo, yra uoga), todėl jis tuos kaimynus ir suvienijo:  nuo to laiko visi Lietuvos regionai pradėjo sveikai lenktyniauti, kas karalių ir kunigaikščių stalui pateiks skanesnių, sultingesnių daržovių bei uogų.

Na, galbūt žmonijos istorija buvo ir kiek kitokia, tačiau tai jokiu būdu nesumenkina saldžiųjų ir aštriųjų paprikų bei baklažanų, gerųjų savybių.

Kokios gi tos savybės? Baklažanai iš organizmo šalina cholesteriną ir padeda gydyti aterosklerozę, taip pat jie naudingi nuo podagros ir labai stiprina širdies darbą.

Paprika pasižymi dideliu vitamino C kiekiu, joje gausu karotino, folinės rūgšties, vitaminų PP, B1, B2, B6 ir eterinių aliejų bei nemažai kalio, geležies, magnio bei fosforo. Šie saldieji pipirai  apsaugo mus nuo auglių susidarymo, stiprina ir plečia kraujagysles, naikina infekcinių ligų sukėlėjus, padeda peršalus, malšina uždegimus, šarmina organizmą, saugo nuo aterosklerozės, naikina žalingas bakterijas, skatina tulžies ir šlapimo išssikyrimą, gerina apetitą, stimuliuoja virškinimo procesus, gerina kraujo sudėtį bei stiprina organizmą. Gerąsias savybes geriausia pajusti savo organizmu.

Žinoma, ne visi mes  - aukščiausiojo lygio kulinarai, todėl mano siūlomas patiekalas iš paprikų ir baklažanų – pats paprasčiausias. Mums tereikia paprikų, baklažanų, česnako, druskos, alyvuogių aliejaus ir balzamiko acto. Ir karšto paviršiaus, ant kurio būtų galima skrudinti paprikas. Tai gali būti pati paprasčiausia, iš apačios ugnimi kaitinama skarda, o aš panaudojau mėsos kepsninę. Visą skrudinimo ir patiekalų gaminimo procesą pamatysite, peržiūrėję filmuką.

Jei kas neaišku – pasitelkite fantaziją bei intuiciją. Šį mano pateiktą patiekalą sugadinti įmanoma, tačiau tai padaryti bus labai sunku. Pastebėjimas: druska beriama tik ant baklažanų, paprikoms ji nereikalinga. Skrudinti galima ir saldžiąsias ir aitriąsias paprikas, tik aitriąsias reikėtų valgyti su mėsišku patiekalu, duona ar bulvėmis.

Beje, paskrudintas bei nuluptas paprikas galima sudėti į maistinius maišelius ir pasidėti į šaldiklį: viduržiemį atšildyta paprika niekuo nesiskirs nuo šviežiai keptos!

Ir pabaigai, "juodas" anekdotas: kuo panašūs dramblys ir paprika? Išskyrūs dramblį, jie  abu raudoni.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.