Pagaliau suvokiau, kad aš per protingas rūkyti

Antroji istorija. Lūpos. Smilkstanti cigaretė. Įkvėpimas. Ir išsiveržiantis tirštas dūmas iš burnos. Kuris po truputį tolsta. Iš tiršto po truputį nyksta ir išnyksta erdvėje. Tai trumpai aprašytas vieno įstabaus filmo pradžios epizodas. Filmo “Kovos klubas”. Manau, daugelis jį matėte. Tas epizodas tiesiog šaukte šaukia “Eik ir tu pabandyk taip” arba “Rūkymas – nuostabus efektas”. Filmas tokio įspūdingo siužeto, kad po jo tikrai norisi muštis? Ne, eiti įkvėpti ir iškvėpti taip, kaip filme. Neiškenčiu. Nueinu. Pabandau. Įkvepiu ir po to iškvepiu. Dūmas ne toks tirštas. Ne taip kaip filme, bet vis tiek jėga.

Tai kas lengvai gelbėja – lengvai ir žudo. Gyvenkit sudėtingiau, bet būkit protingi – nerūkykit. Būkit protingesni už mane. Vėžiu sirgti – jokio malonumo.<br>123rf. asociatyvi nuotr.
Tai kas lengvai gelbėja – lengvai ir žudo. Gyvenkit sudėtingiau, bet būkit protingi – nerūkykit. Būkit protingesni už mane. Vėžiu sirgti – jokio malonumo.<br>123rf. asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Liudvikas Augutis

Oct 15, 2012, 4:31 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 2:29 AM

Pirmoji istorija.   Mano manymu, vienas svarbiausių žmogaus gyvenime dalykų yra turėti tam tikrus prioritetus, tam tikras gyvenimo vertybes, kuriomis reikia vadovautis tiek sėkmingomis, tiek kritinėmis situacijomis. Vertybių nusistatymas – tai tarsi sau pasisakymas, kas tavo gyvenime yra laikoma blogiu ir kas gėriu. Manau, tai vienas svarbesnių žmogaus individualizmo kūrimo aspektų.

Aš savo gyvenime stengiuosi vadovautis tam tikrais moto, kuriuos kartoju kiekvieną rytą ir tai jau tarsi įaugę į mano kraują. Norėčiau su jumis pasidalinti savo pirmuoju išgirstu moto, kuris turi didelę įtaką mano gyvenime. Prisimenu, kad perkopus 12-os metų amžiaus slenkstį iš tėvų pusės dažnai pradėdavau girdėti tam tikras užuominas apie rūkymą – koks tai žalingas įprotis, kaip tai kenkia sveikatai ir protui. Ne kartą po vėlyvo grįžimo namo išgirsdavau iš mamos žodžius “papūsk”.

Ilgainiui per didelis rūpestingumas pradeda erzinti. Taip buvo ir mano atveju. Rūkymas manęs nežavėdavo, tačiau juk taip yra – kas uždrausta, tas labai saldu ir norisi tai pabandyti. Kada dauguma neva „kiečiausių“ klasės, tiek ir mokyklos vaikinų eidavo sutraukti cigaretės dūmo per pertraukas mokykloje, aš sėdėdavau klasėje. Dažnai sulaukdavau siūlymų eiti kartu, bet ilgą laiką nuo to susilaikydavau.

Bet visada žmogui ateina toks momentas, kada atrodo tau privalu tai pabandyti ir įsitikinti – tai gėris ar blogis. Ir tas mano pirmosios cigaretės, pirmojo dūmo nuotykis man paliko didelį pėdsaką gyvenime. Buvo be proto sunki savaitė su daugybe kontrolinių ir savarankiškų darbų. Visą savaitę didžiąją dalį laisvo laiko po mokyklos praleisdavau prie pamokų, besiruošdamas įvairių dalykų atsiskaitymams. Todėl su kiekvienu atsiskaitymu tarsi įridendavau golfo kamuoliuką į duobutę iš antro smūgio. O vėliau sulauktas įvertinimas būdavo tarsi atpildas už tą triūsą.

Todėl penktadienio dieną  jaučiausi kaip per Šv. Kalėdas, kada visa našta nuo pečių numesta. Buvo nuostabi nuotaika. Todėl sulaukęs eilinio pasiūlymo “gal supešam?” aš sutikau – tai turėjo būti tarsi dovana po sunkaus darbo man. Nueinam už mokyklos kampo. Draugas išsitraukia “Saint George” (raudoną) pakelį ir aš paimu vieną cigaretę. Tada dar nežinojau, kad tai vienos prasčiausių cigarečių. Draugas - tarsi mokytojas. Sako - užsidek, po to išpūsk dūmus. Užsikosiu. Šlykštu. Galva tarsi apsisuka pora ratų. Apima silpnumas. Jaučiuosi tikrai apsvaigęs. Įtraukiu dar vieną dūmą. Antrą. Trečią. Darosi sunku pastovėti, todėl atsiremiu į mokyklos sieną. Šis keistas jausmas kartu ir atgraso ir kartu patinka.

Šitaip surūkau savo pirmąją cigaretę. Ir mintyse pradeda kirbėti toks keistas jausmas, kad galbūt norėčiau pabandyti ir vėliau. Tarsi visi nusistatymai prieš rūkymą dingo. Pasaulis lyg įtraukus stipraus cigaretės dūmo mano galvoje apsisuko. Bijau ištarti tą žodį, bet aš susigundžiau tuo svaiguliu galvoje. Eidamas į klasę susitinku vieną labiausiai gerbiamų mokytojų – istorijos (diena prieš tai buvau gavęs 10). Žinojau, kad mokytojas gerbia mane, o aš žavėjausi juo dar labiau. Jis įteikia man vadovėlį, kurio buvau užsiprašęs anksčiau. Paklausia, kaip sekasi. Aš tuo metu stengiuosi laikytis atokiau, laikyti kvapą burnoje. Bijau, kad neužuostų mano nusikaltimo. Tačiau rūkantys žmonės užsiuodžia per atstumą. Mano autoritetas palinki sėkmės ir jau ruošiasi eiti. Atsikvepiu lengviau. Tada atsisuka lyg tarp kitko ir sako: “Tu per protingas, kad rūkytum”. Ir nueina.

Šie žodžiai atverčia dūmų susuktą mano galvą. Visą dieną negalėjau išmesti iš galvos šių žodžių. Visą kitą dieną. Savaitgalį. Po to visą kitą savaitę. Tada mėnesį. Metus. Antrus. Trečius. Ir taip iki universiteto. Juk po velnių, aš tikrai per protingas, kad rūkyčiau. Žaločiau save. Žaločiau artimus. Žaločiau savo gyvenimą. Kitų gyvenimus. Todėl norėčiau paklausti visų rūkančių: jūs taip nuvertinate save, laikote save neprotingais? Kiekvienam rūkančiam žmogui palinkėčiau daugiau pagarbos sau. Nes tik tiek ir trūksta, kad mestumėte rūkyti. JŪS PER PROTINGI,KAD RŪKYTUMĖT.  

Antroji istorija. Lūpos. Smilkstanti cigaretė. Įkvėpimas. Ir išsiveržiantis tirštas dūmas iš burnos. Kuris po truputį tolsta. Iš tiršto po truputį nyksta ir išnyksta erdvėje. Tai trumpai aprašytas vieno įstabaus filmo pradžios epizodas. Filmo “Kovos klubas”. Manau, daugelis jį matėte. Tas epizodas tiesiog šaukte šaukia “Eik ir tu pabandyk taip” arba “Rūkymas – nuostabus efektas”. Filmas tokio įspūdingo siužeto, kad po jo tikrai norisi muštis? Ne, eiti įkvėpti ir iškvėpti taip, kaip filme. Neiškenčiu. Nueinu. Pabandau. Įkvepiu ir po to iškvepiu. Dūmas ne toks tirštas. Ne taip kaip filme, bet vis tiek jėga.

Dailės galerija. Vėlyvas metas. Užduotis - žvelgti į Šarūno Saukos šedevrą “Meilė” ir parašyti esė. Minčių kratinys. Trūksta sisteminimo. Trūksta ramybės. Nors visoje galerijoje - tik keturiese. Ir ji skendi tylos triukšme. Iš kairės užuodžiu tabako kvapą, kuris kvepia įtampos nuėmimu ir viltimi – galbūt pavyks pradėti rašyti. Po poros minučių galerijos patalpas užpildo parkerio skrabenimo garsas. Kažkam pavyko. Man ne. Pasigirsta žingsniai iš kito kampo. Patalpas užtvindo dar kartą tabako kvapas. Po keleto akimirkų jau du parkerio skrabenimai girdisi. Nieko nebus – einu ir aš paprašyti cigaretės.

Tirštas dūmas iš mano lūpų dar ilgai sukiojasi ore ir po truputį išsisklaido. Dar vienas dūmas. Trečias. Visa cigaretė. Mintys tarsi išsiblaškiusios, bet imu parkerį ir rašau. Rašau ir rašau. Ir dabar dar teberašau. Sunki darbo diena. Iki vėlumos. Protas išvargintas. Jėgų stygius mažas. Grįžtu namo. Baisu užmigti, nes rytoj vėl laukia kankinimai. Įsijungiu televizorių. Rodo “Žiedų valdovą”. Noriu perjungti. Bet ten barzdotas žilas išminčius ir šalia žmogelis rūko pypkes. Mėgaujasi tuo. Tirštas tirštas dūmas.

Atrodo ypatingai. Atsidarau stalčių. Išsitraukiu cigarą. Nukandu. Užsidegu. Įtraukiu ir išpučiu. Kažkoks neišpasakytas lengvumas apima. Visą dieną vaizdavausi save Sizifu. Dabar jaučiuosi Heraklis. Papsiu. Išpučiu burbuliukus. Kaip gera atsipalaiduoti. Tai keli rūkymo atvejai, kada atrodo nebėra išeities. Tada yra įkvėpimas ir iškvėpimas. Mano gyvenime tokių atvejų nebuvo daug. Tačiau buvo. Rūkymas tada išgelbėjo.

Tačiau tas išgelbėjimas mane žudo dabar – smulkialąstelinio vėžio antra stadija. Bet taip norisi dar vieno įkvėpimo ir iškvėpimo. Deja, esu per protingas ir žinau, kad šįkart tikrai nepadės. 

Tai kas lengvai gelbėja –  lengvai ir žudo. Gyvenkit sudėtingiau, bet būkit protingi – nerūkykit. Būkit protingesni už mane. Vėžiu sirgti – jokio malonumo.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.