Eksperimentas: 10 stiklinių vandens per dieną (I savaitė)

Penktadienis, tad gurkšnis po gurkšnio ištuštinu jau ketvirtą stiklinę. Ne, ne kokio tauraus gėrimo, po kurio gyvenimas nusidažo kitomis spalvomis, o išsijungę savitvardos bei saiko saugikliai skatina elgtis žaismingai, nerūpestingai ir gal kiek valiūkiškai. Paprastai tokios akimirkos vėliau atsimenamos dėliojant fragmentinę mozaiką bei raustant dėl to, ką norėtum tarsi išrauti iš taip netolimos praeities.

10 stiklinių per dieną tikrai užtenka tam, kad gyvenimo spalvų gama įgautų šviesesnių tonų.<br>123rf. asociatyvi nuotr.
10 stiklinių per dieną tikrai užtenka tam, kad gyvenimo spalvų gama įgautų šviesesnių tonų.<br>123rf. asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Desimtukas.com

Feb 23, 2013, 2:37 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 6:00 AM

Geriant vandenį potyriai kažkiek panašūs. Išties, 10 stiklinių per dieną tikrai užtenka tam, kad gyvenimo spalvų gama įgautų šviesesnių tonų, o sumažėjusi įtampa bei ją nukonkuravusi gera nuotaika suteiktų džiaugsmo ne tik mums, bet ir aplinkiniams. Tik, skirtingai nuo kitokių gėrimų, tas džiaugsmingas akimirkas norisi atsiminti dar ilgai.

Prieš tris savaites paskelbtas projekto anonsas pritraukė gausų būrį susidomėjusių: žmonės sveikino su iniciatyva žengti dar vieną žingsnį sveikesnio gyvenimo link, noriai dalijosi savo pastebėjimais bei pasiūlymais, pati idėja sulaukė gerokai daugiau populiarumo, nei anksčiau publikuoti straipsnių ciklai apie asmeninių finansų valdymą ar laiko planavimą, o pats projektas įkvėpė mano merginą nuo kito mėnesio atlikti tokį pat eksperimentą ir jį „Dešimtuke“ aprašyti.

„10 stiklinių vandens“ – eksperimentas, kurį kiekvieną dieną išgyvensiu bei savo smegenų kertelėse tūnančiai informacijai apie vandenį leisiu tekėti mano asmeninės patirties upe. Juk ko verta „knyginė išmintis“, jei ją sudėtinga pritaikyti realiame gyvenime arba ji tiesiog veikia kitaip, nei parašyta?

„10 stiklinių vandens“ skaitliukas:

01 diena – 10

02 diena- 10

03 diena- 10

04 diena- 10

05 diena- 10

06 diena- 10

07 diena- 12

1 savaitė – 72

Pirmas dalykas, kurio visą mėnesį stengsiuosi laikytis – kiekvieną dieną, nesvarbu, koks užimtas būčiau, išgerti bent 10 stiklinių vandens, o esant galimybei ir daugiau. Kai pagalvojau, jog anksčiau gryno vandens išgerdavau geriausiu atveju vieną stiklinę, o kartais – nė vienos, tai labai įdomu stebėti, kokius pokyčius atneša dešimt kartų padidintas išgeriamo grynojo vandens kiekis.Vienas iš pirmųjų pasikeitimų, kurie pradžioje sukėlė tam tikrų nepatogumų – tikslus išgerto vandens kiekio fiksavimas.

Tam, kad nepasimesčiau, pradžioje susikūriau paprastą sistemą: 2 stiklinės iš ryto (nuo to laiko, kai atsibundu iki darbo pradžios arba pusryčių); 4 stiklinės per pietus (visą darbo dieną šiokiadieniais, arba tarp pusryčių ir vakarienės savaitgaliais); 4 stiklinės vakare (grįžus iš darbo arba po vakarienės).

Tad dabar kiekvieną dieną į mobilų telefoną įsirašau tris skaitmenis, kurie ir simbolizuoja per šias 3 paros dalis išgertų vandens stiklinių skaičių, o vėliau juos perkeliu į specialiai šiam projektui sukurtą duomenų bazę. Vis dėlto, tie, kas moka atsidaryti „Excel“ programą bei spausdinti kompiuterio klaviatūra, pilnai užteks paprasto šia programa sukurto dokumento.Jei pirmasis pokytis buvo labiau momentinis ir mažareikšmis, tai kitas dalykas, kurį atradau pradėjus sistemingai ir mokslininkų bei dietologų rekomenduojamais kiekiais gerti vandenį buvo gerokai reikšmingesnis – sumažėjęs galvos skausmas ir tvinkčiojimas.

Dirbu darbą, kuriame gausu bendravimo tiek akis į akį, tiek telefonu, todėl po kelių valandų intensyvių pokalbių sumažėja energijos kiekis, o kūnas siunčia pirmuosius nuovargio signalus. Be to, kabinetas biure šildomas pučiant orą iš kondicionieriaus ir taip išdžiovinant patalpoje esantį orą.

Kai tokioje patalpoje būna nepakankamą vandens kiekį suvartojantis žmogus, po maždaug valandos jis pradeda jausti pirmuosius tvinkčiojimus, kurie ilgainiui pereina į vis stiprėjančius galvos skausmus. Ilgą laiką taip kankinausi ir aš manydamas, jog tai – streso ir/ar nuovargio pasekmė. Vis dėlto, pradėjus reguliariai gerti bent po 4-7 stiklines vandens darbo dienos metu šis simptomas visiškai išnyko!Taip yra todėl, kad 85 proc. mūsų smegenų audinių sudaro vanduo, o jo trūkumas ne tik atima energiją, tačiau ir sukelia ūmius galvos skausmus. Jei kūnas negauna pakankamai vandens, jis dehidratuoja ir negali normaliai funkcionuoti. Juk jei nelaistome gėlių, jos ne tik, kad nežydi, tačiau ilgainiui nuvysta. Panašiai vysta ir mūsų kūnas, tik tas ne iš karto pasimato vizualiai, daug greičiau tai atsispindi sutrikusioje sveikatoje bei pablogėjusioje savijautoje.

Prisiminkite, jog esant didelei įtampai mūsų kūnas sudegina daug maisto medžiagų per trumpą laiką, tad norint kuo greičiau atsistatyti būtina išgerti kuo daugiau gryno vandens.Pirmoji savaitė, o jau tiek daug pavyko pakeisti ir maloniai nustebti! Tai tik dar labiau skatina ir motyvuoja tęsti šią vandens kelionę. Kitą penktadienį jūsų lauks ne mažiau azartiška, naujus pokyčius žadanti bei intriga ar pavyks laikytis plano „minimum 10 stiklinių vandens per dieną“ apgobta projekto apžvalga.

desimtukas.com

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.