Moksleivių pilietiškumo projektai, pakeisiantys Lietuvą

Kai didžioji dalis lietuvių palieka gimtinę, o kiti nuolatos skundžiasi, kad Lietuvoje greitai bus neįmanoma gyventi, jaunoji karta neigia visas juodas ateities prognozes ir imasi iniciatyvų, kurios turėtų pakeisti Lietuvą. „Kuriame Respublika“ – taip vadinasi projektas, skatinantis moksleivius būti neabejingiems savo krašto problemoms ir aktyviai įsitraukti įgyvendinant pilietines iniciatyvas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 25, 2013, 6:09 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:17 PM

Savaitgalį vykusioje šio projekto nacionalinėje konferencijoje ir buvo išrinktos trys geriausios iniciatyvos, kurios taps nacionaliniais projektais.

Viena laimėjusių idėjų sutelks didžiųjų Lietuvos miestų moksleivius projektui „Pažinkime kraštą“, kurio dalyviai pateikė puikių sumanymų, kaip susipažinti su gimtojo krašto istorija, atkurti kultūros paveldą bei patraukliai pateikti šiuolaikinei visuomenei bei turistams.

Antrasis jaunimo projektas „Auginkime vieni kitus“ skatins skirtingo amžiaus mokinių solidarumą, ugdys vyresniųjų lyderystės ir atsakomybės gebėjimus, spręs mažesniųjų patyčių problemas ir kitus rūpesčius, kurs draugišką aplinką mokyklose.

Trečiuoju nacionaliniu projektu buvo išrinkta Anykščių gyventojų „Skaidrumo laboratorija“, kuri skatins kovą su korupcija ne tik tarp suaugusiųjų, bet ir tarp moksleivių. Projekto iniciatoriai teigia, jog korupcija – tai ne tik kyšio davimas ar ėmimas, ji pasireiškia kur kas įvairesniais būdais, net ir nusirašinėjant per pamokas, tad svarbu suprasti korupcijos žalą ir skaudžius jos padarinius.

Kovoti su šia problema būtina pradėti nuo ankstyvojo amžiaus, skatinant mokinius atsispirti nusirašinėjimui ir kitoms nesąžiningoms pagundoms ir pranešti apie pastebėtus pažeidimus tiek mokykloje, tiek ir už jos ribų.

Mokiniai paneigė mitą, kad jie yra abejingi tautos praeičiai ir ateičiai. Daugeliui jų rūpi ne tik vietos bendruomenė, bet ir visa valstybė. Vykdydami pilietiškumo projektus jaunuoliai išmoks pasirūpinti savo šalimi, o tikruosius šio darbo vaisius pamatysime netrukus – jiems tapus visateisiais piliečiais“, – pastebi Tadas Langaitis, projekto „Kuriame Respubliką“ valdybos pirmininkas ir ekspertas.

Anot T.Langaičio, nacionaliniams projektams įgyvendinti bus pasitelkti įvairūs partneriai: vietos bendruomenės, savivaldybės, policija, Turizmo departamentas, regioninės ir nacionalinės žiniasklaidos priemonės ir kitos organizacijos. Daugelis mokyklų, kurios ėmėsi vietos veiklos iniciatyvų, jau įrodė, kad geba sudominti aplinkinius, rasti bendraminčių ir pritraukti socialinius partnerius.

„Skirtingų mokyklų iniciatyvas sujungsime į nacionalinius projektus ir parengsime metodologiją, kaip juos įgyvendinti. Medžiagą pristatysime visoms šalies bendrojo ir profesinio lavinimo mokykloms bei kolegijoms ir kviesime jas prisijungti prie vieno ar kelių pasirinktų nacionalinių projektų. Projektų temos aktualios daugeliui švietimo įstaigų, todėl tikimės, kad bent kas antra mokykla jais susidomės“, – sparčiai įsibėgėjančiu projektu džiaugiasi VšĮ „Mes Darom“ vadovas Karolis Sargūnas.

Iš viso projekte „Kuriame Respubliką“ dalyvauja 120 šalies bendrojo ir profesinio lavinimo mokyklų bei kolegijų iš 30-ies savivaldybių. Jos išskyrė svarbiausias savo bendruomenių ir visos valstybės problemas ir ėmėsi jas spręsti. Ekspertai tikina, kad pralaimėjusiųjų nėra – visos mokinių iniciatyvos buvo įdomios ir reikšmingos.

Anot jų, ypač svarbu savo rankomis kurti šalį, kurioje patiems būtų gera gyventi, mokytis ir dirbti. Numatyta parengti metodines rekomendacijas, kaip atnaujinti pilietinį ugdymą mokyklose ir padaryti jį dar įdomesnį. Siekiant pasidalyti vertinga mokyklų sukaupta patirtimi, bus sukurti 23 edukaciniai filmukai.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.