Nemalonus radinys Klaipėdoje prie parduotuvės atėmė žadą: „Tai virš visko“

„Bendraukime“ redakcija sulaukia nemažai laiškų su klausimu, ką daryti su buityje panaudotais švirkštais ir kitomis pavojingomis medicininėmis priemonėmis? Skaitytojai nežino, kur tokias atliekas išmesti, priduoti.

Tokie radiniai trikdo ne tik klaipėdiečius, bet ir kitų miestų gyventojus.<br>M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Tokie radiniai trikdo ne tik klaipėdiečius, bet ir kitų miestų gyventojus.<br>M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-07-18 18:18, atnaujinta 2018-08-13 10:49

Ne vieną klaipėdietį papiktino netoli vieno uostamiesčio prekybos centro praėjusią savaitę rastas nemalonus radinys. „Čia jau virš visko“, – piktinosi praeiviai. 

Išmestų panaudotų švirkštų prie Alksnynės gatvėje esančios parduotuvės žmonės matydavo gana dažai. Tačiau tai, ką pamatė praėjusią savaitę, atėmė žadą. Prie parduotuvės, kur neretai sukiojasi vietiniai vaikai, buvo supiltas visas kalnas panaudotų vienkartinių švirkštų. 

Kitas „Bendraukime“ skaitytojas iš Vilniaus taip pat piktinosi gyventojų bet kur išmetamais panaudotais švirkštais. 

„Būtų labai malonu, kad kas nors pasirūpintų, kaip išspręsti šį klausimą? Tokios atliekos niekur nesurenkamos, o metamos kur papuola. Vaistus galima priduoti į vaistines, tai kodėl negalima priduoti sudužusių termometrų, švirkštų, įvairių maišelių, vamzdelių, adatėlių ir kt. 

Kažkodėl paskutiniu metu žmonės Vilniuje atsikrato ir kitų atliekų degindami persipildžiusius konteinerius. Ar tokie sprendimai – chuliganiškumas ar beviltiškumas?“ – retoriškai klausė skaitytojas.

***

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Klaipėdos departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėjos pavaduotoja Daiva Karalienė komentavo, kad aptikus panaudotų vienkartinių švirkštų, gyventojai turėtų  nedelsdami informuoti atitinkamą miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyrių, kuris organizuos tinkamą švirkštų surinkimą ir utilizavimą.

„Panaudoti vienkartiniai švirkštai yra priskiriami infekuotų medicininių atliekų grupei ir priskiriami pavojingoms atliekoms. 

Gydymo įstaigose susidariusių medicininių atliekų tvarkymas yra reglamentuotas teisės aktais, vykdoma nuolatinė šių įstaigų kontrolė. 

Buityje susidarančių medicininių atliekų tvarkymas nėra reglamentuotas. Tačiau, siekiant išvengti užkrečiamųjų ligų išplitimo, vienkartinius švirkštus iš karto po jų panaudojimo reikėtų rinkti į sandarias, nepraduriamas, uždaras talpyklas (švirkštus geriausia šalinti kartu su adata). Pripildžius talpyklą, reikėtų ją sandariai uždaryti ir tik tada mesti į mišrių atliekų konteinerį“, – komentavo Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus atstovė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.