Su piligrimais paskui popiežių atvyko ir nemalonių svečių, kurie vietiniams kelia pyktį

Neplanavome, bet netikėtai atsidūrėme Vilniaus centre, kur šeštadienį lankėsi popiežius Pranciškus. Specialiai ir vietų laukimui neieškojome, nes tiesiog leidome laiką, stebėjome žmones, maldininkus. Tačiau vieno dalyko tiesiog nebuvo įmanoma nepastebėt. 

Į susitikimą su popiežiumi atėjusią moterį papiktino iš tikinčiųjų išmaldos prašantys žmonės.<br> Skaitytojos nuotr.
Į susitikimą su popiežiumi atėjusią moterį papiktino iš tikinčiųjų išmaldos prašantys žmonės.<br> Skaitytojos nuotr.
Į susitikimą su popiežiumi atėjusią moterį papiktino iš tikinčiųjų išmaldos prašantys žmonės.<br> Skaitytojos nuotr.
Į susitikimą su popiežiumi atėjusią moterį papiktino iš tikinčiųjų išmaldos prašantys žmonės.<br> Skaitytojos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ernesta

Sep 24, 2018, 6:59 PM

Dauguma nematyti

Ir ne tik mums, visiems – tiek vietiniams, tiek turistams. Tai – išmaldos prašinėtojų. Atrodė, tarsi jie visi specialiai susirinko šia proga į vieną. Daugelis jų net nematyti šiose gatvėse, apskritai, mieste. Šlubi, pervargusiais ir išsekusiais veidais, aimanuojantys – tokie jie ėjo prie turistų ir paprastų žmonių.

Žmonės mielieji, jie turi pagalbos centrus, valgyklas, nakvynės namus, daugelis gali gauti pašalpas – tačiau lengviausiai ištiesia ranką ir prašo išmaldos. Turbūt ne vienas mane smerks už tai, bet jūs atsimerkit ir nelengva ranka jiems duokit, o supraskit, kad taip juos patys skatinat gyventi.

Būtina keisti tvarką, bausti ne tik už išmaldos davimą, bet ir prašymą. Reikia žmones ne pratinti prie išmaldos prašymo, o noro užsidirbti. Tiesiog bjauru buvo matyti, kaip Vilniaus gatvėse daugiau nei dešimt prašytojų spito aplink turistus. Pasirodėm kaip nuskurdusi šalis ir sostinė. 

O manantiems, kad gera darot pasakysiu – pabūkit mieste iki tol, kol sutems. Tada visi nuskriaustieji sėdasi ant suoliukų, atriša savo dirbtinai supančiotas kojas ir rankas, numeta šalia ramentus ir skaičiuoja grobį. Ir tada jau ne gailiai, o piktai žiūri į praeivius. 

Būtina uždrausti elgetavimą, nes tik ugdysim tokių žmonių naują kartą. O tiems, kuriems iš tikrųjų reikia pagalbos, gelbėja tarnybos, organizacijos ar pavieniai žmonės. Rimtos bėdos prispausti žmonės niekada neina su ištiesta ranka, PATIKĖKIT, ŽINAU.

***

Vilniaus miesto savivaldybės Saugaus miesto departamento Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Andžej Dinikis komentavo, kad su išmaldos prašančiais žmonėmis situacija Vilniuje yra panaši, kaip ir kituose Europos miestuose, kuriuos lanko turistai.

„Išmaldos prašantys asmenys žino tas turistines vietas ir maršrutus, kurios pritraukia didžiausią srautą žmonių, iš kurių galėtų užsidirbti. Vilnius šiuo atžvilgiu tikrai nėra kažkuo išskirtinis, visose šalyse yra išmaldos prašytojų.

Popiežiaus vizitas į šalį pritraukė daug lankytojų, kuo ir bandė pasinaudoti išmaldos prašantys asmenys. Susidūrėme netgi ne su Lietuvos piliečiais, kurie dabar jau galbūt išvyko į kitas šalis.

Nenoriu minėti užsienio valstybių pavadinimų, iš kurių atvyko asmenys, nenoriu įžeisti kitų šalių, bet prieš popiežiaus vizitą sulaukėme išties daug elgetaujančių užsieniečių, todėl darome prielaidą, kad jie atsekė paskui didžiausią piligrimų ir turistų srautą. 

Tačiau vis tiek intensyviai su jais kovojame. Rašome protokolus. Kuriam laikui išvežame „pailsėti“ į teritorinį policijos komisariatą, prašome, kad socialinės pagalbos autobusiukas vežtų į nakvynės namus, tačiau jei jie atsisako, prievartos taikyti negalime. Viena iš prielaidų, kodėl asmenys atsisako būti nakvynės namuose, tai, kad jiems draudžiama ten vartoti alkoholį. O daugelio išmaldos metu surinktų pinigų, ne paslaptis, išleidžiama alkoholiui ar narkotikams. 

Šiltuoju periodu Viešosios tvarkos skyrius patruliavo pėsčiomis tose vietose, kur yra tipiniai turistų maršrutai tam, kad galėtų prižiūrėti išmaldos prašančius asmenis. Kadangi prie pareigūnų pinigų jie prašyti negalėdavo, iš tų vietų greitai pasišalindavo. Po to įsigudrindavo grįžti pareigūnams jau baigus darbą. 

Įstatymiškai negalime bausti ar liepti išeiti žmogui vien dėl jo išvaizdos. Tačiau prigautus išmaldos prašytojus iš lankytinų teritorijų išprašėme. Kita bėda yra ta, kad yra ne tik prašančių, bet ir duodančių.

Užsienio turistai nežino, jog pas mus draudžiama duoti ar prašyti išmaldos. Esame prašę ir gidus informuoti atvykstančius į šalį užsieniečius nešelpti, nes tai draudžiama“, – komentavo Vilniaus miesto savivaldybės Saugaus miesto departamento Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas A. Dinikis.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.