Marijampoliečiai susirūpino, kad laukia dideli pokyčiai – meras paaiškino tiesą

Noriu jums papasakoti apie skaudulį mano gimtajame mieste Marijampolė. Įtampa tvyro nuo spalio, kai savivaldybė priėmė keistą sprendimą – naikinti kultūros židinį.

 Marijampolietė išreiškė nusivylimą tokiu sprendimu.<br> 123rf nuotr.
 Marijampolietė išreiškė nusivylimą tokiu sprendimu.<br> 123rf nuotr.
Marijampolė 2018-aisiais buvo kultūros sostinė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Marijampolė 2018-aisiais buvo kultūros sostinė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Nusivylusi marijampolietė

2020-01-26 14:55

Apie neramumus Marijampolės dramos teatre teatras-priesinasi-optimizacijai-12522275/"="">teatras-priesinasi-optimizacijai-12522275/"" target="_blank">rašė ir jūsų portalas, bet pokyčių jokių neįvyko.

Iš labai arti žinau situaciją Marijampolės dramos teatre, bendrauju su teatro bendruomene. Jie nesupranta, kodėl vykdomas jungimas. Nerimauja, kad kultūra – ne prioritetas mūsų šaliai, o pirmiausia ir miestui. Argi ne juokas pro ašaras? Dar tik 2018 m. Marijampolė buvo kultūros sostinė, o jau 2019 m. nusprendė nepalikti atskiro ilgamečio dramos teatro, miesto pasididžiavimo?

Argi ne garsiai televizijos ekranuose aiškinama, kaip reikia ir norima kelti kultūros, išsilavinimo lygį Lietuvoje? O tyliai - štai kas vykdoma.

Ką reiškia dramos teatrą padaryti Kultūros centro padaliniu? Esat tokių dalykų girdėję, ar bent įsivaizduotumėt, jeigu Lietuvos nacionalinį dramos teatrą prijungtų kaip padalinį prie kito kultūros objekto? Gal mūsų šaliai ir miestams ir užtenka tokio kultūros lygio.

Valdžia žadėjo dėmesį, o išėjo atvirkščiai. Valdžia aiškina, kad tik biurokratinį aparatą apjungia. Neleiskim tyloje tokiems dalykams vykti, kol garsiai muša sau į krūtinę, tyliai su buldozeriais jau nori atvažiuoti.

Jeigu jau valdžia gero siekia, tai kodėl miestiečiai tų siekių nesupranta? Ar jau kultūros žmonės - ne ateitis?

***

Kultūros ministerijos Ryšių su visuomene ir strateginės komunikacijos skyriaus vedėja Jana Mikulevič portalui lrytas.lt pateikė komentarą. 

„Situacija yra žinoma, tačiau Savivaldybių žinioje esančių kultūros įstaigų kultūros plėtros projektai, kultūros įstaigų steigimas, reorganizavimas, pertvarkymas, likvidavimas ir jų veiklos priežiūra yra savarankiškosios savivaldybių funkcijos“, - paaškino ji.

Marijampolės savivaldybės meras Povilas Isoda ir jo komanda atsakė į portalo lrytas.lt pateiktus klausimus. Jis paaiškino prijungimo tikslą ir kodėl buvo nuspręsta jį įgyvendinti. Taip pat patikino, kad darbuotojai gali būti ramūs ir atleidimai ar kitos problemos jiems negresia.

"Jau daugelį metų veikęs Marijampolės dramos teatras neturėjo profesionalaus dramos teatro statuso. Apie 20 procentų įstaigai skiriamų lėšų buvo naudojama administravimui. Taip pat esama materialinė bazė nebuvo pakankamai panaudojama, labai trūko ir dramos teatro iniciatyvos ieškoti ES paramos lėšų infrastruktūrai ir veiklai gerinti. Tuo tarpu Marijampolės kultūros centras yra labai aktyvus šioje srityje.

Prijungus Dramos teatrą prie Marijampolės kultūros centro, bus taupomos administracinės išlaidos, nes po sujungimo įstaigą valdys tik viena administracija. Skaičiuojama, kad per metus bus sutaupoma apie 50 000 Eur, kurie bus skiriami teatro infrastruktūros atnaujinimui, menininkų darbo sąlygų gerinimui.

Teatras sėkmingai veiks Marijampolės kultūros sudėtyje, nes kaip ir buvo minėta, iki šiol dramos teatras neturėjo profesionalaus teatro statuso, todėl jokių neigiamų pasekmių nenumatoma. Kokybiška vadyba scenos meno mėgėjams leis dažniau mėgautis spektakliais ir didesne jų įvairove.

Marijampolės savivaldybės meras buvo susitikęs su Dramos teatro bendruomene ir pristatė planuojamas permainas, taip pat supažindino, kad etatų naikinimas palies tik administraciją, o patys menininkai ir techninis personalas liks dirbti reorganizuotoje įstaigoje.

Tikėtina, kad šis nepasitenkinimas galėjo kilti dėl skleidžiamos netikslios informacijos. Teatro bendruomenė pasijautė nesaugi dėl savo ateities.

Darbuotojai baiminosi dėl galimo darbo praradimo, tačiau šios abejonės yra visiškai nepagrįstos. Reorganizacija visuomet sukelia diskusijas.

Nepasitenkinimo ir prieštaravimų buvome sulaukę ir tuomet, kai sujungimo būdu reorganizavome dailės ir meno mokyklas bei Marijampolės kultūros centrą ir Laisvalaikio ir užimtumo centrą. Laikas parodė, kad šie sprendimai buvo labai tikslingi ir naudingi, o tuomet nepageidaujami pokyčiai tapo džiuginančiais.

 Reikia pabrėžti, kad kultūrinis gyvenimas Marijampolėje yra itin turiningas. Išskirtiniai kultūriniai projektai, profesionalios, kamerinės ir populiariosios muzikos koncertai, aktyvių menininkų organizuojami renginiai, parodos, susitikimai ir dar daugybė kitų renginių susilieja į tokią pasiūlą, kad kiekvienas marijampolietis kiekvieną dieną gali atrasti savo širdžiai mielą renginį.

Iš tiesų, gyventojui nėra svarbu kokios struktūros įstaiga organizuoja vienus ar kitus renginius, gyventojui yra svarbu, kad jie būtų įdomūs, patrauklūs ir įvairūs. Kultūra Marijampolėje yra aukšto lygio, tokia ji išliks ir po Dramos teatro reorganizacijos, o kadangi sutaupytus pinigus skirsime veiklos stiprinimui – scenos menas džiugins dažniau", - vylėsi meras.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar Konstitucinis Teismas apgins prezidentą?