Kiek kvadratinių metrų užtenka patogiam gyvenimui? Keliolikos!

Kai Sicily Kolbeck užsimindavo aplinkiniams apie planus pasistatyti namelį, jie manydavo, kad ji turi galvoje lėlių namą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 23, 2014, 12:30 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:27 PM

Kai Sicily Kolbeck užsimindavo aplinkiniams apie planus pasistatyti namelį, jie manydavo, kad ji turi galvoje lėlių namą.

„Dažnai išgirsdavau: „Kaip miela“, – prisimena Sicily.

Iš tiesų trylikametė Sicily siekė tapti augančio judėjimo dalimi. Tuo metu, kai internete perskaitė apie šiuos mažyčius namus, ji neturėjo jokios statybų patirties, bet įsigeidė pati tokį pasistatyti.

„Esu stačiusi tvirtoves, bet jos buvo padarytos iš paklodžių“, – apie savo statybų „patirtį“ pasakojo Sicily.

„Daugybė žmonių, kurie domisi mažais nameliais, neturi jokios statybų patirties“, – sakė 30 metų Ryanas Mitchellas, interneto puslapio TheTinyLife.com kūrėjas.

Bet mažesnio būsto statybos nebūtinai yra lengvesnės, nes mažiems namams statyti paprastai reikia tokių pat medžiagų ir formalumų kaip ir tradiciniams.

Klausė stalių patarimų

51 metų Dee Williams pasakojo, kad nuo 2004 metų, kai ji pasistatė savo 7,8 kvadratinio metro namelį, daug kas pasikeitė.

„Tuo metu nepažinojau nė vieno žmogaus, kuris kur nors būtų statęs ką nors panašaus“, – kalbėjo D.Williams. Ši maloni, energinga moteris yra mažų namų judėjimo pradininkė.

Dabar D.Williams įsteigė namelių statytojų mokymo ir konsultacijų kompaniją „Portland Alternative Dwellings“.

Prieš dešimtmetį, kai ji pati statėsi mažąjį namuką, nebuvo jokių konsultantų.

Statydama savo jaukų namelį kedrų paunksmėje, kuriame ji tebegyvena, D.Williams buvo priversta žinių semtis iš statybų vadovėlių, o patarimų klausti pažįstamų stalių.

Vertingos informacijos ji rasdavo ir vietos spaudoje.

Rengs realybės šou

Per dešimtmetį informacijos apie namelius gerokai padaugėjo. Didelė dalis medžiagos pateikiama skaitmeniniu formatu.

Internete apstu elektroninių knygų, planų ir mažų namų statybos gidų, ką ir kalbėti apie daugybę tinklaraščių.

„YouTube“, kurio tuo metu, kai D.Williams statė savo būstą, nebuvo, dabar galima rasti tūkstančius nufilmuotų patarimų, kaip pasistatyti ir įsirengti mažus namus – nuo elektros instaliacijos iki gegnių gamybos.

Internete gausu ir puslapių, skirtų žmonėms, kurie norėtų namelį nusipirkti ar išsinuomoti.

Mažų namų populiarumas pasiekė tokį mastą, kad amerikiečių žiniasklaidos grupė „A & E Television Networks“ paskelbė liepą pradėsianti televizijos realybės šou „Mažų namų šalis“.

O šiuo metu netgi kuriamas mažų namų gyventojų pažinčių puslapis.

Sukruto ir pardavėjai

Gausėjant judėjimui daugėja ir žmonių, kurie siekia užsidirbti pasakodami apie savo patirtį statant neįprasto dydžio namus.

Antai 38 metų Danas Louche’as yra kompanijos „Tiny Home Builders“ bendraturtis. Ši kompanija pardavinėja namukų projektus, namukus ant ratų ir pastatytus namus.

Pavyzdžiui, 2,5 metro pločio ir 3,5 metro ilgio namelis su skliautinėmis lubomis kainuoja 25 tūkst. dolerių (apie 56 tūkst. litų).

Bet D.Louche’as pripažino, kad jo klientai labiau nori gauti patarimų, kaip patiems pasistatyti namukus, o ne juos pirkti. Tokius žmones „Tiny Home Builders“ kviečia į seminarus bei konsultacijas.

„Tai ne tik gyvenimo būdas, – sakė D.Louche’as. – Faktas, kad galite patys pastatyti namą, kelia pasididžiavimą.“

Tėvo mirtis nesustabdė

Daugumai mažų namų savininkų jų būstas reiškia daugiau nei pastogę. Tai simbolizuoja jų asmeninį tobulėjimą. Taip jaučiasi ir trylikametė S.Kolbeck.

Ji pradėjo statytis namą 2013 metų pradžioje. Tuomet mergaitei buvo 12 metų.

Namą ji statė drauge su tėvu Dane’u. Bet praėjus vos keletui savaičių, kai jie paklojo grindis, Dane’as žuvo per autoavariją.

Mergaitė su motina nutarė, kad neapleis namo statybų. „Ji ėmėsi statyti namelį kaip pašėlusi. Statydama prisilietė prie visko“, – pasakojo mergaitės motina Suzannah Kolbeck. Prie statybų prisidėjo ir šeimos draugai.

„Aš įsivaizdavau, kad tėtis stebi viską, ką darau. Užuot dariusi tai su juo, aš dariau tai jam“, – sakė Sicily. Ji jau baigia įsirengti savo elegantišką tamsiai mėlyną 12 kv. metrų namuką „La Petite Maison“.

Daugiau apie namus - mūsų "Facebook" paskyroje!

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.