Birštonas taps jūriniu kurortu. Kaip tai įmanoma?

Nuo Birštono iki pajūrio – geri pustrečio šimto kilometrų. Tačiau jau šių metų pabaigoje ir čia kvepės jūra. Tiesa, bangų mūšos nebus, tačiau kurorto lankytojai galės alsuoti jūros oru. Birštone statomi keturi objektai, susiję su mineralinio vandens panaudojimu sveikatinimui: Lietuvoje dar nebūtas tokio vandens garinimo bokštas, paviljonas, kuriame garuos mineralinis vanduo, atstatoma istorinė Birutės biuvetė bei Kneippo terapijos elementai Birštono Vytauto parko prieigose.

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Jun 10, 2014, 10:08 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 11:55 PM

Projektams įgyvendinti skirta 6 mln. litų ES paramos.

Jūros oras Dzūkijoje

4,5 metrų aukščio sraigės formos statinys iš ąžuolinio karkaso, užpildytas vyšnios šakelių ritinėliais, kuriais tekės ir veikiamas saulės bei vėjo garuos mineralinis vanduo iš užkonservuoto „Rūtos“ gręžinio.

Taip atrodys vandens garinimo bokštas, kylantis Birštono centriniame parke. Tokio bokšto niekada Birštone nebuvo, o artimiausias lietuviams – esantis Lenkijoje.

Šiltuoju metų laiku vaikštinėdami aplink jį 50-80 metrų spinduliu žmonės galės į plaučius traukti išgarintą mineralinį vandenį. Ir nors nuo Birštono iki jūros ne vienas šimtas kilometrų, šis statinys leis ir Dzūkijoje kvėpuoti jūros oru.

Mėgautis mineralinio vandens skleidžiamu jonizuojančiu oru bus galima ne tik vaikščiojant aplink jį, bet ir įėjus į patį bokštą.

Šiandien garų bokšto statybų darbai – pačiame įkarštyje. Jei viskas eisis pagal planą, jį ketinama baigti statyti šių metų spalio pabaigoje.

Sienomis bėgs vanduo

Istorinėje Birštono kurorto dalyje atsiras ištisus metus veikiantis mineralinio vandens paviljonas. 266 kv. metrų paviljone vienu metu galės lankytis apie 30 žmonių.

Paviljone – iš dalies atsiveriančios stiklo sienos, kurios bus pradaros šiltuoju metų laiku. Pastato vidų puoš stiklo siena – mozaika, kuria tekės gręžinio „Versmė“ vanduo. Jis savaime garuos, aplink save skleisdamas gerąsias savybes.

Statinyje atsiras 24 kv. metrų baseinas su fontanais, kurie purkš ir garins mineralinį vandenį iš „Versmės“ gręžinio.

Netoliese, taip pat istorinėje Birštono dalyje, Vytauto parko prieigose kyla Kneippo terapijos atvirasis kompleksas su mineralinio vandens baseinėliu. Čia bus galima atlikti procedūras ir kvėpuoti garuojančiu mineraliniu vandeniu. Jį kaip ir garų bokštą, numatyta baigti statyti šių metų spalio pabaigoje.

Jau šį mėnesį turėtų būti pradėta atstatinėti istorinė Birutės biuvetė, kurioje lankytojai galės atsigerti mineralinio vandens. Tuo pačiu bus rekonstruota ir dalis istorinio Druskupio upelio su tilteliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.