Viena amžiaus statyba Vilniuje išvėso, rengiamasi užvirti kitą

Vilniaus miesto savivaldybės užmojis pašalinti nuo Šeškinės kalvos pradėto ir amžiams įstrigusio nacionalinio futbolo stadiono griaučius ir ten statyti sveikatinimo, švietimo ir užimtumo kompleksą po truputį įgauna aiškesnius kontūrus.

Griaučiai ant Šeškinės kalvos – Vilniaus gėda, kurią tikimasi greitu laiku pašalinti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Griaučiai ant Šeškinės kalvos – Vilniaus gėda, kurią tikimasi greitu laiku pašalinti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Sep 27, 2014, 10:11 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 11:15 AM

Sostinės projektu jau domisi galimi investuotojai – verslininkai iš Vengrijos ir Vokietijos. Privatūs partneriai raginami pateikti neįpareigojančias paraiškas iki spalio 1 dienos. Taip pat parengti detalieji planai.

Įvairios paskirties (daugiafunkcis) pastatų kompleksas, kurį ketinama statyti beveik 23 ha teritorijoje Šeškinėje, prie pramogų ir prekybos centro „Akropolis“, bus skirtas lavinti, didinti jaunimo užimtumą, sveikatinti, ugdyti ikimokyklinio amžiaus vaikus.

Dar šių metų gegužę premjero Algirdo Butkevičiaus potvarkiu sudaryta projekto koordinavimo darbo grupė, jos vadovu paskirtas Vilniaus meras Artūras Zuokas.

„Tai pirmas žingsnis, kad amžiaus statybų, kurias simbolizuoja nebaigto stadiono griaučiai, Šeškinėje neliktų. Šie dokumentai skirti investuotojų dėmesiui pritraukti ir išgirsti jų pastabas bei pasiūlymus“, – sakė A.Zuokas.

Planuojama, kad komplekse turėtų būti vaikų darželio paslaugas teikianti įstaiga, konferencijų ir mokymų salės, besikuriančioms įmonėms skirtos verslo inkubatoriaus patalpos.

Taip pat numatoma įrengti viešąją biblioteką, 4 dirbtinės dangos futbolo aikštes, 9 dirbtinės dangos bėgimo takelius su lengvosios atletikos rungtims pritaikyta aikšte, lengvosios atletikos rungčių treniruočių aikštyną, tris universalias sporto sales, patalpas apgyvendinti 100 asmenų.

Numatytos ir administracinės patalpos, sporto muziejus, uždarų patalpų kultūros renginiams skirta erdvė (1 tūkst. vietų), kultūros renginiams skirta erdvė lauke (mažiausiai 20 tūkst. vietų), automobilių statymo aikštelės.

Tokiu būdu dalis masinių renginių po atviru dangumi iš Vingio parko, kurio apylinkėse sudėtinga rasti vietų pastatyti automobilius, galėtų persikelti ant Šeškinės kalvos.

Šį projektą ketinama įgyvendinti viešojo ir privataus sektoriaus partnerystės būdu. Iš privataus investuotojo tikimasi prisiimti statybos ir tinkamumo riziką, o savivaldybė įsipareigotų mokėti metinį prieinamumo mokestį už paslaugas ir atliktas investicijas. Komplekso turtas, neįskaitant išimtinai komercinei veiklai skirtų statinių, atitektų savivaldybei, pasibaigus maksimaliam 25 metų terminui.

Vilniečiai kol kas atsargiai žiūri į sostinės valdžios planus ant subjaurotos Šeškinės kalvos pastatyti didingų rūmų kompleksą. Jie neužmiršo, kad iš plačiai nuskambėjusio, dešimtis milijonų litų palaidojusio nacionalinio stadiono projekto liko tik griaučiai.

Ši vieta atrodo tarsi užburta nelabųjų jėgų.

Į stadiono statybą buvo sukišta 100 milijonų litų, iš jų net 60 milijonų nuplaukė nežinia kur. Tokį skandalingą faktą dar 2009 metais nustatė Valstybės kontrolė, atlikusi auditą.

Stadiono techninę priežiūrą vykdžiusi „Vilniaus kapitalinė statyba“ nesugebėjo pateikti 60,5 mln. Lt išlaidas pagrindžiančių dokumentų. Lietuvos aukščiausiasis teismas 2009 m. lapkritį paskelbė, kad sutartis dėl nacionalinio stadiono Vilniuje statybos buvo pasirašyta neteisėtai ir yra niekinė.

Prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą, bet jis buvo nutrauktas neradus nusikaltimo sudėties.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.