Keista Kinijos architektūra papiktino net šalies prezidentą

Kinijos prezidentui Xi Jinping iki gyvo kaulo įgriso jo šalies žavėjimasis, tuo ką jis pats pavadino „keista architektūra“. Kalbėdamas literatūros simpoziume Pekine, praėjusią savaitę, X. Jinping'as savo dviejų valandų trukmės kalboje neigiamai atsiliepė apie kinų architektus ir menininkus, kurie sukūrė avangardinio stiliaus pastatus.

Televizijos CCTV biurą daugelis vadina tiesiog „didele kelnių pora“.<br>AOP nuotr.
Televizijos CCTV biurą daugelis vadina tiesiog „didele kelnių pora“.<br>AOP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 24, 2014, 3:18 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 7:30 PM

Kalbėdamas apie meną, jis įvardijo, jog „jis turi būti tarsi aušra žydrame danguje ar lengvas vėjelis pavasarį, kuris įkvepia naujoms mintims, sušildo širdis ir ugdo“. Kalbant kitais žodžiais, prezidento kalba buvo paskatinimas kurti tradicinį Kinijos meną, kuris yra patriotiškas, socialistinis ar net nacionalistinis.

X.Jinping'as tiki, kad Kinijos menas ir architektūra patraukti ir patikti paprastam Kinijos piliečiui, kuris taip pat turėtų būti pagrindinis meno kūrinių objektas. Jis išreiškė sentimentus senajam šalies lyderiui Mao Zedong'ui, kuris tikėjo, jog darbininkų klasė turėtų būti ne tik pagrindinė auditorija visame menui, bet ir tokie žmonės turėtų atsispindėti mene.

X.Jinping'o kalboje buvo minimas ir metas, kai Kinija buvo pripažinta už savo architektūrą. 2012- aisiais architektas Wang Shu tapo pirmasis žmogus gimęs bei dirbantis Kinijoje ir sugebėjęs laimėti „Pritzker“ architektūros prizą, lygiavertį prestižinei Nobelio premijai.

Tačiau žinoma, ne visi Kinijos keisti pastatai yra pripažinti. Pavyzdžiui, architekto Rem Koolhaas'o televizijos kanalo CCTV biuras yra tapęs pašaipų objektu, dažnai jis vadinamas tiesiog „didelė kelnių pora“. Tuo tarpu, kitas pastatas Džiangsu provincijoje yra pravardžiuojamas už išvaizdą primenančią molinį puodelį. Taip pat šalyje stovi kitas pajuokos objektas – keistas 33 aukštų statinys panašus į didžiulę monetą.

Prezidentas savo kalboje taip pat užsiminė, jog Kinija yra žinoma už viso pasaulio pastatų kopijavimą, tad tokios problemos kaip plagijavimas ir neoriginalumas nepadeda šalies didžiausiai svajonei – atgijimui.

Praeityje, kinų architektai nukopijavo pasaulyje išgarsėjusią kūrėją Zaha Hadid'ą, taip pat nukopijavo įvairius žinomus monumentus, kinai net pastatė miniatiūrinė Italijos versiją. Pagal businessinsider.com parengė Erika Bružaitė

Daugiau naujienų apie - architektūrą mūsų „Facebook“ paskyroje!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.